Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Aggódik a magyarországi romatámadások miatt az EU biztosa

Aggodalmát fejezte ki a roma közösségeket ért magyarországi és más országokban történt támadásokkal kapcsolatban csütörtöki, Brüsszelben kiadott közleményében Vladimir Spidla.
Az Európai Unió (EU) foglalkoztatásért, szociális ügyekért és esélyegyenlőségért felelős biztosa szerint "úgy tűnik, hogy néhány tagállamban a romák szervezett rasszista erőszak célpontjává váltak, amelynek forrása a politikai populizmus, a gyűlöletbeszéd és a médiahírverés. Egyes esetekben a romákat teszik meg bűnbaknak, akiket átfogó társadalmi problémákért okolnak."

Spidla hozzáteszi, hogy az "Európai Bizottság a romák ellen irányuló erőszak valamennyi megnyilvánulását határozottan elítéli, és felszólítja valamennyi tagállam hatóságait, hogy területükön belül szavatolják valamennyi egyén személyes biztonságát."

Az esélyegyenlőségi biztos ugyanakkor megjegyzi, hogy "nem lehet elzárkózni azok elől a problémák elől, amelyekkel a romáknak Európa számos országában szembe kell nézniük. A rendkívüli szegénység, a társadalmi kirekesztettség, a rendszeres foglalkoztatás hiánya, valamint az alacsony iskolázottság mind tények. Ezekkel a problémákkal azonban célzott, kulturálisan megalapozott lépések révén meg lehet birkózni, mind uniós, mind tagállami szinten. A romák több mint 700 éve alkotják az európai kultúra és civilizáció szerves részét. A nyitott és befogadó társadalmakban őket is hely illeti meg, akárcsak a többségi társadalom tagjait. A romák kirekesztése elleni küzdelem révén azokkal a mélyen gyökerező okokkal is felvesszük a harcot, amelyek a romákat hátrányos helyzetbe hozó erőszakot és sztereotípiákat idézik elő.'"

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. TELSTAR 2009. augusztus 09. 07:56
  „Az EU-biztosnak lófasz a picsájába.”
 • 39. Hmmm... 2009. február 27. 16:44
  „Tisztazni kene vegre a ketes eseteket. Valoban kik is vegeztek a tamadasokat? A rendorsegnek sokkal szakszerubben kene vegezni tenyfeltaro nyomozo munkajat. Es egyaltalan , miert is fajult el ez a specialis kisebbsegi kerdes?”
 • 38. flexsnake 2009. február 27. 15:27
  „Az a szomorú az egészben hogy egész Európa szerint mocskos rasszisták vagyunk. Miért nem megy már oda valaki és mutatja be hogy nem a cigányokat éri több atrocitás hanem mindenkit.
  Nehogy azt tessék hinni hogy a cigányok ellen lekövetett bűncselekmények nőttek csak meg. Mindegyik szám szépen felkúszott.
  Nem kel egy csoportot kiemelni hogy szegényeket bántják mert bántják a fehéret is ugyanúgy.
  Nem lehet azzal magyarázni sem az ilyet hogy azért mert roma. Senkinek nem kellett volna meghalnia. Sem romának, sem fehérnek se cigánynak, senkinek.
  De ha támadásokról van szó akkor arányait tekintve, minimum fel kellene emelni a hangot európai szinten hogy itt fehér emberek is veszélyben vannak. Veszélyben egymástól és bűnöző életmódot folytató cigányoktól is.
  Ki van nagyobb veszélyben? 8millió fehér vagy két maroknyi cigány? Mert a cigányok ügye egész Európában visszhangos de a többi fehérre senki nem gondol!
  Az a rasszista aki azért hogy ne mondják rasszistának megkülönböztet előnyhöz juttat egyes népcsoportokat miközben azt hangoztatja felzárkóztatás. Ez nem felzárkóztatás hanem a fehér ember kirekesztése és a rendvédelmi erők ellehetetlenítése akiknek lassan egyetlen feladat jut. Asszisztálni az őrült elméknek.
  Adjanak szerszámokat, adjanak nekik lehetőségeket a munkához. Ne kenyeret, ne lakomát meg gondtalan életet. Arra a szerencsétlen többi fehérmagyarra ki gondol?

  Tegnap tudomásomra jutott egy 16éves gyerek története aki állami gondozásba fog kerülni mert a hitelek miatt a bank elveszi a házukat. A szülei mehetnek az utcára. A fehérnek is van problémája, küzd az életben maradásért.A fehéret is tessék segíteni. Mert a fehéret is megkülönböztetik és kirekesztik azzal hogy a cigányokat Egész Európa nem akarja egyenlő partnerként kezelni.
  Egyenlőként kell kezelni mert csakis akkor lehet megkövetelni a törvénytisztelő életmódot. Azzal nem ha kitüntetjük meg miközben áramot lop még adunk neki 1 millát hogy , nem baj, majd fizessél, jó?
  Ez egy kibebaszott vicc. Egy kurva rasszista fehérüldözés ami gusztustalan. Kikérem magam hogy megkülönböztessenek másoktól és ne legyek jó cigánynak és ne kapjak olyan előnyöket mint ő. Engem is kezeljenek úgy Európában mint egy cigányt, legyek én is fontos és minden fehér legyen cigány. Mert az a cigány aki annak vallja magát. Ha a népesség összeíráskor nem volt ennyi cigány, most már ne legyen.”
 • 37. magyarok 2009. február 27. 11:44
  „29 horton!

  szép hozzászólás tetszik... végre egy szélsőséges, akibe szorult értelem :)”
 • 36. magyarok 2009. február 27. 11:43
  „tahoszegedi, vannak mocskosak úgy ahogy írod de én téged meg a családod is közéjük tennélek, ott a helyed hidd, tudom ki vagy, kommunista fi!”
 • 35. Egy_a_sok_közül... 2009. február 27. 11:17
  „Ha a romák nem érzik jól magukat drága kis hazánkban, akkor nyugodtan el lehet költözni - ez alkotmányos jog, amivel imádnak élni - a világ bármely részére.
  Egyebekben én is Brüsszelt javasolnám, ott is élvezzék ennek a sanyargatott, kirekesztett népcsoportnak minden áldásos tevékenységét.
  Úgy gondolom nálunk senki sem fog sírógörcsöt kapni, ha tömegesen elvándorolnak...”
 • 34. Egy_a_sok_közül... 2009. február 27. 11:08
  „"Aggódik a magyarországi romatámadások miatt az EU biztosa"

  Én is aggódom a romatámadások miatt, ami bennünket magyar állampolgárokat ér.

  Ez pont olyan mint a négerkérdés az USA-ban. Innen mi is piszkosul sajnáljuk a feketéket, de ha végigsétálnánk valamelyik négerek által lakott negyeden, lehet, hogy nem élnénk túl.

  Az EU biztosát egy napra be kellene integrálni pl. a makói Honvéd ltp-re, majd másnap, ha túlélte megkérdezni, hogy aggódik-e még?”
 • 33. abrakapokusz 2009. február 27. 11:01
  „"A romák több mint 700 éve alkotják az európai kultúra és civilizáció szerves részét."
  Sajnos a környékünkön élő romák közül többen
  fekáliával töltött nylonzacskókat,
  pisivel töltött PED palackokat,
  használt szárnyasbetéteket,
  használt tamponokat,
  használt gumióvszereket hajigálnak ki az ablakukon.

  Többször elgondolkodtam azon, hogy miért?
  "A kulturájuk és civilizációjuk szerves részeként? "”
 • 32. SP 2009. február 27. 10:27
  „13. hozzászólás Mignon 2009.02.27. 00:4

  """"""""""Ahol problema van, BÜNBAKOT keresünk!(Itt, a ciganyok, ott a zsidok, amott a magyarok, mashol a szerbek...stb., stb.)"""""""""""

  Igazad lehet!
  1 ország leromlásának stádiumai vannak, mint a betegségnek.
  Az etnikai viták már 1 következő stádiumot jelenthetnek a folyamatban.”
 • 31. tahoszegedi 2009. február 27. 10:20
  „Remélem a Jobbik felvilágosítja az EP-et, hogy valójában mi folyik Magyarországon cigánykérdés rendezése alatt.

  Véleményem szerint az elmúlt jó néhány ciklus alatt eltitkolták a valós helyzetet politikusaink, teret adva Mohácsi Vikikének és a hozzá hasonló mocskos Orkoknak.

  Beszélni kell az EP előtt, hogy a zsírunkon élnek már több évtizede(!!!!!!!), és most telt be a pohár...
  beszélni kell a bünözési hajlamukról...

  Én nem vagyok ellene az integrálódásuknak, de ha szabadna kérnem akkor Indiában integrálódjanak”
 • 30. SP 2009. február 27. 10:18
  „2. hozzászólás magyarok 2009.02.26. 21:13
  """"""""Mike3al az élen, bár ő lehet már nem is ott lenne :)""""""""""""""
  Nem jó a poénod! Mike3 gyermekét megtámadták!!!! Neked van-e gyermeked?”
 • 29. Horton 2009. február 27. 10:06
  „Kedves Vlamidir Spidla!

  Nem aggódni kell a roma közösségekért, hanem szépen össze kell őket szedni, kivéve a tisztességes,
  becsületes dolgozó romákat, és el lehet velük ballagni haza, Brüsszelbe és ott magatok közt szétosztani őket.
  Ezzel megoldódna a tagállamok roma problémája, és így nektek lehetőségetek lesz arra, hogy megoldjáktok azt, ami másoknak soha nem sikerült.....
  Tudod, van egy arany közmondás: " Ami nem megy, azt nem kell erőltetni. "
  Szóval nekünk nem megy, így nyugodtan vihetitek őket.....

  És még valami...Ahelyett, hogy Brüsszelből ordibáltok, már rég megkellett volna oldanotok, ezt a kérdést.....
  A fizetéseteket ezért kapjátok.....ha, nem tévedek.”
 • 28. achilleus 2009. február 27. 09:46
  „Nem a MI titkosszolgálatainkra van kihegyezve, de érdemes belegondolni:
  http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-260106
  A fasiszta- és a cigány-kártyával játszik a titkosszolgálat?
  2009. február 26., csütörtök 15:25 InfoRádió
  Vajon melyik titkosszolgálat érdekelt a cigánykérdés elmérgesítésében - vetik fel az elmúlt hetek eseményei a kérdést. A szlovák titkosszolgálat 1999-ben megvált azoktól az ügynökeitől, akik a szomszédos országokban folytatott felforgató tevékenység során a cigánykérdés elmérgesítését és az újfasiszta mozgalom felélesztését is bevetették. A titkosszolgálati aktivitás lehetőségét a zámolyi romák kínos ügyében is tényként emlegették.
  (...)"”
 • 27. achilleus 2009. február 27. 09:36
  „Úgy tűnik, az "egyoldalúság" nemcsak az EU-ra jellemző. A kérdés csak az, hogy kiknek a titkosszolgálati jelentéseit olvassák (tán csak nem a szlovákokét, másikat már meg sem merem említeni.) Azok állnak a támadások hátterében, akik az ilyen jelentéseket küldözgetik, ha nem is elkövetőként, de felbújtóként mindenképpen:
  "Globális megbélyegzés
  Gyurcsány Ferencnek, a példásan demokratikus Magyarország szabadon megválasztott miniszterelnökének szerdán is nagyon jó napja volt. Éppen letudta az orosz Ekszpert című hetilapnak adott interjúját - amelyben elmondta, hogy virágoznak a magyar-orosz kapcsolatok, és egyaránt támogatja mind a (Washington által nem szeretett) Gazprom-féle Kék Áramlatot, mind az uniós támogatású Nabucco földgázvezetéket -, amikor titkára kezébe adta az amerikai külügyminisztérium 2008-as emberjogi jelentését. Ez az a külügyminisztérium egyébként, amely legutóbbi antiszemitizmus-jelentésének címoldalát a globálisan jelentéktelen Magyar Gárda, nem pedig Izrael elpusztítását hangoztató Ahmadinezsád iráni elnök fényképe illusztrálta. Hát igen - mondta magában mind szélesebb mosoly kíséretében a miniszterelnök, amint belemélyedt a jelentésbe, amely az általa vezetett országban uralkodó demokráciát és jogállamiságot méltatja, s az antiszemitizmus vétségében elmarasztalja a Fidesz két országgyűlési képviselőjét, Balog Zoltánt és Lezsák Sándort azért, mert a néhai Prohászka Ottokár püspököt méltatták. Az amerikai jelentéstől mellesleg megkapja a magáét a Magyar Hírlap és a Magyar Demokrata is. A földrajzi értelemben mély fekvéséről Amerikában Foggy Bottomnak, azaz a ködös fenéknek becézett külügyminisztérium értékeléséből kitűnik az is, hogy a cigányellenesség és antiszemitizmus legfőbb gerjesztője Magyarországon a fasiszta, szélsőséges Magyar Gárda. Amelyről azután már a miniszterelnök hivatalával is leszerződött cégek emberei - például a naponta a nyugati sajtónak "függetlenként" nyilatkozó Szabados Krisztián, a Political Capital igazgatója - végzik el a radikális és a jobbközép egybemosásának örömteli munkáját. Hát ez jó! - kacagott felszabadultan a miniszterelnök, majd a régi apparátusból magával hozott társához, Gál J. Zoltánhoz fordult: "Na, Zoli, nem megmondtam: nyomhatják ezek ezerrel is az atlantista dumát, a Szabadság tér mindig nekünk zenél. Nem értik ugyanis, hogy itt megváltoztathatatlan, mélyebben fekvő dolgokról van szó." És tegyük hozzá, nem csak a Szabadság tér. Kedden látott napvilágot az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia Elleni Európa Bizottságának ugyanilyen szellemben összeállított romaügyi jelentése. A kikövetkeztethető tettes itt is a magyar jobboldal. A témáról a Nyugatot a volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő, Kőszeg Ferenc által alapított Magyar Helsinki Bizottság és hasonló szellemű társintézményei tájékoztatják. Arról, hogy Magyarországon miként nyomják el a roma kisebbséget. Az már csupán ismét a véletlen műve, hogy az elsősorban a Soros Alapítvány és a Nyílt Társadalom Intézet finanszírozásában működő szervezet a 2006. októberi rendőri fellépésről elfelejti megemlíteni, hogy ott az "alapvetően törvényesen eljáró" rendőrségről egyrészt leparancsolták az azonosító jelzést, másrészt azok békés felvonulókat vakítottak meg fegyvereikkel. E szervezetek munkáját hasonló "tárgyilagossággal" támogatja még az amerikai Freedom House is, amelynek budapesti irodája ugyancsak nem értesült - akár az Amnesty International londoni emberjogi szervezetének budapesti részlege - a kilőtt szemekről, a félig agyonvert papokról és az ellenzéki országgyűlési képviselő, Révész Máriusz esetéről. A neokonzervatív befolyás alatt álló Freedom House globális értékelése szerint egyébként hazánk a szabadság és jogok területén egy kategóriába került Norvégiával. Tényleg. Csupa Oslo vagyunk.
  (Lovas István, Magyar Hírlap)"

  Ezek a barmok addig támogatják ezt a szerencsétlen dilettánst, amíg az EU fel nem bomlik. Megértem, hogy ez amerikai és orosz érdek, de, hogy az EU nem eszmél rá, hogy az ő bőrére megy a játék, azt érthetetlennek tartom, bár már azon sem csodálkoznék, ha az EU egyes - fejlettebb - államai, az EU felszámolására törekednének. Hajrá Gyurcsány!!!”
 • 26. xene@freemail.hu 2009. február 27. 09:30
  „Hoppá elírtam az elejét, Amerikában és az EU-ban...”
 • 25. xene@freemail.hu 2009. február 27. 09:29
  „Amerikában és az USA-ban az az undorító, hogy képmutatóak. Szét kéne nézni az ő területeiken is. Usa: 1960-ig a Feketéket még csak emberszámba se vették...de katonának jó voltak mindenhova. Az indiánok ma is rezervátumban élnek. A Ku Klux Klán meg onnan indult... Európai Unió: azért nincs sok roma származású ember arrafelé, mert a középkorban nem engedték letelepedni őket (Svédországban, Angliában mindenhol elég szépen öldösték őket). Így Kelet-Európában telepedtek meg a legtöbben...A másik oldalról megfeledkeznek mindig írni...miért utálja őket mindenki??? A mai háború egy mádia-háború....akinek jó ill. jobb a kommunikációja, az nyer. Mosolyogva fogom majd konstatálni, amikor a nyugat-európaiak az fogják látni, hogy milyen sok mohamedán ember él az országaikban...”
 • 24. Power 2009. február 27. 09:21
  „Jobban aggódom a minisztereink miatt:
  Draskovics egy bukott pénzügyminiszter, Kuncze (volt belügyminiszter) cián tablettát adna az elégedetlenkedőknek. Hát kapja be azt, amire gondolok... Még egy gyereket sem tudott felnevelni.”
 • 23. jurigeller 2009. február 27. 08:56
  „Nagycsécs,Tatárszentgyörgy,Van rá valami kis bizonyíték hogy etnikai támadás volt? Saját parlamenti politikusaink járatják le magyarországot!! A Buzipártal az élen?
  Egyébként ki lőtt bele a rendőrpalotába? És KISKUNLACHÁZA ???????????????”
 • 22. KamuNeni 2009. február 27. 08:41
  „Hatha az EU aggodik akkor eloszor is fel kellene szolitania a papagaj pofajut es kormanyat hogy lepjenek le mert alkalmatlanok vezetesre. Ott kellene kezdeni”
 • 21. reneee 2009. február 27. 08:33
  „" A romák az európai KULTÚRA és CIVILIZÁCIÓ szerves részét alkotnááááááááááááák??????? A kultúrállt és civilizált ember nem gyilkol, nem ver rendőrt, nem forgat ki idős (és nem idős) embereket a vagyonukból, nem lop, csal, hazudik (nem megy be a Mónika showba pár ezer forintért lejáratni magát) + még sorolhatnám!!!!!! És még ezeknek az embereknek a személyes biztonságát kellene szavatolni a hatóságoknak??????? ÁÁÁÁÁÁÁ, hát hova jutunk?????? Ez a cikk is vérlázítóóóóóóóóóóóóó!”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koporsó a városközpontban

Ravatallal, gyászmenettel és tiltakozó beszédekkel demonstrálnak szombaton Szentgotthárdon a… Tovább olvasom