Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

Adósok friss feketelistája

Hárman kerültek fel megyénkből az APEH legfrissebb feketelistájára, amely a jelentős adótartozást felhalmozó cégeket és vállalkozókat tartalmazza.

Cégeknél 100 millió, magánszemélyek esetében 10 millió forintos adótartozás szükségeltetik ahhoz, hogy valaki felkerüljön az interneten is olvasható feketelistára, amelyet minden negyedévben tesz közzé az adóhatóság. A legújabbra hárman – két cég és egy magánszemély – kerültek fel a megyéből, köztük a már felszámolás alatt álló, építőanyag-kereskedelemmel foglalkozó Centrál Sopron Kft., amely több mint 147 milliós tartozást halmozott fel, ehhez 134 milliós büntetés társul.

Majdnem kétszer ekkora, 312 milliós adóhiányt állapítottak meg egy nyalkai vállalkozásnál, a Nyalka Diszkont 2004 Bt.-nél, ami azért is érdekes, mert betéti társaságok ritkán kerülnek fel a listára: a lista 110 adózójából csak hét működik ebben a formában. A cégbejegyzés szerint ital- és élelmiszer-kiskereskedelemmel foglalkozó vállalkozásnak a fenti összeg mellé 224 milliós büntetést kell fizetnie.

A dolog pikantériája, hogy Nyalka Diszkont 2004 Bt. nevű vállalkozásról senki nem hallott Nyalkán – élelmiszerbolt sincs a cég székhelyeként megadott címen –, iparűzési adót pedig egészen biztosan nem fizet. Igaz, a tetemes adótartozás mellett az az összeg valószínűleg eltörpülne...
Horváth Szabolcs, az APEH regionális igazgatóságának szóvivője szerint jogos a gyanú, hogy nem házitojás-kereskedelemből jött össze a több százmilliós tartozás; az efféle „fedővállalkozások" nem ritkák, ilyenkor általában szándékos adócsalás, fiktív számlakibocsátás vagy -befogadás áll a háttérben.

Felkerült a listára egy győri magánszemély is, neki 16 milliós adóhiánnyal és több mint 11 milliós büntetéssel kell számolnia.

A listát – amely nem tesz különbséget a szándékos adócsalók és a figyelmetlenségből tévesztők között – egyébként egy albertirsai kft. vezeti, majdnem másfél milliárdos adóhiánnyal és több mint egymilliárdos büntetéssel. Utóbbi sokszor majdnem ugyanakkora összeg, mint maga az adótartozás, a naponta felszámított késedelmi pótlék mellett az adóhiány ötven százaléka fizetendő be bírságként.

A teljes lista az interneten: http://www.apeh.hu/sajto/sajtokozl/060424_bejelm_adohiany.html

Pomaranski Luca

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A történelem írásbelikkel folytatódik szerdán az érettségi

A történelem írásbeli vizsgákkal folytatódik szerdán az érettségi. A diákok emelt és középszinten… Tovább olvasom