Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Ádernál tiltakozott az örmény egyházi vezető

A köztársasági elnöknek írt tiltakozó levelet a Libanonban élő örmények egyházának vezetője.
Áder János köztársasági elnöknek írt tiltakozó levelet I. Aram katolikosz, a Libanonban élő örmények egyházának vezetője amiatt, hogy az örmény katonatársa meggyilkolása miatt életfogytiglanra ítélt azeri katonatisztet, Ramil Safarovot Magyarország átadta Azerbajdzsánnak, és ott az azeri elnöktől kegyelmet kapott - erősítette meg kedden a hetq örmény portál hírét a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője kedd este az MTI-nek.

A hírportál beszámolója szerint az egyházfő a történteket "a nemzetközi jog és az igazság elvei kirívó megsértésének" nevezte, ami "óriási megütközést és tiltakozást váltott ki az örményekből Örményországban és szerte a világon, a diaszpórában".

I. Aram a levélben azt írta, hogy "a politikai érdekek nem áshatják alá az igazság és az emberi méltóság felsőbbrendűségét", de ha mégis fölébük kerekednek, akkor az "nem segíti a jó kapcsolatok és szoros együttműködés kialakulását a népek és országok között".

A levelet Magyarország bejrúti nagykövetének adták át a libanoni örmény egyház képviselői.

Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője az MTI-nek elmondta: Váradi László bejrúti magyar nagykövet kedden I. Aram, az örmény apostoli ortodox egyház ciliciai katolikoszának kérésére fogadott két érseket, akik átadták a katolikosz Áder Jánoshoz intézett levelét.

Tájékoztatása szerint a nagykövet ismertette a magyar álláspontot és az ügy jogi hátterét. Ismertette a kormány értékelését arról, hogy Azerbajdzsán megszegte a kiadatással kapcsolatban vállalt ígéretét. Váradi László azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország történelmi okokból szimpatizál Örményországgal és az örmény néppel.

Olvasóink írták

  • 1. Queenmargareth 2012. szeptember 04. 22:31
    „FEZető?:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kórházban halt meg a nyakon szúrt férfi - sokkoló fotók!

Egy ismeretlen férfi egyelőre ismeretlen okból nyaktájékon szúrt egy 46 éves budapesti férfit.… Tovább olvasom