Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

Adótörvények 2005

A 2004-es személyi jövedelemadó-bevallást 2005. május 20-ig kell benyújtaniuk az adózó állampolgároknak.
Vámosi-Nagy Szabolcs, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnökhelyettese mondta csütörtökön azon a konferencián, amelyet a következő évi adóváltozásokról tartottak Budapesten.

Az elnökhelyettes elmondta: az adózó polgárok a korábbi években megszokták, hogy az egyes években március 20-ig kellett számot adniuk előző évi jövedelmükről, ezért érdemes odafigyelni erre a változásra. Ha az adózó polgár előbb adná be bevallását, az esetleges adó visszautalását csak 30 napon belül, de mindenképpen 2005. március 1-je után teljesíti az APEH, akkor is, ha vélhetően helyesen töltötte ki a bevallást.

Az elnökhelyettes elmondta: a legjelentősebb változás az, hogy ha az adózó éves jövedelme nem haladja meg az 1,5 millió forintot, akkor 18 százalékos kulccsal fog adózni 2005-ben, efölött az szja-ban 38 százalék lesz a kulcs. Kiemelte, adójóváírást a következő évben is lehet alkalmazni, a jogosultság felső határa 2005-ben évi 1.350.000 forint lesz, a számított adót az adójóváírás csökkenti, amely az adóévben megszerzett bér 18 százaléka, de legfeljebb havonta 9 ezer forint lehet.

Adókedvezményeket 100 ezer forint összegben azok vehetnek igénybe, akiknek éves jövedelme a 6 millió forintot nem haladja meg. Ha az adózó állampolgár jövedelme éves szinten 6 millió forint és 6,5 millió forint közé esik, akkor a 100 ezer forintos kedvezmény fokozatosan megszűnik a 6,5 millió forint jövedelemhatárig. Általánosságban elmondható, hogy a hatmillió forint feletti jövedelemrész esetében annak 20 százalékával csökken a kedvezmény.

Családi adókedvezményeket évi maximum 8 millió forintos jövedelemig lehet igénybe venni. Az egyik fő szempont az volt, húzta alá az elnökhelyettes, hogy a tőkejövedelmeket közelítsék a munkajövedelmek adóztatásához, így a forrásadó 25 százalék lett, de tőzsdei ügyletek esetében az árfolyamnyereség után a következő évben sem kell adót fizetni.

Az elfogadott módosítások között említette az elnökhelyettes azt, hogy a mezőgazdasági őstermelők esetében az adómentes bevétel 3 millió forintról 4 millió forintra emelkedik. Kedvező az is, hogy a melegétkeztetés esetében az adómentes összeget havi 6 ezer forintról 8 ezer forintra emelték fel a parlament döntése alapján.
A falusi vendéglátás esetében az adómentes bevételi határ 700.000 forintról 800.000 forintra nő.

(mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nevet változtatott a Graboplast

November 11-től a Graboplast Padlógyártó Részvénytársaság megjelölést használja. Tovább olvasom