Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Áder János: az eskü kötelez, kizárólag az alaptörvény szerint járok el

Áder János ragaszkodik az alkotmány által rá rótt jogok és kötelezettségek maradéktalan betartásához. Elmondta, az alaptörvény szerint jár el, így ha kap száz rossz törvényt, százat fog visszadobni az Országgyűlésnek.
Áder János államfőként kiemelt figyelmet szentel majd annak, hogy életünkben mindinkább polgárjogot nyerjen egymás sikereinek és teljesítményeinek elismerése, ragaszkodik az alkotmány által rá rótt jogok és kötelezettségek maradéktalan betartásához, és minden olyan kérdésben, amelyben szükséges az egyeztetés, a parlamenti pártok véleményét is meghallgatja. Magyarország ötödik, szerdán megválasztott köztársasági elnöke az MTI-nek adott interjújában beszélt arról is, bár van szándék benne a közállapotok jobbítására, ez semmiképp sem jelenti azt, hogy bármilyen formában be akarna avatkozni a pártok, az Országgyűlés vagy a kormányzat felelősségi körébe tartozó munkába.

- A korábbi államfő lemondása után számított arra, hogy köztársasági elnöknek jelölik?
- Azt hiszem, kevés embert érhetett váratlanabbul, mint engem. Három éve az Európai Unió parlamentjében dolgozom, és a jövőmet is így terveztem.

- Úgy tudjuk, a felkérést követően gondolkodási időt kért. Mi mindent kellett átgondolnia?
-Az életemet. Ide tartoznak elsősorban azok a személyes szempontok, mint gyermekeim iskolai kötöttségei, uniós munkatársaim sorsa, a megkezdett ügyek lezárása. Nem kevés fejtörést okozott számomra, mert az ember éppúgy felelősséggel tartozik a családjának, munkatársainak, mint ahogy egy politikus felelősséggel tartozik a hazájának.

Megválasztotta köztársasági elnökké Áder Jánost a parlament. Fotó: MTI/Kollányi Péter (galéria)

- Beszédéből úgy hallatszott, sok tépelődés előzhette meg döntését...
- Lehet, hogy van olyan ember, aki egy ilyen megtisztelő és felelősségteljes felkérésre gondolkodás nélkül igent tud mondani, de én nem ilyen vagyok. Jól esett persze, hogy már a jelölés elfogadása előtt is rengeteg támogatást és biztatást kaptam. Igaz, olyan is volt, aki azt gondolta, ilyen felkérés esetén tulajdonképpen mérlegelési lehetőségem sincs. Engem azonban más fából faragtak. Nem az a fajta ember vagyok, aki alapos megfontolás nélkül képes lenne igent mondani arra, hogy Magyarország köztársasági elnökévé jelöljék.

- Első elnöki beszédében a tiszteletről és a teljesítményről beszélt. Miért ezt tartotta fontosnak hangsúlyozni?
- Mert Brüsszelből hazatérve úgy látom, hogy ha van régi adósságunk életünkkel, közéletünkkel szemben, akkor az egyik biztosan az, hogy közgondolkodásunkban végre méltó helyre illesszük a teljesítmény elismerését. Ezért is mondtam, hogy ha államfői megbízatásom öt éve alatt bármit is tehetek ezért, szívesen teszem.

- Úgy látja, hogy Magyarországon kevés teljesítmény születik?
- Nem, egyáltalán nem! A tisztességgel boldogulni akaró emberek, családok, vállalkozások becsülettel küzdenek nap mint nap. Ez tartja meg országunkat. Ezért is különös számomra, hogy miért nem ez, egymás teljesítményének elismerése és megbecsülése jelenti az egyik legfontosabb igazodási pontot. Könnyű belátnunk, ha a mindennapok sokmilliónyi részteljesítményét a magyar embereket szorosan összekötő közösségi élményként sikerülne megélnünk, akkor mindannyian erősebbek lennénk, és még vitáinkat is értelmesebb keretekbe tudnánk szorítani.

Megválasztotta köztársasági elnökké Áder Jánost a parlament. Fotó: MTI/Kollányi Péter (galéria)

- Biztos, hogy ez a legnagyobb probléma ma Magyarországon? Nem inkább többet és jobban kellene dolgoznunk?
- A magyar ember legendásan dolgos és tehetséges. Nem hiszem, hogy versenyképességünk legfőbb gátja az lenne, hogy nem dolgoznánk eleget vagy épp elég jól. Nem ezzel van a baj. Viszont sokkal kiegyensúlyozottabbak, derűsebbek, eredményesebbek és ezzel versenyképesebbek lehetnénk, ha alkalom adtán a közgondolkodásunkon változtatnánk valamicskét. Például ha több tisztelettel volnánk mások teljesítménye iránt, bizonyára a miénket is jobban megbecsülnék. Ha a teljesítményben követendő példát látnánk, akkor nyilván mások sikerei azoknak is önbizalmat és mintát adhatnának, akik keresik még a boldogulásuk útját.

- Jó, de mit tehet ezért egy köztársasági elnök?
- Egyedül, egy szál magában talán keveset. De ha lesznek, akik ebben a szövetségesükként tekintenek rám, és akikre én is szövetségesként tekinthetek, akkor már jóval többet. A magam részéről én minden tisztességgel boldogulni akaró magyar embert éppúgy természetes szövetségesemnek tekintem ebben, mint a médiát, a politikai pártokat, a kormányt, a civil szervezeteket, vagy épp az egyházakat, de ez nem jelenti azt, hogy bármilyen formában be akarnék avatkozni a pártok, az Országgyűlés vagy a kormányzat felelősségi körébe tartozó munkába. Beszédemben ezért tettem arra javaslatot, hogy legyen a teljesítmény az a legkisebb közös többszörös közgondolkodásunkban, amely döntéseinkben, az élethez való hozzáállásunkban ahhoz is hozzásegít minket, hogy a XXI. században is sikeres ország lehessünk.

- Ön pártpolitikusként került az államfői székbe, az ellenzék ezt sérelmezte. Előnynek vagy hátránynak tekinti a politikai múltat?
- Közel negyedszázados politikusi tapasztalattal rendelkezem, melyre hazánk és az Európai Unió politikai életében szerepet vállalva tettem szert. Úgy vélem, ez a tapasztalat sokkal inkább segít abban, hogy a jelenlegi, összetett hazai és kihívásokkal teli nemzetközi viszonyok között a köztársasági elnöki megbízatást képes legyek jól ellátni, mintsem hogy ez bárminemű hátrányt is jelentsen. Ráadásul arról sem érdemes megfeledkezni, hogy magát a köztársasági elnöki tisztséget az alkotmány is politikai megbízatásként definiálja. Ebből logikusan következik, hogy egy politikai tisztséget politikus is betölthet. És ha ez így van, az a politikus, akit felkérnek és megválasztanak erre a tisztségre, nem érkezhet a Holdról vagy a Marsról, csakis a magyar politikai élet erőteréből.

Megválasztotta köztársasági elnökké Áder Jánost a parlament. Fotó: MTI/Kollányi Péter (galéria)

- Ön, a politikából érkező jogászként mit gondol konkrétan az államfő feladatáról?
- Magyarország új alaptörvénye világosan körülírja az államfői megbízatás közjogi kereteit. Meggyőződésem, hogy a köztársasági elnök csak akkor nyújthat a politikai nemzet és a közjó szempontjából is méltányolható teljesítményt, ha maradéktalanul teljesíti azokat a jogokat és kötelezettségeket, amelyeket az alkotmány rá ró. Az államfő a törvényesség őre, és ebben minden benne van. Esküm szövege is arra kötelez, hogy a jogszabályokat megtartsam és másokkal is megtartassam.

- Mégis, mit jelent majd mindez a gyakorlatban? Nem fog minden törvényt aláírni?
- Szeretném még egyszer világossá tenni, hogy kizárólag az alaptörvény szerint fogok eljárni. Ez azt jelenti, hogy ha száz kifogástalan törvényt kapok az Országgyűléstől, mind a százat alá fogom írni. Ha pedig száz rosszat, hibásat, mind a százat vissza fogom küldeni.

- Tervezi-e, hogy él országgyűlési felszólalási jogával? 
- Nem zárom ki ennek lehetőségét, de azt majd az élet dönti el, lesz-e olyan kérdés, helyzet, politikai igény, hogy a köztársasági elnök megszólaljon. Valószínűleg Sólyom László elnök úr sem tervezte el előre, hogy egyszer majd meg kell szólalnia, mint tette ezt az őszödi beszéddel kapcsolatban, de az élet kikényszerítette az elnöki állásfoglalást. Az ilyen, szélsőséges helyzeteket leszámítva is mindig lehetnek olyan kérdések, amelyekre az államfőnek érdemes ráirányítania a figyelmet, amelyeket érdemes a közbeszéd tárgyává tenni.

Megválasztotta köztársasági elnökké Áder Jánost a parlament. Fotó: MTI/Kollányi Péter (galéria)

- Tervez-e parlamenti pártokkal konzultációt?
- Minden olyan kérdésben, amelyben szükségesnek tartom kikérni és meghallgatni parlamenti pártok véleményét, számítani fogok rájuk, így a kiemelt jelentőségű személyi javaslatoknál is ezt a hagyományt folytatom.

- Hogyan viszonyul a korábbi elnökök munkájához, teljesítményéhez?
- Tisztelem őket. Úgy vélem, mindegyikőjüktől van mit tanulnom. Ezért szándékomban áll minden elődömmel személyesen is találkozni. Őszintén sajnálom, hogy Mádl Ferenc néhai elnökünket már nem kérhetem meg arra, ossza meg velem elnöksége során szerzett személyes tapasztalatait. Pedig nagy szükségem volna rá, hiszen a Köztársasági Elnöki Hivatal felépítésében az általa megteremtett struktúrát nagyon jó, követendő példának tekintem.

- Mikor költözik be az elnöki rezidenciába?
- A köztársasági elnök jogállásáról szóló törvény nem ad módot a mérlegelésre, és a rezidenciát jelöli ki az elnök kötelező lakhelyéül. A költözésig sok más családi kérdést kell még megoldanunk. Például családomnak haza kell költöznie Brüsszelből, a gyerekek iskoláiról is gondoskodni kell, nem sorolom.

- Hírré vált, hogy nem vesz részt a V4-ek találkozóján. Miért?
- Mert jelenleg még nem vagyok Magyarország beiktatott köztársasági elnöke, azaz még nincs alkotmányos lehetőségem elnöki jogaim gyakorlására. Így országunk hivatalos képviseletére sincs módom május 10-éig. A visegrádi országok államfőinek találkozója viszont május 10-e előttre esik.

- Azt tudja már, hogy Geréb Ágnes kegyelmi kérvénye ügyében miként fog dönteni?
- Felelőtlenség volna bármely ilyen vagy ehhez hasonló ügyben a beiktatásom előtt véleményt formálni.

- Új megbízatása a család életét is felbolydítja. Mit gondol, államfőként lesz egyáltalán ideje a családjára?
- Az élet egyensúlyt követel. Ahogy az ember hazátlanul sem élhet boldogan, éppúgy igazán boldog csak családjával együtt lehet. Ezért számomra mindig megmaradnak azok a határok, amelyeket nem vagyok hajlandó átlépni csak azért, mert sorsom bármilyen fontos, felelősségteljes és tiszteletre méltó közjogi tisztségbe emelt. Nem lennék elégedett magammal, ha gyermekeim és feleségem szemében államfőként helytállva épp családfőként vallanék szégyent. És persze gyerekkori szenvedélyemről, a horgászatról sem fogok lemondani.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. barack55 2012. május 07. 17:22
  „31. Lehetne kicsit konkrétabban?”
 • 29. smalltown 2012. május 07. 17:17
  „tisztesseget nem mi temetjuk, eltemette mar ader maga.”
 • 28. barack55 2012. május 07. 16:54
  „Az idő majd megmutatja, milyen lesz az új köztársasági elnök.
  Ne temessük előre a tisztességét.
  Igazán kaphatna egy kevés bizalmat.”
 • 27. mazsolaszolo 2012. május 07. 08:25
  „Ja, de kemények vagyunk, jaj de kemények...majd lesz abból puhább is. A hatalom minden olyan embert korrumpál, akiben nincs elég belső erő.

  Sólyomnál is leírtam: ha az alaptörvény egy rakás szarvasgombát sem ér, akkor ahhoz igazodva jár el? Előbb az alaptörvényt KÉNE helyrerakni, aztán lehetne ahhoz igazodni, ha már mindneáron igazodni akar valamihez. DE legalább nem ír alá minden papírfecnit szó nélkül - legalábbis ezt ígéri. Ez már pozitív. Remélhetőleg jó a helyesírása is, vagy legalább alkalmaz egy profi titkárnőt maga mellé. Ne égjünk már ország-világ előtt...(többet, mint egyébként).

  Hát, akkor jó munkát, Elnök Úr! :)”
 • 26. qrumpli 2012. május 07. 04:44
  „Ez komoly?”
 • 25. helsinkirokker 2012. május 07. 00:34
  „"Áder János: az eskü kötelez, kizárólag az alaptörvény szerint járok el"

  Héló, szeretnék elnök lenni. Félpénzért szívesen vállalom a megbízást, egész nap az esküt és az alaptörvényt figyelem, hogy minden rendben legyen. Szerintem jól végezném a dolgom, és sokat megtakaríthatna az állam.”
 • 24. Ferrer 2012. május 06. 23:31
  „Azt mondja meg valaki, miért kell a köztársasági elnöknek pártembernek lennie. Tulajdonképp meg is lehetne szüntetni ezt a tisztséget.”
 • 23. roxper 2012. május 06. 21:17
  „Ja még annyi frakknak, sajnálom, hogy nem érzed a különbséget az ajánlott és ajánlhatott volna, vagy a jelölt és jelölhetett volna között! :(”
 • 22. roxper 2012. május 06. 20:08
  „20.
  Eszed semmi, ezt már az elnökválasztás előtt is tudta minden értelmes ember, hogy ha nincs meg a 20%, akkor nincs jelölt sem... :P
  Ha nem azért írtad mert hülye vagy, akkor meg tök fölösleges volt! :D”
 • 21. ossian33 2012. május 06. 19:17
  „17. X_Y 2012.05.06. 17:57
  Ugyan minek jelölt volna bármely ellenzéki párt elnököt, meg ugyan ki lett volna aki vállalja, mikor előre tudvalevő, h úgysem választják meg, biztos, h csak a fidesz jelöltje a befutó.”
 • 20. Hammada_Fleet 2012. május 06. 19:15
  „"Áder János: az eskü kötelez, kizárólag az alaptörvény szerint járok el"

  Csak előtte ne felejtsd el kikérni a gazdi tanácsát, mert esetleg elmaradhat a jutalomfalat.
  Komolyra fordítva a szót, aki az "alaptörvény" (hehe) szerint jár el, az eleve nem hozhat tisztességes döntéseket. Éspedig azért, mert az "alaptörvényt" törvénysértő módon hozták létre, tehát semmis.”
 • 19. Power 2012. május 06. 18:48
  „18. Queenmargareth 2012.05.06. 18:07
  Az örökölt jogbizonytalanságot megszüntetni nem lesz könnyű feladat.”
 • 18. lukrecia 2012. május 06. 18:30
  „Rosszper, az idegorvost milyen gyakran látogatod. Ugyanazt leírtad még egyszer amit én.
  Véletlenül én nem ugyanazt írtam?? "Mszp még Elnök jelöltet sem tudott állítani." Mindketten egy kijelentést tettünk.
  Te figyu Te nem az első hitelesített korrupt bírÓ vagy Magyarországon? mert nagyon haragszol rám.”
 • 17. Lakos 2012. május 06. 18:28
  „Az alaptörvény nem Magyarország alkotmánya, csak egy pártalkotmány. Ha ennek szellemében kíván működni, már régen rossz.
  Plagi Pali szakmai hozzáértéséhez képest nagy ugrás, de erkölcsileg ugyanaz.
  Annyi különbséggel, hogy Káder nem csak nyelni, hanem köpni is tud.”
 • 16. Queenmargareth 2012. május 06. 18:07
  „16. Power 2012.05.06. 17:47 most írták, mindent aláír!Ami érdeküket szolgálja és nem a népét.”
 • 15. X_Y 2012. május 06. 17:57
  „13. lukrecia 2012.05.06. 16:47

  Ja, sőt nem tudott jelöltet állítani az MDF se, meg a FKGP se meg a hegyikerékpárosok egyesülete sem...”
 • 14. Power 2012. május 06. 17:47
  „Reméljük, hogy nem követi elődje "mindent aláírok" stílusát és nem válik a politikai elit Marionett bábjává.”
 • 13. Queenmargareth 2012. május 06. 17:34
  „Na, mivel lett jobb, mint SP?
  Nem leírtam, hogy nem diplomától, doktoritól függ?”
 • 12. roxper 2012. május 06. 17:33
  „13.
  Te nagyon sötét az elnök állításhoz 20% kell, vagyis 78 ajánlásra lenne szükség, amennyi meg nem jöhet össze az mszp-ből...”
 • 11. lukrecia 2012. május 06. 16:47
  „Az egészben a vicces, az Mszp még Elnök jelöltet sem tudott állítani.
  De különben mind1 is , hiszen a pártok száma nagyon megtévesztő , amikor valójában még mindig a baloldal kormányoz. Csak a neve más. :))”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigyulladt egy családi ház Alsózsolcán, egy férfi meghalt

Meghalt egy férfi Felsőzsolcán amikor kigyulladt egy családi ház egyik szobája. Tovább olvasom