Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Adótartozás végrehajtással

Az APEH megyei igazgatósága együttműködési keretszerződést írt alá öt bírósági végrehajtóval.
Az adózás rendjéről szóló törvény lehetőséget ad rá, hogy az adóhivatal a magánszemélyek tartozásainak beszedésére önálló bírósági végrehajtó közreműködését vegye igénybe. Az APEH megyei igazgatósága a közelmúltban együttműködési keretszerződést írt alá öt bírósági végrehajtóval.

Dr. Horváth Szabolcs információs vezető a Kisalföldnek elmondta: az önálló bírósági végrehajtó adóhatósági végrehajtó jogaival felruházva jár el. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az adóst felkeresi, a vagyontárgyait és jövedelmét lefoglalja. A behajtással kapcsolatban felmerült, az adóvégrehajtóknál általában magasabb költségét a bírósági végrehajtásról szóló törvényben előírt módon és mértékben az adóssal szemben érvényesíti. A bírósági végrehajtó csak azok ügyében jár el, akiket az APEH előzetesen felszólított a fizetésre, ám ez nem vezetett eredményre. A bírósági végrehajtók igénybevételétől az APEH a kisebb összegű adózások gyorsabb megtérülését várja.

Dr. Horváth Szabolcs elmondta azt is, hogy az APEH a megyében az esztendő eddig eltelt hónapjaiban 10.150 végrehajtási ügyet kezdeményezett. Ezek egy része a múlt esztendőről áthúzódó adókötelezettség teljesítésére szólított fel, nagyobb része pedig már a 2005. évi adótartozások kifizetésére szólt. A felszólításokat fele-fele arányban küldte az adóhatóság magánszemélyeknek, egyéni vállalkozóknak, illetve cégeknek.

A felszólítások nyomán az APEH 4 milliárd 250 millió forintot szedett be. A nem kis summából 2,7 milliárd forintot inkasszó alapján teljesítettek az adósok, 1,2 milliárdot azután, hogy a nem fizetőknél megjelentek a végrehajtók. Kétszázmillió forintot árverés után érvényesített az adóhatóság, míg százmilliót munkabérletiltások alapján. Mint a Kisalföld megtudta: az APEH megyei igazgatósága a napokban küldött fizetési felszólítást kétszáz adótartozónak, akiknek elmaradása kevesebb százezer forintnál, s akiknek tizenöt nap áll rendelkezésükre elmaradásuk pótlására. Az adóvégrehajtás költsége kétezer forint, a bírósági végrehajtó közreműködése esetén azonban a költség az előbbinél számottevően nagyobb lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óvott az Újpest FC

labdarúgás

Az Újpest FC óvást nyújtott be a Magyar Labdarúgó Ligához, mert a … Tovább olvasom