Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Aggasztó mutatók

A mosonmagyaróvári kistérségben a százezer lakosra vetített arányszám szerint 1500-ról 1400-ra csökkent a halálozások mértéke az ÁNTSZ adatai szerint. Ugyanakkor a megye kistérségei között Mosonmagyaróvár és körzete kedvezőtlen helyet foglal el, hiszen Pannonhalma után itt a legmagasabb az elhalálozás.
Megyénkben minden negyedik ember halálát daganatos betegség okozza. Ennek elsődleges okai a légcső, hörgő és tüdő, a vastagbél, végbél és nyelőcső, gyomor rosszindulatú megbetegedései. Az egyes daganatféleségek ha-

láloki jelentősége sem egységes, életkoronként, nemenként és területenként jelentős különbségeket mutat. Ezért szükséges kiemelni férfiak esetében még az ajak-, szájüreg-, garat-, illetve prosztata-, nők esetében pedig az emlő- és méhnyakrák-halálozást. A férfiak halandóságának közel felét a keringési rendszer betegségei idézik elő, 29 százalékuk daganatos betegségben hunyt el. A nőknél az utóbbiak aránya 7 százalékkal alacsonyabb.

Csökkenő halálozás

– Az ÁNTSZ megyei intézetének felmérései szerint a kilencvenes évek elejéhez képest csökkent a térségben az elhalálozások száma, a mosonmagyaróvári kistérségben a százezer lakosra vetített arányszám szerint 1500-ról 1400-ra – tájékoztatta a Kisalföldet dr. Kiss Imre mosonmagyar-

óvári városi tiszti főorvos. A férfiak halandósága a megye kistérségeiben kedvezőbb, hiszen a halálozás csökkenése észlelhető, nőknél is hasonló a trend. Ez a szakember szerint az egészségügyi ellátás színvonalának javulásával magyarázható.

Túl későn

A férfiak daganatos elhalálozásának egyharmadát a légcső, hörgő, tüdő rosszindulatú megbetegedései, 14 százalékát a vastagbél, végbél daganatai okozzák, a nők esetében az emlő és vastagbél, végbél rosszindulatú megbetegedései következtében veszítik életüket a legtöbben.
A megye kistérségei között Mosonmagyaróvár és körzete kedvezőtlen helyet foglal el, Pannonhalma után itt a legmagasabb az elhalálozás. A szakellátás adott, a környezeti tényezők sem másabbak, mint a többi kistérségben, az egyetlen magyarázat erre a városi tiszti főorvos szerint, hogy a Lajta-parti város lakói és a környékbeliek nem figyelnek eléggé magukra, egészségükre, és esetleg csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor már aligha, vagy csak drasztikus beavatkozással lehet segíteni.

Megelőzés szűréssel

Az adatok szerint a férfiak körében itt a legmagasabb a légcső, hörgő, a vastagbél, végbél, prosztata rosszindulatú daganatok miatti elhunytak aránya. A nőknél térségünkben okozza – a csökkenő trend mellett is – a legtöbb elhalálozást a méhnyak rosszindulatú daganata. Pedig a méhnyakrák szűréssel megelőzhető, a diagnosztizálás feltételei adottak, s ha időben felfedezik a kórt, gyógyítható akár műtéttel, akár kezeléssel.
Magyarországon a vastagbél, végbél rosszindulatú daganatainak száma évtizedek óta emelkedik, és jóval magasabb arányt mutat, mint a nyugat-európai számok. Az okok közt az egészségtelen táplálkozás és a helytelen életmód meghatározó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatás az UEFA-kupában

Ma és csütörtökön 15 mérkőzést rendeznek az UEFA-kupában, amelyben a legjobb 16 közé jutás a… Tovább olvasom