Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Ady-kiállítás Párizsban

Ady Endre születésének 125. évfordulója alkalmából szombaton állandó kiállítás nyílt a párizsi Quality Hotel Opéra St-Lazare szállodában, amelyben a költő 1904 és 1911 között rendszeresen megszállt.
Az akkor még Hotel de l'Europe nevet viselő épület harmadik emeleti, 36. számú szobáját Ady azért választotta párizsi tartózkodásainak színhelyéül, mert közel esett szerelmének, a Léda-versek ihletőjének lakásához. Brüll Adél, akivel 1903 nyarán Nagyváradon ismerkedett meg, ebben az időben Párizsban élt férjével, Diósi Ödön kereskedővel. A költő több magyar lap kiküldött tudósítójaként ment kedvese után Párizsba, összesen három és fél évet töltött a francia fővárosban. Az európai kultúra és szellem központja iránt "az örök utazó" élete végéig megőrizte szenvedélyes és meghitt kötődését.

A nyolcadik kerületi Constantinople utca 15. szám alatt lévő szálloda földszinti társalgójában Erdős André nagykövet avatta fel a magyar költészet forradalmasítójának önálló tárlatát, az első párizsi állandó magyarkiállítást.

A hangulatos kis teremben összegyűlt mintegy százfős francia és magyar vendégsereg előtt Jean-Luc Moreau nyelvész, a nyugatos költő kiváló francia tolmácsolója saját fordításában adta elő Ady varázslatos versét, a Párizsba beszökött az ősz-t.

A négyszögletes kávézóhelyiség falain és vitrinjeiben a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa, Hegyi Katalin által összeállított képanyag, eredeti dokumentumok (köztük a párizsi őszt idéző vers első kézírásos változata), Léda és Ady közös fényképe, a Beck. Ö. Fülöp által már 1931-ben elkészíttetett emléktábla, amelyet akkor nem sikerült elhelyeztetni a hotel falán. Láthatóak azok az André Kertész-felvételek, amelyen a neves fotográfus Ady barátja, Bölöni György kezdeményezésére már jóval a költő halála után megörökítette Ady párizsi törzshelyeit. Az egyik tárlóban Ady számos kötetének korabeli kiadásai, köztük az 1908-as Vér és Arany, az 1912-ben Lesznai Anna borítójával megjelent A menekülő élet és A magunk szerelme.

A Párizsi Magyar Intézet évek óta tartó erőfeszítéseit megkoronázó Ady-emlékkiállítás létrejöttét különös véletlenek is segítették. Szabó Magda, az intézet munkatársa egy fogadáson véletlenül találkozott Pierre Durand-nal, a szálloda jelenlegi igazgatójával, s megkérdezte tőle, tudja-e milyen fontos a magyar és francia irodalom közös kedvelőinek a Constantinople utcai épület. Mint kiderült, Durand úr egy japán kutatónő, Harada Kijomi jóvoltából ismerte meg a magyar költő nevét. A távol-keleti franciatanárnő és nyelvész, Baudelaire-szakértő a francia költőzseni révén jutott el Ady Endréhez, s elbűvölte a magyar poéta költészete. Budapestre is elutazott, majd felkereste a párizsi szállodát. Ezek után került sínre az Ady-tárlat megvalósításának ügye.

A szombat esti ünnepélyes vernisszázson jelen volt a japán kultúraközvetítő. A törékeny hölgy, Harada Kijomi ugyan csak csütörtökön kapott értesítést az eseményről, de szelek szárnyán még időben megérkezett a kivételes rendezvényre.

mti

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az űremail félmillió kilométert utazna

A kaliforniai TransOrbital Inc. egy olyan új szolgáltatás bevezetését tervezi,… Tovább olvasom