Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

Áder: elkötelezettek vagyunk a szabadság és önrendelkezés mellett

Áder János szerint nem elég azt mondani, hogy az áldozatok oldalán állunk.
Külföldi politikusok is megemlékeztek

Több külföldi igazságügyi miniszter és igazságügyért felelős államtitkár is felszólalt a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja alkalmából a Parlamentben tartott, Szembesítés a múlttal című nemzetközi konferencián csütörtökön; a politikusok kiemelték, meg kell akadályozni a totalitárius rendszerek tetteinek megismétlődését, az európai emlékezetintézetek vezetői pedig egy múzeum létrehozásáról szóló nyilatkozatot írtak alá.

Remigijus Simasius litván igazságügyi miniszter azt mondta, emlékezni kell a múltra, de még ennél is fontosabb a jövő védelme, mert szörnyű lenne, ha mindazt, "ami a nagyszüleinkkel történt, az unokáink ellen is elkövetnék". A totalitárius diktatúrák az egész társadalmat le akarták rombolni, nem akarták, hogy az emberek szabadon eldönthessék, hogyan éljenek, hanem mindent felülről akartak irányítani - emlékeztetett. Úgy látja, a politikusok mára elismerték, hogy mindkét totalitárius rendszer egyformán szörnyű volt, de a tömegekhez még nem teljesen ért el ez az üzenet, ezért ennek közvetítése továbbra is fontos feladat.

Janis Bordans lett tárcavezető kiemelte, mindenképpen meg kell akadályozni, hogy megismétlődjenek a totalitárius rezsimek tettei, ezért több szemszögből is meg kell ismerni a múltat, és különösen a fiatalokkal kell megosztani, ami történt. Nem lehet elfelejteni, hogy a totalitárius diktatúrák szörnyűségeit emberek követték el - hangoztatta.

Frantisek Korbel cseh igazságügyért felelős államtitkár arról beszélt, hálásak azoknak, akik harcoltak azért, hogy "szabad jövőnk legyen". Soha nem lehet megengedni, hogy visszatérjenek a totalitárius rezsimek - hangoztatta.

Sandra Artukovic Kunst horvát államtitkár is annak fontosságát hangsúlyozta, hogy megelőzzék a totalitárius rendszerek tetteinek ismételt előfordulását. A legtöbb európai állam megtapasztalta, milyen egy totalitárius diktatúra, tudják, miként nyomja el az embert - emlékeztetett. Hozzátette: éppen ezért kell kiállni az emberi jogok és a jogállamiság mellett.

Wojciech Wegrzyn lengyel államtitkár azt mondta, az emlékezés napja a mai, fejet kell hajtani az áldozatok és azok előtt, akik hősiesen harcoltak a totalitárius rendszerek ellen. Ha rájuk és a közös történelemre emlékezünk, jobban érthető a jelen, jobban érthetők Európa értékei, és megakadályozhatók az újabb tragédiák - vélekedett.

Monika Jankovská szlovák államtitkár kifejtette, a totalitárius diktatúrákban sérültek az emberi jogok, korlátozták a demokráciát, az egyelőséget és a szabadságot. A politikus hangsúlyozta a szélsőségek elleni harc fontosságát, és annak jelentőségét, hogy fellépjenek a diktatúrák tetteinek tagadása ellen.

A beszédek után az európai emlékezetintézetek vezetői közös nyilatkozatot írtak alá, amelyben kijelentették, együttműködnek azért, hogy a XX. századi európai totalitárius diktatúrák által érintett nemzetek történelmét bemutató múzeum létesüljön. Úgy fogalmaztak, a múzeum feladata a kommunista és a náci diktatúrák ideológiáinak, működésének, bűneinek és nemzetekre gyakorolt hatásainak hatékonyabb bemutatása a felnövekvő generációknak és azon országok állampolgárainak, akik "e szörnyűségeket nem élték át".

Az aláírók célja, hogy "mindenki tanuljon a közelmúlt hibáiból", az "emberellenes rendszerek" felett érvényesülhessen a történelmi igazság, és hogy a múzeum az európai totalitárius diktatúrák áldozatainak közös emlékhelyévé váljon - áll a nyilatkozatban.

Navracsics: nincs alapvető különbség a nemzeti- és a nemzetközi szocializmus között

Nincs alapvető különbség a nemzeti- és a nemzetközi szocializmus között, azok ugyanis egyaránt szembeszállnak a szabad társadalommal - hangsúlyozta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapján, csütörtökön Budapesten.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter a Szembesítés a múlttal című konferencián az Országházban azt mondta: a közép-európai nemzetek számára a nemzetközi és a nemzetiszocializmus közötti hasonlóság nem tudományos kérdés, hanem mindennapos tapasztalat, mindkettő eredendően totalitárius, ugyanazt a terrort, megalázást, önkényt és erőszakot használták országokkal, népekkel és osztályokkal szemben.

Szembesítés a múlttal - Nemzetközi konferencia a Parlament Delegációs termében. Fotó: MTI/Kovács Attila (galéria)

"A szabadságról alkotott felfogásunk alapja, hogy ellenzünk mindenféle totalitarizmust. Ha nem tartunk ki e meggyőződés mellett, demokráciánk meggyengül" - emelte ki, érvelve a kommunista és nemzetiszocialista jelképek terjesztését tiltó magyar szabályozás mellett.

Utalt arra, hogy az európai emberi jogi bíróság a közelmúltban elmarasztalta Magyarországot a kommunista diktatúra jelképeinek használatát tiltó gyakorlata miatt. Erről szólva azt mondta, Európa demokratikusként határozza meg magát, a diktatúrákkal szemben foglal állást, és a hiányosságok ellenére ez így is van. "Értelmezésünk szerint azonban ha Európa nem ellenzi szimbolikus módon is egyformán az összes totalitárius ideológiát, az megkérdőjelezheti demokratikus álláspontját" - mondta.

"Mi Hannah Arendt álláspontját osztjuk, aki A totalitarizmus gyökerei című könyvében úgy érvel, hogy nincs alapvető különbség a nemzeti- és a nemzetközi szocializmus mögött" - hangsúlyozta Navracsics Tibor. Azokra a véleményekre reflektálva, hogy a kommunizmus egy szép gondolat volt, de végül tévútra vezetett, angol nyelvű beszédében idézte Friedrich Engelst, aki a forradalmat a leginkább tekintélyelvű dolgok egyikeként határozta meg, mondván, hogy azzal a népesség egyik fele rákényszeríti akaratát a másik félre puskák, bajonettek és ágyúk segítségével, s ha a győztes párt nem akarja, hogy küzdelme hiábavaló legyen, uralmát a terror eszközeivel kell fenntartania.

Szembesítés a múlttal - Nemzetközi konferencia a Parlament Delegációs termében. Fotó: MTI/Kovács Attila (galéria)

"A kommunizmus sosem volt és nem is lesz ideológiai kérdés Közép-Európában (...) rombolása máig ható. Ezért vagyunk érzékenyek azokra a kísérletekre, amelyek relativizálják a kommunizmus bűneit" - magyarázta, megjegyezve, hogy az itt élőknek a vörös csillag nem egyszerű szimbólum, hanem az elnyomás, egy totális diktatúra jelképe.

Erkölcsi kötelességünk emlékeztetni minden szerencsést, aki nem szenvedett annak gonoszságától, hogy a kommunizmus relativizálása az emberi méltóság elleni támadás - folytatta.

A miniszterelnök-helyettes kifejtette: a kormány álláspontja világos, nem tesz különbséget az 1956-os forradalmárok százait bebörtönző egykori belügyminiszter, a bebörtönzötteket halálba küldő ügyész és a zsidókat kínzó gettóparancsnok között, mert a rendszer címkéjétől függetlenül ugyanazt a gonosz szellemet képviselik.

Arra is kitért, hogy a nemzeti- és a nemzetközi szocializmus végső soron nem ellenségek, hanem versenytársak voltak.

Szembesítés a múlttal - Nemzetközi konferencia a Parlament Delegációs termében. Fotó: MTI/Kovács Attila (galéria)

Az önkényuralmi jelképek használatát tiltó szabályozásra visszatérve azt mondta: kettős szándék húzódik mögötte. Egyfelől mindkét rendszer áldozatainak védelme, emlékük tiszteletben tartása, mert nem számít, hogy valaki a nemzeti- vagy a nemzetközi szocializmus áldozata volt, hogy azért hurcolták meg mert zsidó, vagy azért mert kulák. Másfelől, hogy mindkét ideológia az első világháborúban, pontosabban annak egyik, Európa egészét érintő következményeiben gyökerezik.

Navracsics Tibor ezt úgy magyarázta, hogy a kontinens addig élenjáró nemzetei 1918 után már nem tartoztak a nagyhatalmak közé, az Orosz Birodalom, az Osztrák-Magyar Monarchia és Poroszország összeomlott, Európa nagy százada katasztrofális véget ért. Az összeomlásra különböző válaszok születtek, köztük olyanok, amelyek bizonyos etnikai csoportokat - mint a zsidóságot - vagy egy társadalmi réteget, a burzsoáziát hibáztatták a nemzet gyengesége miatt. "Ezeket természeténél fogva támaszthatta alá a bűnbakkeresés, egy olyan gyakorlat, amelyhez a kommunisták és a nemzetiszocialisták is előszeretettel folyamodtak a későbbiekben" - mondta, rámutatva: így az első világháború nemcsak Európa világpolitikai erőfölényének szimbolikus végét jelentette, hanem a totalitárius politika megszületését is.

Viviane Reding, az Európai Bizottság luxemburgi alelnöke videoüzenetében azt hangsúlyozta: ezen a napon - az 1939-es Molotov-Ribbentrop-paktum (a sztálini Szovjetunió és a náci Németország közötti megnemtámadási szerződés) aláírásának évfordulóján - emlékezni kell azokra, akik valamely, az emberi méltóságot tagadó totalitárius rezsim áldozataivá váltak.
Mint mondta, az emlékezés, az emlékek megosztása azért is fontos, hogy a fiatal nemzedékek tisztában legyenek azzal: a demokrácia és az alapvető emberi jogok kiharcolása milyen fájdalmas volt.

Szembesítés a múlttal - Nemzetközi konferencia a Parlament Delegációs termében. Fotó: MTI/Kovács Attila (galéria)

Áder: elkötelezettek vagyunk a szabadság és önrendelkezés mellett

Áder János köztársasági elnök szerint a diktatúrákkal szembenéző demokrataként nem elég azt mondani, hogy az áldozatok oldalán állunk, ki kell mondani azt is: elkötelezettek vagyunk a szabadság, a partneri együttműködés és az önrendelkezés mellett.

Az államfő erről a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja alkalmából a Parlamentben tartott, Szembesítés a múlttal című nemzetközi konferencián beszélt csütörtökön. Kiemelte: az említett három érték nem véletlenül tartozik azok közé, amelyeket a diktatúrák elsőként igyekeznek felszámolni, ezért vigyázni kell, hogy azok minden generációnak követhető és követendő, azaz "életteli és megújítható" értékei maradjanak.

[12:52:03] Nagy Roland: Megemlékezés a diktatúrák áldozatainak európai emléknapján a Terror Háza Múzeumnál. Fotó: MTI/beliczay László (galéria)

Áder János hangsúlyozta azt is, nincs értelme baloldali, vagy jobboldali diktatúrákról beszélni, az áldozatoknak ugyanis mindegy, hogy a szocializmus, a kommunizmus, vagy a fasizmus nevében követtek el velük szemben embertelen tetteket.

Mint mondta, az emléknap arra figyelmeztet, hogy embertelenségre csak az ember képes, vagyis a diktatúrákat nem valamiféle "gonosz és sötét fátum" hozza létre. A diktatúrák mindig a közösségre hivatkozva próbálják eltiporni az egyén szabadságát, megsemmisítő gyűlöletet szítva mások ellen, míg a demokráciák a szabad emberek alkotta közösségekből épülnek fel, az egyenjogúság eszméjének talapzatán - folytatta a köztársasági elnök, aki szerint ezért van, hogy minden diktatúrának a magányos és megfélemlítetett "tömegember" az ideálja. Bibó István is ezért mondta, hogy demokratának lenni annyi, mint nem félni - mondta Áder János, hozzátéve: demokratának lenni azt is jelenti: érteni, átérezni, mit jelent az, hogy minden ember szabadnak születik. Az államfő rámutatott arra is, hogy a nácizmus és a kommunizmus sokmilliónyi ártatlan áldozatának pedig úgy adhatunk valódi tiszteletet, ha ezt nem vonjuk kétségbe.

[12:52:03] Nagy Roland: Megemlékezés a diktatúrák áldozatainak európai emléknapján a Terror Háza Múzeumnál. Fotó: MTI/beliczay László (galéria)

Szólt arról, hogy a XX. századi diktatúrák sötét árnyéka sokáig kísért majd, de az Európai Unió egy olyan szövetség, amelyben azok az országok gyülekeznek, amelyek demokratikus elkötelezettsége, modern jogállami berendezkedése, kontinensünk békés jövőjét építő együttműködése senki által sem kérdőjelezhető meg.

Külön kiemelte, Magyarországnak büszkeség, hogy több alkalommal is fontos szerepet játszott abban a történelmi folyamatban, amelynek végén Európa népei egységesen a demokrácia keretei között keresik boldogulásukat. Az államfő példaként említette 1956-ot, amikor a "magyarok megalkuvást nem tűrő szabadságszeretete elemi erővel adta tudtára a világnak, hogy a diktatúra sosem lesz elfogadható számukra". Áder János megemlékezett az 1956-os, Parlament előtti sortűzről is, hangsúlyozva, bár az emberek fegyvertelenül érkeztek a térre, az Országházzal szemközti épületről mégis "gyilkos torkolattüzek nyíltak". Áder János szerint az ártatlanul lemészároltaknak nem volt más bűnük, mint hogy olyan magyar emberek voltak, akik szabadságot, emberhez méltó törvényes rendet követeltek.

[12:52:03] Nagy Roland: Megemlékezés a diktatúrák áldozatainak európai emléknapján a Terror Háza Múzeumnál. Fotó: MTI/beliczay László (galéria)

A köztársasági elnök beszéde végén azt javasolta, az 1956-os forradalom eltiprása után 18 éves koráig fogvatartott, majd felakasztott Mansfeld Péter arca legyen előttünk, amikor a diktatúrák sokmilliónyi áldozatára emlékezünk. "Mert minden egyes áldozatnak neve, arca és olyan emberi sorsa volt, ami végül a diktatúrák embertelenségében ért véget" - fogalmazott, kiemelve azt is, az áldozatok hóhéraival és gyilkosaival, a diktatúrák elnyomó gépezetének működtetőivel sincs ez másképp.

Az államfő után Horváth János, az Országgyűlés korelnöke szólt a konferencia résztvevőihez. A fideszes politikus angolul elmondott beszédében felidézte életútját, amelynek során 1944-ben a Szabad Élet Diákmozgalom tagjaként részt vett a nemzeti ellenállásban, amiért a nyilasok halálra ítélték, majd 1947-ben koholt vád alapján kényszermunkára ítélték, az 1956-os forradalom után pedig az Egyesült Államokba emigrált.

Korábban

Ma tartják Budapesten a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapját, ez alkalomból nemzetközi konferenciát rendeznek, amelyen Áder János köztársasági elnök mond köszöntőt.

Az európai uniós képviselők részvételével zajló megemlékezés a Terror Házánál kezdődik, beszédet mond Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Ezt követően résztvevők gyertyát gyújtanak az áldozatok emlékére a múzeum előtt.

A Parlamentben a Szembesítés a múlttal című konferencián Áder János köztársasági elnök mond köszöntőt, majd Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter felszólalását követően minden résztvevő ország képviselője beszédet mond.

A totalitárius diktatúrák áldozatai európai emléknapját második alkalommal rendezik meg, az első megemlékezés helyszíne Varsó volt. Az emléknapot az 1939-es Molotov-Ribbentrop paktum aláírásának évfordulóján tartják.

A 2008 júniusában Prágában tartott Európa lelkiismerete és a kommunizmus című nemzetközi konferenciát megnyitó beszédében Václav Havel volt cseh államfő kijelentette: Európa rendkívüli felelősséget visel a nácizmusért és a kommunizmusért, azért a két totalitárius rendszerért, amelyek ezen a földrészen születtek.

A konferencia résztvevői javasolták, hogy augusztus 23-át nyilvánítsák a totalitárius rendszerek áldozatainak emléknapjává. 2008 szeptemberében magyar, észt, brit, német és lett képviselők hasonló értelmű nyilatkozattervezetet terjesztettek az Európai Parlament (EP) elé. Az EP 2009 áprilisában állásfoglalást szavazott meg a totalitárius rendszerekről, és ebben javasolták az emléknap megtartását.

Olvasóink írták

 • 16. margot 2012. augusztus 24. 19:33
  „Üres szavak tartalom nélkül.”
 • 15. Írástudatlan 2012. augusztus 24. 08:41
  „Milyen szabadságról beszél ez a félnótás? Símán Fityesz diktatúra van!”
 • 14. szegedi07 2012. augusztus 23. 22:01
  „4. Queenmargareth
  Az "Andrássy úti förtelem" nekem mást jelent. A TERROR HÁZA egy emlékhely, memento, ahol leróhatjuk kegyeletünket az áldozatok emlékére, gyermekeink pedig megtudhatnak néhány olyan történelmi tényt amit a szülei, nagyszülei megéltek, de a megfélemlítés miatt még ma sem mernek elmondani.
  Családomban volt hadifogoly a Szovjetunióban, kitelepített a Hortobágyon, én pedig gyerekként átéltem a 60-as éveket. Én más szemmel jártam végig a kiállítást, mint ahogy Ön tenné azt, ha egyáltalán betévedne.”
 • 13. mediashreck 2012. augusztus 23. 19:46
  „Kedves Tucat!

  Ha en a tavolbol puszilok valakit, az olyan
  mint egy Urkunde az Oxford Egyetemröl!
  (tehat, nem mindenkit nyalazok le)

  Amugy, beszelek arabul.
  (3 sör utan folyekonyan,
  ezt mondta egy baratom Del-Koreaban,
  -azota ki van tiltva onnan-.)

  Az estek itt meg izzasztoak, azaz "schwül", de ezt Magyarorszagon nem irhatom le,
  mert a "Schwul" magyarul <moderálva> is jelent. (gay)

  By.
  :)”
 • 12. tucat 2012. augusztus 23. 19:25
  „11. mediashreck 2012.08.23. 18:32
  Néhány napja egy arab szöveget toltak az orrom elé, hogy mondanám meg, miről szól. A nyilvánvalóan Allahot és egy paradicsomi idillt ábrázoló képmelléklet alapján gyanítom, hogy a Korán egy részlete volt (ami különös, ha meggondoljuk, hogy Allahot semmi módon nem szabad ábrázolni, még oktató-ismeretterjesztő anyagokban sem...), de mivel egy kukkot se beszélek (nem is írok :)) arabul, nekem is ugyanaz volt az impulzív véleményem a szövegről, ami Önnek az enyémről. :D

  A puszilkodás kissé idegen tőlem ily távolságból, ismeretlenek körében, de ennyiben azért szívből tudom viszonozni a gesztust:
  :)
  És ez őszinte volt. :)

  Kellemesen hűvösödő estét, és derűs álmokat!
  tucatnyi :)”
 • 11. mediashreck 2012. augusztus 23. 18:32
  „Köszönetet mondok Ader Janos Allamfönek!

  2012. julius 16-an (vegre) alairta a
  magyar allampolgarsagbol valo elbocsatasomat!

  Köszi Jancsi!

  :)

  P.S.:

  Te meg kedves Tucat!

  Nyelvtani hibak nelkül is sok idetlenseget irsz, de szeretlek!
  Puszi!”
 • 10. tucat 2012. augusztus 23. 18:22
  „Jól van, látom, nincs irgalom. :D
  Akkor, hogy ne kellejen találgatni, a 9. sz. hozzászólás kimoderált szava: ülep, fenék, kissé, de csak kissé vulgárisan. Ha még így sem tiszta: az eleje ´s´, a vége meg, mint az angol ´tojás´.
  Bocs, Modi! ...ha mindjárt az ingemért is! De hát ez így kerek, na! :D”
 • 9. tucat 2012. augusztus 23. 18:12
  „7. NP1
  Na, ládd´-é, ez, a mi szabadságharcos, hős vezérünk, mi áldozatot magára nem vállal, mit mög ne tönne értünk, a Zeusz-adta démoszért (csak harrach ne lögyön e pogány, sokistenös nótábul, itt), hogy a nehéz döntésöknek oly nyomasztó terhit viselnünk ne kölljön! Jól kezeli a válságunkat, elmélyíti a valóságunkat... Mög még ád is: a <moderálva>itül elszakítja, csak, hogy nekünk jusson!
  (Bocs, Modi!)

  Egészség! :D”
 • 8. nanemaaa 2012. augusztus 23. 17:59
  „"Áder: elkötelezettek vagyunk a szabadság és önrendelkezés mellett"
  Hááát? Remélem 2014 után már csak a kötél marad nekik amit még a Kövér tett félre jobb napokra. A szabadságban már annyira nem lennék biztos. Bár ha sikerülne addig elintézni egy zárt osztályt, onnan azért néha kiengedik a zembert egy-egy szabad hétvégére. De köztörvényeseknek azért sanszosabb a börtön.”
 • 7. NP1 2012. augusztus 23. 16:47
  „Gondolom az önrendelkezésbe az nem fér bele, hogy az önkormányzatok az iskoláik vezetőit maguk választhassák meg - jó lesz erre a miniszter is.”
 • 6. tucat 2012. augusztus 23. 15:36
  „Te, figyu! Hajoljá´ má´ közelebb, nem meröm hangosan mondani: ez a fura nevű litván, ez a Remigijus Simasius, mög a többiek, Janis Bordans, Frantisek Korbel, Sandra Artukovic Kunst, Wojciech Wegrzyn és Monika Jankovská..., szóval ezöknek mögártott a meleg? Pszt, na, télleg, gyere má´ közelebb! Te, ezök nem félnek? Ezt mondták a nagy hun vezérök füle hallatára a nagy házba´? Há´ mög akarják ezök fúrni a mi demokráciánkat? Oszt´ még élnek? Vagy csak csöndbe´ kikísérik őket a határig, oszt´ egy barátságos billentéssel mögsegítve őket (há)tu´rul, lecsapják mögöttük a sorompófát? Ajjaj! Vörös az ég alja, aligha szél nem lösz!
  Mer´ még a Záder, jó, az egy kemény, tökös gyerök, Csorna bronza, vagy Bronsonja, vagy mije, az mög meri mondani (vagy úgy csinál, de előre szólt azé´, hogy így lösz a mögdumált monológ), oszt´ maj´ lösz vele valami, de ezök, a´ idegön ajkú gyütt-möntek...
  Na, mindegy, egsészség!
  Az anyja szömit! Azé´ aranyat ér ez a´ ászok! Csak mindig lögyön jó sok! A többi mög csak mesebeszéd!”
 • 5. rastaman 2012. augusztus 23. 15:31
  „A fidesz nem a zembereket tette tönkre, hanem az egész országot. Meg lehet nézni! Bár merre járok csak pusztulást látok. Rosszabb mint a tatárjárás. Ez inkább a sáskajárásra emlékeztet. Lelegelnek mindent...”
 • 4. Queenmargareth 2012. augusztus 23. 15:29
  „gyújtsátok a gyertyát sokat jelent!!!most mea culpa-zás is lesz?
  Az a szegény Andrássy út elrondítva ezzel a förtelemmel.”
 • 3. X_Y 2012. augusztus 23. 13:51
  „1.igazságkereső2012.08.23. 10:56

  Na ide is bégettél egyet. Bégessed csak hogy elmúúúúúúúúúúúúúúúúútnyóóóóóóóóóóóóócééééééééééééév
  A magadfajta kocsmai politikus úgyis csak erre képes..

  Az hoyg a narancsvörös elvtársaid hány ember életét tették tönkre az elmúlt 2 év ámokfutása alatt, Jóval több mint 1 millióét...”
 • 2. papika56 2012. augusztus 23. 13:33
  „Ugya Áder a saját főnökéről beszélt ?? !!!”
 • 1. igazságkereső 2012. augusztus 23. 10:56
  „A Medgyessy-Gyurcsány-Veres-Bajnai quartett áldozatainak emléknapját mikor fogják megrendezni! Legalább 1 millió ember esett áldozatul a magyarországi bankok indexálási trükkjeinek, melyet 2003 óta folyamatosan hajtottak végre a bankok?!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hőség miatt sebességkorlátozás a Budapest-Miskolc-Nyíregyháza vonalon

Este 8 óráig csak óránkénti 80 kilométeres sebességgel haladhatnak itt a vonatok. Tovább olvasom