Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Áder: nem üldögélünk a babérjainkon

„ Arra törekszünk – és ebből a szempontból talán tényleg eredményesnek tekinthető az elmúlt időszak –, hogy a választópolgárokat érintő legfontosabb kérdésekről beszéljünk” – nyilatkozta tegnap lapunknak Áder János. A Fidesz frakcióvezetője a Kisalföld győri sajtóházának vendége volt.
– A legtöbb politikai elemző egyetért abban, hogy a kampányban egyelőre a Fidesz diktálja a tempót, a közvélemény-kutatások szerint vezet, de előnye közel sem behozhatatlan. Eddig minden úgy alakult, ahogy eltervezték?
– A közvélemény-kutatók a Fidesz három-hat százalékos előnyét mérik. Ez nem ad okot arra, hogy üldögéljünk a babérjainkon. Arra törekszünk – és ebből a szempontból talán tényleg eredményesnek tekinthető az elmúlt időszak –, hogy a választópolgárokat érintő legfontosabb kérdésekről beszéljünk. Ezek között az első helyen szerepelt a munkahelyteremtés. Az Orbán-kormány idején 9,1 százalékról 5,7-re sikerült leszorítani a munkanélküliségi rátát, és négy év alatt 236 ezer új munkahely jött létre. A szocialisták négyszázezer új munkahelyet ígértek 2002-ben. Ehhez képest 7,3 százalékra nőtt a munkanélküliség, és a múlt heti adatokban már 436 ezernél is több munkanélküliről van szó. A legsokkolóbb, hogy minden ötödik pályakezdő fiatalnak nincs állása. Mi a tb-járulék tíz százalékpontos csökkentését javasoljuk. Változtatni kellene a közbeszerzési eljárásokon is azért, hogy a magyar vállalkozók a pályázatok ne csak húsz, hanem nyolcvan százalékán nyerjenek, mint például Ausztriában. Sürgősen fel kell számolni azt a gyakorlatot, hogy az állam nem fizeti a jogosan visszajáró áfát, és emiatt cégek százai, ezrei mennek csődbe. Célszerű lenne a szakképzést sokkal inkább a piaci igényekhez igazítani. Egy másik téma a családtámogatás: rossz döntésnek gondoljuk a családi adókedvezmény megszüntetését, és a lehető legrövidebb időn belül szeretnénk visszaállítani.
– Gondolom, szívesen meglettek volna a szerverbotrány nélkül. Nem egy olyan elemzést olvastam az elmúlt napokban, amely szerint a párt nem túl jól kezelte ezt az ügyet. Egyetért ezzel?
– Az egész ügynek nem tulajdonítok nagy jelentőséget. Sokfelé járok az országban, s ez a kérdés sehol fel sem merült. Nem érdekli az embereket, a pártok belügyének tekintik. Álláspontomat fenntartom: vihar egy kanál vízben.
– Van összefüggés a szerverbotrány és aközött, hogy a napokban átalakították a kommunikációs stábot?
– Nincs. Munkaszervezési döntésről van szó. Azzal, hogy a parlament befejezte működését, a frakció sajtóosztályának kevesebb munkája lett. Emiatt néhány munkatárs maradt csak mellette, a többiek pedig átkerültek a pártközpontba.
– A választásokig hátralévő időszakot végső visszaszámlálásként is aposztrofálják, és nyilvánvalóan a Gyurcsány-kormányra utalnak. Ha mégsem nyernek, annak lesznek személyi következményei?
– Az elején azzal kezdte, hogy a közvélemény-kutatások szerint vezet a Fidesz. Furcsa lenne, ha azzal foglalkoznánk, mi lesz választási vereség esetén. Most az a feladatunk, hogy a programunkat minél több fórumon, minél több emberhez eljuttassuk, és ha elhangzanak ellenérvek, megpróbáljuk megvédeni az álláspontunkat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogi segítségnyújtás: nagy az érdeklődés

A jogi segítségnyújtó szolgálat tavaly ősztől kihelyezett ügyfélfogadást tart Sopronban. A bajban… Tovább olvasom