Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Áder visszaküldte az Országgyűlésnek a hegyközségi törvényt

Visszaküldte az Országgyűlésnek megfontolásra a hegyközségekről szóló törvény módosításáról október 7-én elfogadott jogszabályt a köztársasági elnök.
Áder János a parlamenti honlapon csütörtökön közzétett levelében emlékeztet arra, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság korábban hiányosnak találta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa adatkezelésének törvényi szabályozását. A törvény aláírásának megtagadását azzal indokolta: a módosítás nem tartalmazza teljes körűen az információszabadságról szóló törvény által megállapított garanciális feltételeket, nem határozza meg pontosan az adatkezelés célját és időtartamát, az adatok fajtáit, valamint az adattovábbítások részleteit.

Az infotörvény alapján ugyanis személyes adat kizárólag meghatározott célból, jog gyakorlása és kötelezettség teljesítése érdekében kezelhető. Az adatkezelésnek minden szakaszában meg kell felelnie az adatkezelés céljának, az adatok felvételének és kezelésének tisztességesnek és törvényesnek kell lennie. Csak olyan személyes adat kezelhető, amely az adatkezelés céljának megvalósulásához elengedhetetlen, elérésére alkalmas, és csak addig, amíg ez a cél eléréséhez szükséges. Személyes adat akkor kezelhető, ha az érintett hozzájárul, illetve törvény vagy törvényi felhatalmazása alapján helyi önkormányzati rendelet közérdekű célból elrendeli.

Az államfő a Kövér László házelnöknek címzett levelében vizsgálandónak nevezi, hogy a tervezett adattovábbítási rend hatálybaléptetéséhez szükséges-e a hegyközségi törvény további módosítása. Rögzíti azt is, hogy az adatvédelmi hatóság véleményezi a feladatkörét érintő jogszabályok tervezetét.

A parlament múlt hétfőn fogadta el Font Sándor fideszes képviselő javaslatára a hegyközségi törvény módosítását, hatályon kívül helyezve azt a rendelkezést, amely előírja, hogy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnökét csak a szőlészeti, míg az alelnökét csak a borászati szekcióba tartozó küldöttek közül kell megválasztani. A kormánypárti képviselő indoklása szerint a törvénymódosítást az is szükségessé tette, hogy az adatvédelmi hatóság hiányosnak találta a hegyközségek országos szervezetének adatkezelését.

A törvényt ezért azzal javasolta kiegészíteni, hogy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa jogszabályban foglalt feladatai ellátása érdekében informatikai rendszert működtet, és jogosult a hegyközségi tagok és az adatszolgáltatásra kötelezettek személyes adatainak kezelésére. Az adatokhoz a hegybírók, a főtitkár, valamint a közigazgatási hatósági ügyben eljáró tisztségviselő számára a hozzáférést biztosítani kell - olvasható az államfő által most visszaküldött törvényben, amely szerint a hegyközségi tanács az általa kezelt adatokból jogszabályban meghatározott tartalommal és módon köteles adatot szolgáltatni a borászati hatóságnak.
Áder János tavaly májusi hivatalba lépése óta most 16. alkalommal küldött vissza törvényt az Országgyűlésnek.

Az államfő törvényalkotással kapcsolatos fenntartásai

Áder János előzetes normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól az Országgyűlés által november 26-án elfogadott, a választási eljárásról szóló törvényről. Az államfő alkotmányosan aggályos részeket talált a Magyarországon élő választópolgárokra vonatkozó regisztrációs előírásokban, kifogásokat fogalmazott meg a kampányszabályokkal, a közvélemény-kutatásokkal kapcsolatos rendelkezésekkel és a törvény hatályba lépésével összefüggésben. 2013. január 4-én az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek ítélte a választási eljárásról szóló törvény több rendelkezését, és eltörölte a Magyarországon élő választópolgárokra vonatkozó regisztrációs előírásokat. A parlament április 8-án módosításokkal ismét elfogadta a jogszabályt.

2013. május 9. - Áder János két jogszabályt küldött vissza megfontolásra az Országgyűlésnek. Az államfő szerint az információs önrendelkezési jogról szóló törvény április 30-án elfogadott módosítása a közérdekű adatok megismerése tekintetében jogalkalmazási nehézséget okozhat. Az április 29-én elfogadott agrárkamarai törvénymódosítást azért találta aggályosnak, mert abban olyan rendezetlen kérdések maradtak, amelyek az agrárkamara működésképtelenségéhez vezethetnek. A parlament június 11-én az államfő észrevételeinek figyelembevételével ismét elfogadta a két jogszabályt.

2013. június 21. - A köztársasági elnök visszaküldte megfontolásra a parlamentnek azt a június 10-én elfogadott törvénymódosítást, amelynek alapján közvetlenül irányíthatja a fővárosi önkormányzat az eddig a XIII. kerülethez tartozó Margitszigetet. Az államfő szerint a jogalkotási eljárás folyamata során nem teljesült az Európa Tanács Helyi Önkormányzatok Chartája és a jogalkotásról szóló törvény vonatkozó rendelkezéseiben foglalt eljárási kötelezettség. Az Országgyűlés június 26-án a hatályba léptető rendelkezést megváltoztatva fogadta el a törvényt.

2013. július 2. - Az államfő megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek az alaptörvény negyedik módosításával összefüggő törvénycsomagot és az egyházügyi törvény június 27-én elfogadott módosítását. Előbbiben azt kifogásolta, hogy a médiahatóság elnökhelyettese rendeletalkotási jogot kapott, utóbbival kapcsolatban megállapította, hogy az egyházak nyilvántartására vonatkozó rendelkezések jogbizonytalansághoz vezetnek. A képviselők július 5-én az államfő kifogásait figyelembe véve újra elfogadták az egyházügyi törvény módosítását és ugyanezen a napon változtattak a médiahatóság elnökével szemben támasztott feltételeken is.

2013. július 3. - Áder János visszaküldte az Országgyűlésnek a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló, kivételes sürgősségi eljárással június 26-án elfogadott törvényt. Az államfő leszögezte, hogy a törvénnyel nem ért egyet, annak szövege a jogbiztonság elvére és a "normavilágosság követelményére figyelemmel" pontosításra szorul, egyebek mellett vizsgálni kell, hogy a rendelkezések megfelelnek-e a tulajdonjogra vonatkozó alkotmányos követelményeknek. Az Országgyűlés kormánypárti többsége július 5-én módosításokkal ismét elfogadta a takarékszövetkezetek integrációjáról szóló törvényt.

Olvasóink írták

  • 1. történész 2013. október 17. 19:21
    „Paraszt vakítás..még sosem volt értelme a visszaküldöttnek..”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltörölnénk az óraátállítást

A megkérdezett magyarok fele úgy nyilatkozott, hogy volt már konkrét problémája a félévente esedékes váltásból. Tovább olvasom