Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Áder: a választások és a jeles jubileumok éve lesz 2014

A választások és a jeles jubileumok éve lesz 2014 - mondta Áder János köztársasági elnök hétfő este a Művészetek Palotájában a Budapestre akkreditált nagykövetek köszöntésén.
Az államfő beszédét a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) juttatta el az MTI-hez.

Beszédében Áder János kiemelte: Magyarország 2014-ben is a kölcsönös tiszteleten nyugvó nemzetközi együttműködés elmélyítésében, a jó szomszédságban, az euroatlanti szövetségi rendszerek megerősítésében, az egyetemes emberi és polgári jogok kiteljesítésében érdekelt.

Kifejtette továbbá, hogy az év bővelkedő lesz eseményekben: "2014 a jeles jubileumok és a választások éveként áll előttünk" - fogalmazott.

Az államfő szerint az első világháború kitörésének századik évfordulója a béke mindenekfelett álló fontosságára, a holokauszt hetvenedik évfordulója pedig arra figyelmeztet, hogy "becsületes ember nem állhat a népirtás, a kirekesztés, az idegengyűlölet oldalára". "Tisztességes ember számára csakis az élet és az emberi méltóság tisztelete lehet az egyetlen erkölcsös magatartás" - tette hozzá.

A köztársasági elnök kiemelte, egy harmadik évfordulóról is emlékezünk 2014-ben, "idén lesz kereken 25 esztendeje annak, hogy elemi erővel indult el hazánkban az a rendszerváltoztató folyamat, amely lehetővé tette politikai intézményrendszerünk békés átalakítását". Kifejttette, hogy "ez az évforduló egy új történelmi fejezet nyitányáról, a diktatúra megroppanásáról, a többpártrendszer alkotmányos alapjainak megteremtéséről, a vasfüggöny lebontásáról, a demokratikus erők térhódításáról szól. Mindarról, ami nemcsak Magyarország polgárai számára hozta el a szabadságot, hanem ami a kettészakított Európa újraegyesüléséhez is elvezetett".

Az államfő úgy fogalmazott: ez az új korszak a szabadság, a demokrácia és az együttműködés eszméjének megerősödését hozta el Európába. Ennek a változásnak köszönhető az is, hogy a magyarok immár a hetedik szabad országgyűlési választáson dönthetnek jövőjükről és a törvényhozás összetételéről, harmadik alkalommal választhatják meg az Európai Parlamentbe delegálandó képviselőiket, ősszel pedig a helyhatósági választásokon dönthetnek arról, hogy kikre bízzák az önkormányzatok irányítását - fejtette ki a nagykövetek előtt mondott beszédében Áder János.

A KEH tájékoztatása szerint Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius válaszköszöntőjében kiemelte: amikor az idén az ország előtt álló nagy feladatokat tekinti, biztos abban, hogy Magyarország ezek megoldásakor erőt merít majd a hagyományok, a nemzeti identitás és a keresztény értékek melletti elkötelezettségéből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tényleges életfogytot kér a tescós rablóra az ügyész

S. Pétert egyebek mellett azzal vádoljákk, hogy társaival 2005-ben kiraboltak egy pénzszállító autót a budaörsi Tesco áruháznál. Tovább olvasom