Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Áder János: példaértékű a magyar-horvát kapcsolat

Példaértékű a jószomszédi viszony, amely Magyarország és Horvátország kapcsolatát jellemzi - mondta Áder János köztársasági elnök szombaton Pécsett, ahol az országos horvát napra Magyarországra látogató Ivo Josipovic horvát köztársasági elnökkel folytatott tárgyalásokat.
Példa nélküli, hogy két nép, amely évszázadokon át együtt él, nem keveredik háborúba, és komoly vitája sem volt egymással - tette hozzá Áder János.

Hangoztatta: ez a hagyomány kötelez bennünket arra, hogy a jószomszédi viszonyt megtartsuk akkor is, amikor - reményeink szerint - fél év múlva Horvátország az Európai Unió tagjává válik.

A magyar köztársasági elnök emlékeztetett arra: Magyarország fenntartások nélkül támogatta Horvátország európai uniós csatlakozását, és a magyar elnökség ideje alatt igyekezett a csatlakozási tárgyalásokat felgyorsítani. Ma már az európai közösség 19 tagállama ratifikálta Horvátország uniós csatlakozását - jegyezte meg.

Áder János a horvát politikussal folytatott tárgyalásáról szólva elmondta: egyetértettek abban, hogy a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokban nagy lehetőségek rejlenek, ugyanakkor vannak régóta megoldásra váró feladatok, köztük a Budapest-Rijeka vasúti összeköttetés fejlesztése, amelynek az áru- és a személyszállítás terén is jelentősége van.

Annak a lehetőségnek a megteremtése is szóba került, hogy a két országot összekötő gázvezetéken ne csak dél felé, hanem mindkét irányba lehessen a gázt szállítani; ez gazdasági és energiabiztonsági szempontból mindkét országnak egyaránt fontos - mondta.

A köztársasági elnök kitért arra: kérte Ivo Josipovic támogatását ahhoz, hogy Zágrábban magyar kulturális központ nyílhasson, egyben felajánlotta a segítségét egy budapesti horvát kulturális központ létrehozásához.

Ivo Josipovic a tárgyalást követő sajtónyilatkozatában köszönetet mondott Magyarországnak azért, hogy folyamatosan és kitartóan támogatta Horvátországot az Európai Unióba vezető úton. "Bízunk benne, hogy 2013. július elsején az unió teljes jogú tagjává válhatunk" - mondta. Ezzel új tudományos és gazdasági együttműködési lehetőségek nyílnak meg - tette hozzá.

A két ország kapcsolatában fontos kapocsnak nevezte a magyar és a horvát kisebbséget; mint mondta, a kisebbségek támogatása a két ország a barátságát is erősíti.

A Horvát Köztársaság elnöke hangsúlyozta: fontos, hogy a gázszállítás diverzifikált legyen, és "energetikai értelemben függetlenek legyünk, ez közös érdekünk".

Mindkét közjogi méltóság leszögezte: egyetértettek abban, hogy a bírósági ítéleteket, akár Magyarországon, akár Horvátországban születtek, mindenkinek tiszteletben kell tartania.

Olvasóink írták

  • 1. papsajt 2012. november 25. 09:36
    „ugye nem a MOL-INA ügy miatt kell nyalni?

    "Vesna Pusic külügyminiszter az ítélethirdetés után azt mondta, hogy a kormány egyelőre nem kezdeményez tárgyalásokat a Mollal az INA irányításáról a Mol vesztegetését is kimondó ítélet alapján. Hozzátette viszont, hogy "ha lesz jogerős ítélet, akkor majd lehet újratárgyalni a szerződést".

    http://www.origo.hu/gazdasag/20121120-mol-ina-ugy-itelet-ivo-sanader-volt-kormanyfo-korrupcios-pereben.html”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakástűzben életét vesztette egy férfi Hernádkakon

Lakástűzben életét vesztette egy férfi a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádkakon szombaton késő… Tovább olvasom