Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 21°C Még több cikk.

Áder megy, Navracsics marad

Még két évig lesz Áder János a parlament alelnöke, 2009-től ugyanis EP-képviselő szeretne lenni. Navracsics Tibor továbbra is a Fidesz frakcióvezetője marad.

Áder János a döntésének okát azzal magyarázta, hogy a belpolitika túl sok kihívást már nem tartogat számára, ugyanakkor az Európai Unió igen, mert a Brüsszelben meghozott döntések befolyásolják életünket. Elmondta, döntésében nagy szerepet játszott a 2006-os Fidesz-vereség is, ugyanakkor cáfolta, hogy a januári Magyar Nemzetben megjelenő cikk miatt menekülne Brüsszelbe. Kérdésre válaszolva elmondta, voltak személyes viták a párton belül, de „eddig sem csináltam ebből titkot". A politikus elmondta azt is, hogy Orbán Viktor és Szájer József is támogatja EP-képviselői elképzeléseit. Áder János egyébként 17 éves pályafutása alatt gyakran változtatta pozícióit: volt már a Fidesz szakértője, ügyvezető alelnöke, illetve frakcióvezetője is.

Ingerküszöb alatt a kormány

A tisztújító frakcióülés egyhangúlag újraválasztotta Navracsics Tibort, aki elmondta, a következő három évben a frakció feladatának tekinti a stabilitást és a szakmaiságot. „Kemény, tisztességes politikai partnerek leszünk, az emberek számára pedig kormányképes alternatívát nyújtunk" – hangsúlyozta a régi-új frakcióvezető.

A Fidesz egyébként szeptemberben dönt arról, hogy továbbra is kivonulnak-e a parlamentben Gyurcsány beszéde alatt. Navracsics ugyanakkor hangsúlyozta, ingerküszöb alatt van a kormány együttműködési szándéka. Példaként hozta fel, hogy a Fidesz 43 önálló törvényjavaslatából négyet, 17 határozati javaslatából pedig mindössze egyet támogatott a kormánykoalíció.

Maradt a papírforma

A párt teljes körű tisztújítása nem szolgált túl nagy újdonsággal, mind a 117 frakciótag az eredeti javaslatokat szavazta meg. Az általános frakcióvezető-helyettes Varga Mihály lesz, Pelczné Gáll Ildikó és Répássy Róbert pedig továbbra is frakcióigazgatóként tevékenykednek. Áder János mellett Lezsák Sándor látja el a parlament alelnöki posztját.

Forrás: Figyelőnet

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnevezték a kormányszóvivőket

Tovább olvasom