Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Áder: az alaptörvény az államfő munkaköri leírása

Áder János köztársasági elnök megfogalmazása szerint az alaptörvény az államfő munkaköri leírása, amelynek értelmében nem volt mérlegelési lehetősége arról, hogy aláírja-e az alkotmány negyedik módosításáról szóló rendelkezést.
Az államfő a Vasárnap Reggel című napilapnak adott interjújában emlékezetett: az elmúlt 24 évben az Alkotmánybíróság (Ab) hét alkalommal foglalkozott alkotmánymódosítással, és minden esetben - még akkor is, amikor Sólyom László későbbi köztársasági elnök volt az Ab elnöke - úgy foglalt állást, hogy a legitim módon elfogadott módosítás vizsgálata formailag kizárt, így azt sem az államfő, sem a testület nem vizsgálhatja.

"Az államfők az alkotmányra teszik le esküjüket, így ha úgy tetszik, nekem az alaptörvény a munkaköri leírásom. Ez világosan rögzíti jogaimat és kötelezettségeimet" - fogalmazott Áder János. Hozzátette: az alaptörvényt, vagy annak módosítását a kézhezvételtől számítva öt napon belül alá kell írnia, és el kell rendelnie a hivatalos lapban való kihirdetését, így semmilyen mérlegelési lehetősége nincs, nem küldheti vissza az Országgyűlésnek, nem fordulhat az Alkotmánybírósághoz.

A köztársasági elnök úgy fogalmazott: ennek alapján ő maga sértette volna meg az alaptörvényt, ha hallgat elődjére, Sólyom Lászlóra, és megvétózza a kihirdetést. Ugyanakkor megjegyezte, hogy ebben a kérdésben számos nemzetközi hírű, elfogulatlan v o l t alkotmánybíróval is konzultált, akik szintén azon az állásponton voltak, hogy nincs mérlegelési lehetősége, és ha az alaptörvény módosítása miatt ennek ellenére az Alkotmánybírósághoz fordulna, a testület be sem fogadhatná az elnöki indítványt.

Az alaptörvény negyedik módosításának tartalmára vonatkozó kérdésre Áder János azt mondta: az alaptörvény családfogalma "teljes egészében megfelel annak a világképnek és értékrendnek, amit bárki szívesen vállal magáénak", és szerinte félreértés volna a szöveg szűk értelmezése, mert az többféle családformát is magában foglal.

Arra a felvetésre, hogy az Ab korábban megsemmisítette a hajléktalanok közterületen élésének törvényi tiltását, és a rendelkezés most bekerült az alaptörvénybe, úgy válaszolt: nem az életvitelszerű tartózkodást tiltják, hanem lehetőséget biztosítanak az önkormányzatoknak, hogy a hajléktalanság konkrét problémáira alkotmányos keretek között szabályokat alkossanak.

Az államfő szerint nem következik szükségképpen az alaptörvényből, hogy röghöz kötnék azokat a hallgatókat, akik állami finanszírozású felsőfokú képzésben vesznek részt, csak a keretek lettek megjelölve. A megoldást a kormánynak és az intézményeknek, valamint a hallgatók képviselőinek kell megtalálniuk, és Áder János úgy látja, a feleknek sikerült is egyetértésre jutniuk.

A köztársasági elnök kijelentette: Magyarország szabad, demokratikus jogállam, és az Európában biztosított alapjogok mindegyike érvényesül.
Egy kérdésre Áder János - aki az interjú megjelenésének napján, vasárnap, Ausztriába látogat, ahol Heinz Fischer osztrák szövetségi elnökkel és Bronislaw Komorowski lengyel elnökkel közösen részt vesz és beszédet mond az egykori mauthauseni koncentrációs tábor új emlékhelyének felavatásán - azt mondta: nem tartja szerencsésnek, hogy az ő elnöki szerepét több elődje is "a nemzet lelkiismereteként" fogta fel.

"A lelkiismeret személyes ügy, az egyes ember felelőssége tükröződik benne, a nemzet lelkiismeretét pedig pedig ezek összessége adja" - indokolta álláspontját.

Hozzátette: számos olyan helyzet van, amikor a köztársasági elnöknek indokolt megszólalnia, és ezekben a megszólalásokban a nemzet egységének kell tükröződnie, bármilyen nehéz meghatározni mit is jelent ez az egység.

Az egy évvel ezelőtt hivatalba lépett köztársasági elnök közölte: államfőként azt a célt tűzte maga elé, hogy olyan témákban próbáljon meg szót érteni, amelyek kívül esnek a "pártpolitika hatósugarán".

Ilyennek nevezte a tiszteletet, vagy a teljesítmény elismerését, mert - mint fogalmazott - az egyéni teljesítményeken múlik az ország sikeressége. Ezért a hangsúlyt erre helyezve kell dolgoznia mindenkinek, és a jövőben személyes jelenlétével és támogatásával erre szeretné felhívni a figyelmet.

Olvasóink írták

 • 4. Őszödi 2013. május 05. 17:58
  „"Sajnos e jogrendszert és magát a parlamenti munkarendet is elbizonytalanító megoldásoknak az elnöksége kezdetén Kötcsén a Fidesz-KDNP-frakcióval lecsót kóstolgató Schmitt Pál nem mondott ellent. Miközben sorra hozta az AB az általa aláírt törvények kapcsán az alkotmányellenességet kimondó határozatokat, Schmitt alkotmányőri funkciójára fittyet hányva, sorra írta alá az alkotmányellenes törvényeket."
  Hová lett a jogállam, a demokrácia? Hol vannak a fékek?”
 • 3. idir 2013. május 05. 16:47
  „A koztarsasagi elnok kijelentette:Magyarorszag szabad,demokratikus jogallam es az Europaban biztositott alapjogok mindegyik ervenyesul.
  Egy szabad orszagban a kinevezo az ur,gondolok itt az orszaggyulesi kepviselokre.A kinevezot is terheli 100 %-os felelosseg es kotelezettseg ( a felelosseg es kotelezettseg alol nem mentesit a politikai mentelmi jog),hogy kinevezettje megbizhato- e es a minimum jogalkalmazoi elvarasnak megfelel- e. Gondolok itt az alapkepletre. A jogoegyenloseg alapjan a torvenyes jogfolytonos jogeros magantulajdoni jogot tilos az alkotmany ellen ertelmezni es tilos az alkotmanyrt a nemzetkozi szerzodes kotelezettsegei ellen ertelmezni.Ezutan van csak jogallam.A nemzerkozi szerzodesek jogerossege az emberi jogok eseteben nem helyezi hatalyon kivul a szerzodesben ismetelt kotelezettseget.A fenti idezet idoszerusege nevetseges ,mert a torvenyes jogeros magantulajdont az 1939-es evek utan a mai napig nem adtak vissza az aldozatoknak.Az aldozatvedelem zero.A fuggetlenul attol,hogy zsido tulajdon ,vagy nem zsido tulajdon,a jogeros tulajdoni allapotok nincsenek visszaszolgaltatva.Ezutan jonne a kesedelmi karterites es csak utana a reszleges karpotlas.Egyszeruen elso a tulajdonjog visszaallitasa es a tulajdon jog hasznalatanak nem megakadalyozasa.Ekkor lenne demokratikus jogallam az orszag europaban.Szerintem alomban el,nem is akar felebredni a koztarsasagi elnok.”
 • 2. Qllancs 2013. május 05. 11:42
  „Érdekes egy dolog.
  Ki így nézi...ki másként.Az éremnek is 2 oldala van ! sajnos már átment smidhpalibáááának.
  Aláír mindent mint egy hű pártkatona.
  NA ezért is útálnak benünnket az EU ba.

  Sólyom L. mást mondott. én neki hiszek !”
 • 1. tzs_szeged 2013. május 05. 10:56
  „"megjegyezte, hogy ebben a kérdésben számos nemzetközi hírű, elfogulatlan v o l t alkotmánybíróval is konzultált, akik szintén azon az állásponton voltak, hogy nincs mérlegelési lehetősége"

  Tudni kell, hogy kit kérdez meg az ember...

  "a teljesítmény elismerését, mert - mint fogalmazott - az egyéni teljesítményeken múlik az ország sikeressége"

  Az a baj, hogy az övéktől nagyon függ, én, ha megfeszülök is, érdemben nem érek el semmit. Még a saját fizetésemre sincs hatással teljesítményem az aktuális pozícióban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsarolót fogtak el a fővárosi rendőrök

A gyanúsított több alkalommal telefonon megfenyegette a sértettet azzal, hogy ha ne, fizet bánatpénzt", akkor súlyosan bántalmazni fogja őt és családját. Tovább olvasom