Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Adómentes maradhat az üdülési csekk

Nem támogatja a turizmushoz kapcsolódó áfa szintjének csökkentését a kormányfő, ám az üdülési csekk adómentességének megtartását elképzelhetőnek tartja.
Gyurcsány Ferenc szerint a Magyarországra érkező turisták szolgáltatásokat akarnak kapni, a fejlesztésekre pedig a következő években is több 10 milliárd forintnyi forrás áll majd rendelkezésre. A kormányfő pénteken egyeztetett a turisztikával foglalkozó szervezetek képviselőivel.

Amennyiben a turizmushoz kötődő tevékenységek forgalmi adóját csökkentené a kormány, az egyrészt növelné a költségvetési hiányt, másrészt a többi szektor képviselői is joggal követelhetnének hasonló kedvezményt - ezzel indokolta a kormányfő a kérés elutasítását, amikor a Nemzeti Turisztikai Bizottság pénteki, rendkívüli ülésén találkozott a szektor vállalkozóinak képviselőivel. Gyurcsány Ferenc azonban megismételte az üdülési csekk adómentességének megtartására vonatkozó ajánlatát, amelyet az Országos Érdekegyeztető Tanács pénteki ülésén is felvetett. A miniszterelnök szerint az üdülési csekk adómentességének megszüntetése rontaná a belföldi turizmus helyzetét, ráadásul az adózás szempontjából is tisztább a mentesség megtartása.

A miniszterelnök olyan együttműködést ajánlott a szakma képviselőinek, amelyben a kormány is több támogatást nyújt a turizmus fejlesztéséhez, miközben elvárja, hogy - az európai normáknak megfelelően - ne minimálbéren legyenek bejelentve az ágazat dolgozói. A miniszterelnök elképzelhetőnek tart egy olyan támogatást, mint amilyet Franciaországban vezettek be. Ennek lényege, hogy a jelenlegi forgalmi adó megtartása mellett a szakmában foglalkoztatottak számának megfelelő havi kompenzációt fizetnének.

A kormányfő szerint ennek a szektornak jobbak a kilátásai, mint például az autóiparnak, ám rosszabbak a lehetőségei, mint a gyógyszergyártóknak. Gyurcsány Ferenc szerint együttműködésre van szükség a régió országaival, hiszen ezzel több vendéget lehetne a kelet-közép európai régióba csábítani. Így ugyanis nemcsak Magyarországot, hanem a térség más országait is egyszerre kereshetnék fel a turisták.

A kormányfő szerint a turizmus területén új, nemzeti stratégiára van szükség. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: ennek a területnek a támogatását és fejlesztését továbbra is prioritásként kezeli a kormány, hiszen félmillió ember munkáját érinti.

Olvasóink írták

 • 8. achilleus 2009. március 08. 12:03
  „Össze-vissza beszél, meg kell várni a végszavazást. Akkor legalább néhány hétre eldől a dolog, addig meg még alszik egy párat.”
 • 7. Power 2009. március 07. 20:44
  „Ez pontosan ugyanolyan értelmetlen és átgondolatlan dolog volt, mint a napi standolás.”
 • 6. IVY 2009. március 07. 08:50
  „Sajnos már csak egy szűk réteg az, aki egyáltalán kapja az üdülési csekket.
  Viszont sokan pénzzé is teszik, mert inkább esznek, mint nyaralgassanak.”
 • 5. rebecca 2009. március 07. 08:39
  „KInek is? Annak aki kaphat? Az én munkahelymen még szetikett se kapható, csak a minimálbér. Idén megint járdaszigetek és nem vigasztal hogy egyre többen vagyunk!!”
 • 4. gondolkodo 2009. március 07. 07:40
  „"Adómentes MARADHAT..." (kiemelés tőlem).
  Mivel az üdülési csekk -legjobb tudomásom szerint- nem rendelkezik önálló akarattal, ezért meg kell kérdeznem, hogy marad-e vagy sem!
  "Maradhat", tehát vagy marad, vagy nem. Nomármost a logika (minden tudományok Istennője) szerint egy állítás vagy annak ellenkezője mindíg igaz!”
 • 3. Nostradamus 2009. március 07. 07:39
  „Qrva jó... Igaz, egy fillérem sincs nyaralni, lassan enni sem, de azért hurrá...”
 • 2. comet 2009. március 06. 23:27
  „kevés.”
 • 1. LukSzusz 2009. március 06. 19:17
  „Azannyát!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ombudsmanokkal találkozott Sólyom László

Informális találkozó keretében vitatta meg az ombudsmanok tevékenységét pénteken Sólyom László… Tovább olvasom