Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Áder János rehabilitálhatja Jány Gusztávot

Ügyvédje a köztársasági elnökhöz fordult, hogy adják vissza az egykori magyar királyi honvéd tábornok jogtalanul elvett vezérezredesi rendfokozatát.
Ismét levélben fordulhat Jány Gusztáv ügyvédje a köztársasági elnökhöz, hogy adják vissza az egykori magyar királyi honvéd tábornok jogtalanul elvett vezérezredesi rendfokozatát - olvasható a Magyar Nemzet szerdai számában.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) jogi főosztálya úgy foglalt állást, hogy felvethető ugyan a lefokozás semmissége, de ennek hivatalos megállapítására a honvédelmi miniszternek nincs közjogi lehetősége. A tárca az államfő kérésére vizsgálta meg Jány Gusztáv rehabilitációjának jogi lehetőségét.

Galli István, a Don-kanyarnál megsemmisült 2. Magyar Hadsereg egykori parancsnokának kirendelt védője a lapnak azt mondta: a rehabilitáció nem személyi jogi kérdés, a vezérezredest a népbíróság ítélte el, és az egykori honvédelmi miniszter fokozta le jogtalanul. Szerinte a jogutódoknak, vagyis a Legfelsőbb Bíróságnak és a jelenlegi miniszternek kellene visszaadnia a rendfokozatot. A HM-nek már 1993-ban hivatalból kezdeményeznie kellett volna a posztumusz kinevezést, amikor Jányt felmentették a háborús bűnök vádja alól - tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyedszerre tárgyalnak a pedagógusok a kormánnyal

Folytatódnak az egyeztetések a kormány és a pedagógusok sztrájkbizottsága között. Tovább olvasom