Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Adni kell szabadságot

• Tisztelt Kisalföld! Segítségüket kérném, minimálbérre vagyunk bejelentve, 300 Ft-os órabérre, 240–300 órát dolgozunk, nincs szabadságunk, csak szabadnap, ez törvényes? Egy biztonsági őr Sopronból.

– Sajnos elég sok munkajogi problémával és kérdéssel fordulnak hozzánk – mondta el dr. Szél Erzsébet, az őrző-védők megyei kamarájának elnöke. – Legtöbb esetben ki nem fizetett bérek miatt keresnek meg bennünket, de más munkajogi problémákkal is fordulnak hozzánk. A legnagyobb gond az, hogy óriási árverseny van a biztonsági cégek között a piacon és ennek legtöbbször a munkavállaló issza meg a levét.
– Érdemes tisztában lenni a jogainkkal. A szabadság minden dolgozónak jár, egy részével a munkáltató, másik részével a beosztott rendelkezik – mondta el dr. Varga János jogász. – Törvénytelen, ha valaki évekig nem adja ki a szabadságot. Egy esetleges munkaügyi perben ebben az esetben a jog a munkavállaló oldalán áll. Persze előfordulhat, hogy papíron minden rendben van, ilyenkor nehéz bizonyítani a törvénysértést.
Elsősorban a kereskedelmi, a vendéglátó-ipari, építőipari alkalmazottak és a biztonsági őrök dolgoznak a törvényben előírtnál lényegesen többet. Jellemzően a multicégek alvállalkozói dolgoztatják túl az alkalmazottaikat, de több kisvállalkozásra is jellemző a túl sok túlóra. Pedig A munka törvénykönyve kimondja: napi 12 óránál többet túlórával sem dolgozhat egy munkavállaló, ilyenkor megtagadhatja a munkát.
Dr. Varga János szerint a jogi keretek adottak, hogy a dolgozó ne legyen kiszolgáltatva. A gond nem a munkajoggal van, hanem a munkavállalók érdekérvényesítési képességével. A magyar dolgozók ugyanis sokszor nem mernek kiállni a jogaikért. Hatalmas a verseny, magas a munkanélküliség, egy pozícióra többszörös a túljelentkezés. A munkaadók diktálnak, a munkavállalók pedig vagy elfogadják a feltételeiket, vagy nem. Általában elfogadják, akár a munkajogi szabályok áthágását is.
Mi a megoldás? Ha a dolgozók összefognak és kiállnak érdekeikért. Adott esetben a megfelelő szervekhez kell fordulni: a munkavédelmi felügyelőséghez vagy a munkaügyi hivatalhoz. Sajnos sok esetben elég nehéz bizonyítani a törvényszegést, ugyanis nem íratnak alá a munkavállalóval olyan papírt, amelyben vállalja a túlórázást túlórafizetés nélkül. Minden csak szóban hangzik el, ezért nagyon nehéz bizonyítani. És ha a dolgozó pert indít, akkor bizonyítási kötelezettség terheli.
Több őrző-védő céget is megkerestünk telefonon, valamennyien állították, náluk minden rendben van, nincsenek olyan problémák, mint amiket az SMS írója felvet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segítene a gátakon szükség esetén?

Tovább olvasom