Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Adóbevallás: kifogásolják az új rendszert

A munkaadók és a munkavállalók is kifogásolják a személyi jövedelemadózásban a jövőre tervezett új rendszert, amely szerint a munkáltatók nem készíthetnék el munkavállalóik adóbevallását, mint eddig – a kormány kész megfontolni ezt a felvetést.
A Munkaadók és Gyáriparo-

sok Országos Szövetsége (MGYOSZ) azt kéri a kormánytól, hogy amely munkaadó akarja, az továbbra is állapíthassa meg dolgozója adóját a régi módon. Az MGYOSZ közgazdasági igazgatója elmondta: tudomása szerint a Pénzügyminisztérium hajlik a munkáltatók által javasoltak elfogadására. A PM-nél megerősítették, hogy vizsgálják a felvetést.
Ungvárszky Ágnes hozzátette: a kormány az Országos Érdekegyeztető Tanács pénteki ülésére ígért választ a munkaadók javaslatára. Emlékeztetett arra, hogy a már hatályban lévő törvény szerint jövő évtől megszűnik a munkáltatói adómegállapítás, azaz a 2006. évről szóló bevallásokat ezen az úton már nem lehet benyújtani az adóhatósághoz. Úgy változna a törvény azonban, hogy a munkaadóknak mégis lenne feladata a bevallás előállításában. A munkavállaló ugyanis választhatná azt, hogy az APEH helyett a munkáltatójának adja oda február 15-éig nyilatkozatát, amit a foglalkoztatónak legkésőbb március 12-éig kellene továbbítania az APEH felé, de csak azután, hogy alaki és tartalmi szempontból felülvizsgálta a nyilatkozatban szereplő adatokat.
Amennyiben az adóhatóság úgy ítéli meg, hogy a nyilatkozat esetleges hiányosságai vagy pontatlanságai a munkáltató mulasztásából fakadnak, akár 200 ezer forintos bírságot is kiszabhatna rá. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felfüggesztheti az EU a török csatlakozási tárgyalásokat

Az Európai Unió a török csatlakozási tárgyalások részleges felfüggesztését fogja javasolni amiatt,… Tovább olvasom