Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Áder János kinevezte Matolcsy Györgyöt a jegybank élére

Áder János erről szóló, Kövér László házelnöknek címzett átiratát az Országgyűlés hétfői plenáris ülésének kezdetén ismertették.

Hétfőtől Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, miután Áder János köztársasági elnök hat évre kinevezte a volt nemzetgazdasági minisztert a jegybank élére.

Áder János hétfőn ismertetett levelében arról tájékoztatta a parlamentet, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszteri megbízatása március 3-i, vasárnapi hatállyal megszűnt, és őt március 4-i hatállyal a köztársasági elnök kinevezte az MNB elnökévé.

A monetáris tanács is bővült hétfőn: bizottsági meghallgatása után a parlament a testület ötödik külsős tagjának választotta Pleschinger Gyulát, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) eddigi adó- és pénzügypolitikáért felelős államtitkárát. Pleschinger Gyula megválasztása szükséges ahhoz, hogy Balog Ádám - a gazdasági tárca helyettes államtitkára -, akit az MNB harmadik alelnöki posztjára jelölt a miniszterelnök, betölthesse tisztségét. A jegybanktörvény szerint ugyanis a monetáris tanács belső tagjainak - az elnök és az alelnökök - száma nem érheti el a külső tagokét. A tanács új tagja hétfőn le is tette esküjét az Országgyűlésben, mandátuma március 5-től, keddtől szól hat évre.

Ugyancsak hétfőn lépett hatályba az MNB új, módosított alapító okirata, amelyet Matolcsy György még kinevezése előtt, február 28-i keltezéssel írt alá.

A változások értelmében az elnökhöz került az MNB alkalmazottai - kivéve az alelnökök - feletti, a munkaviszony létesítésére és megszüntetésére, a javadalmazás megállapítására vonatkozó jogkör. Ezt a jegybank elnöke - az új alapító okirat értelmében - a főigazgatóra delegálhatja.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel jelentette be, hogy nemzetgazdasági miniszterét, Matolcsy Györgyöt jelöli az MNB elnökének. A korábbi elnök, Simor András hatéves mandátuma március 2-án járt le, és ugyanezen a napon jelentette be a kormányfő sajtófőnöke az NGM adóügyekért felelős helyettes államtitkárának alelnöki jelölését.

Matolcsy György a pénteki bizottsági meghallgatáson leszögezte: az MNB új vezetése mindig és mindenben tartani fogja magát a jegybanktörvényhez, amely világosan kijelöli a nemzeti bank feladatait. Elmondta: a jogszabály rendezett kereteket ad a jegybank működéséhez, világossá teszi, hogy feladata az árstabilitás, a pénzügyi stabilitás fenntartása és a kormány gazdaságpolitikájának támogatása.

A távozó nemzetgazdasági miniszter egyben világossá tette, hogy az "infláció ellensége".

Balog Ádám a meghallgatáson azt hangsúlyozta, hogy a monetáris politika elsődleges feladata az árstabilitás elérése és fenntartása. A jegybanktörvény azt is egyértelművé teszi, hogy a nemzeti banknak kötelessége támogatni a kormány gazdaságpolitikáját - anélkül, hogy ez veszélyeztetné az elsődleges cél teljesülését.

Pleschinger Gyula hétfői bizottsági meghallgatásán amellett érvelt, hogy szigorú költségvetési politika, és továbbra is 3 százalék alatti hiány, valamint tovább csökkenő adósság mellett az MNB képes monetáris eszközökkel támogatni a gazdaság növekedését.

Korábban írtuk:

Kinevezte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökévé Matolcsy Györgyöt az államfő.

Áder János erről szóló, Kövér László házelnöknek címzett átiratát az Országgyűlés hétfői plenáris ülésének kezdetén ismertették.

A köztársasági elnök levelében tájékoztatta a parlamentet, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszteri megbízatása március 3-i, vasárnapi hatállyal megszűnt, és a hétfői nappal - Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára - kinevezte őt az MNB elnökévé.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. eleonóra 2013. március 05. 14:38
  „Matolcsy érdemei nem elég a munkaköréhez! Majd az alkotmányt módosítják, hogy szabályos legyen ?Hiányzik a banki vezetéshez szükséges csomó feltétel.Ez is olyan ,mint a Szovjet Molerúzs balettosai a viccben : megbízható páttagok csak balettozni nem tudnak......”
 • 26. történész 2013. március 05. 11:29
  „8. okz63

  a gyöpes új aktivisták olyanok mint a régi ek csak a rózsa színe más, de a szellemük ugyanaz.”
 • 25. kormoska 2013. március 05. 10:18
  „A napokban Rogán Antal TITOKBAN Moszkvában járt és arról tárgyalt,hogy érdemes lenne a magyar devizatartalék egy részét RUBELBAN tartani,illetve átváltani mert a dollár és az euró nem elég stabil..........,Anya kezdődik!!”
 • 24. roxper 2013. március 05. 09:08
  „23.
  Persze csak az lett az elnök, aki 2012-ben például azt a bravúrt tudja felmutatni, hogy a régió országaiban 2%-os gdp növekedés volt, az eu átlag 0% körül volt addig nálunk -1.7%, ezalatt év közben kivetett 1000 mrd forint új sarcot. Erre bízni az mnb-t több mint felháborító!”
 • 23. mivan? 2013. március 05. 08:44
  „Higgadjunk le! Egyelőre a fidesz kormányoz. Ezt választották az emberek 4 évre. Bízzunk benne, hogy tudják mit csinálnak. Ha nem jön összeni akkor jövőre lehet menni újra szavazni. De arra azért kiváncsi lennék azok közül aki itt fröcsög, hány vette a fáradtságot és ment el szavazni, illetve annak idején a fidesz mellé tette-e az x-et most meg a fejét veri a falba. A pénzt meg nincs értelme kivinni, fölöslegesen kelteni a pánikot, mert nyugaton még több a kezelési költség és a kamat is kisebb.”
 • 22. balihoho 2013. március 05. 08:18
  „Havonta kb fél millióval kap többet, mint eddig. Ő jól jár, nem kell havi negyvenhétezerből nyomorognia. mint ahogyan eddig sem kellett neki.”
 • 21. Bendegúz007 2013. március 05. 08:04
  „Én úgy érzem ha Matolcsyt kinevezték és 300 ra gyengült a forint,az nem azt jelenti hogy jó fele fogunk haladni.”
 • 20. DasBoot 2013. március 05. 06:47
  „Ti szavaztatok rájuk...”
 • 19. Egyolvasó 2013. március 05. 06:28
  „Eljön az idő mikor újból szájra adott elvtársi csókkal üdvözlik egymást a T. ház lakói, és barátaik.

  http://m.cdn.blog.hu/vi/vilagnezet/image/Elvt%C3%A1rsi%20cs%C3%B3k.jpg”
 • 18. Lehiggadt 2013. március 05. 04:30
  „Ennek a jó (??) embernek az volt az első intézkedése, hogy "új bankjegyet csak az ő aláírásával lehet kibocsátani" !?!

  Mivel két évnyi kibocsátandó, lecserélendő bankjegy ki van nyomtatva, ezért két eset lehet:

  1.: A hűtlen kezelés (leánykori nevén pazarlás) minősített esete....

  VAGY

  2.: Nagyon beszopta ezt a hírt a sajtó, mert az idézett mondat azt is jelentheti, hogy csak az ő általa aláírt engedéllyel bocsátható ki pénz!?! Mert a fenti hírt úgy is lehet értelmezni, hogy őrajta kívül senki, tehát egyik helyettese sem írhat alá ilyen kibocsátási engedélyt !?!
  Ha ez utóbbi az igaz, akkor egyúttal leégettek, lejárattak ezzel a kacsával egy csomó hozzászólót, mint például Róna Pétert, aki az MNB felügyelő bizottságának a tagja...”
 • 17. kormoska 2013. március 04. 23:27
  „Hát ez nem semmi!
  Matolcsy átszabta a jegybankot a saját képére és nincs kontroll,nincs ellenőrzés se túlzott tiltakozás.Megtehette,meg is tette gondolkodás nélkül.
  Gyakorlatilag az övé lett a jegybank és teljes személyi állomány!Nyugodtan kiírhatná ezek után a nagykapura:MATOLCSY ZRT.
  A jegybank élére került az az ember akit Kupa Mihály anno eltanácsolt a pénzügyi területről,akit anno Antall József pár hónap után kirakott a kormányából.Az ország legfőbb pénzügyi vezetője lett egy olyan ember akinek NEM KELL az erős forint!
  Mostantól miden egyes nappal kevesebbet ér majd a pénzünk.....,devizahitelesek,megtakarítással rendelkezők mostantól kell igazán félnetek!”
 • 16. MW2012 2013. március 04. 22:52
  „15. Ferrer 2013.03.04. 21:51

  Hát még amit csinál! :-)”
 • 15. Ferrer 2013. március 04. 21:51
  „Matolcsy arcszerkezete és karaktere erősen hajaz a Szomszédok-béli Kerei Gusztávra, a kókler adótanácsadóra.”
 • 14. szegedi07 2013. március 04. 21:28
  „Jó lesz ez, kezd alakulni. A huhogók meg csak huhogjanak.”
 • 13. myckie 2013. március 04. 20:58
  „maci53
  Nem hazudtoltad meg magad! A Matolcsy új EURO árfolyama jót tesz a devizahiteleseknek!”
 • 12. papika56 2013. március 04. 20:52
  „Egyolvasó..Te a Zsiga M. gondolsz ugye ?? fidesznyik ..polgm.helyettes és CSAK a duplán felvett költségtérítéséből vette a 40 millás házát. Nem a fizujából ! ez a faxi mondta : " Meglehet élni 47 000.- ből " Hogy szakadjon rá az ég !
  maci53.
  gyógyszer?? bevetted ??? narancsos hájog a szemeden MIKOR MŰTIK ???2014.ben ??
  Remélem sittre kerülnek azok is akik az elmúlt 3 évben mégnagyobbat löktek az országon ..a gödörbe !”
 • 11. Commander-V2 2013. március 04. 20:06
  „Máris 300 körül az euró.”
 • 10. queenmargareth1 2013. március 04. 19:12
  „7:)))))))))))”
 • 9. Egyolvasó 2013. március 04. 19:00
  „6. maci53 2013.03.04. 18:09

  Teljesen egyet értek veled, már annyira vérlázító módon lopnak, hogy nem is olyan régen egy szoci politikus vagyonosodását találták törvényesnek.
  Tudom aki nagyobb összegű ingatlant vett úgy, hogy nem voltak megtakarításai és az éves jövedelme sem volt akkora a feleségével együtt mint az ingatlan értéke, és az ingatlan árát hitel nélkül egy összegben kicsengette.”
 • 8. okz63 2013. március 04. 18:57
  „6. maci53 2013.03.04. 18:09
  "Remélem akik megengedték a deviza hitelcsalást most sittre kerülnek legalább 50 évre"
  Így van! Az összes bankigazgatót sittre!
  Aztán jöhetnek azok, akik a magánnyugdíjpénzeket lenyúlták. ;-)”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüntetést szervez a Jobbik a román kormányfő látogatásának idejére

Novák Előd szerint gyalázat, hogy az MSZP országértékelő rendezvényének vendége a román kormányfő… Tovább olvasom