Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Agrár- és élelmiszeripar a csatlakozás után

Nőtt ugyan a mezőgazdaságban a termelés, emelkedtek a jövedelmek az uniós csatlakozást követően, de leginkább csak az állami támogatásnak köszönhetően. A szakember szerint ezen a helyzeten rövid időn belül változtatni kell.
A magyar agrár- és élelmiszer-gazdaság helyzete az EU-tagság új feltételrendszerében címmel rendezett konferenciát a múlt héten az agrártárca, az élelmezésipari egyesület, az agrártudományi egyesület, valamint a Szegedi Tudományegyetem. Ennek keretében Baitner Ferenc, az FVM főosztályvezető-helyettese arról beszélt, hiába volt időnk az uniós csatlakozásra való felkészülésre 1992 óta, az új helyzet mégis váratlanul érte a magyar agrárgazdaságot. Az intézmények késtek a támogatások kifizetésével, a termelők pedig azzal szembesültek, hogy nem bírják a versenyt.

A csatlakozást követően az agrárium veszített belső piacából, mivel külföldről korlátlanul érkezett be a mezőgazdasági termék, ezzel párhuzamosan pedig az élelmiszer-ipari termelés is csökkent. A szaldó jelenleg még pozitív, de az ország kedvezőtlenebb helyzetbe került, mert nem tudtunk eladni, viszont tudtunk bőségesen vásárolni – mondta az előadó. Valamelyest a termelés, a mezőgazdaságból élők jövedelme is nőtt, de csak azért, mert kifizették számukra a közvetlen támogatásokat.

Márpedig Baitner Ferenc szerint nem jó az, ha hosszabb távon támogatásból él egy ágazat: egyrészt azért, mert a bevételt a piacról kellene megszerezni, másrészt azért, mert a szubvenció politikafüggő.

„Nem dughatjuk a fejünket a homokba" – jelentette ki az előadó azzal kapcsolatban, hogy az agrárium jövedelmet növelő képessége kétségessé vált. Ezért továbbra is feladat a struktúraváltás, az élelmiszeripar modernizálása, az ágazatok korszerűsítése, a birtokkoncentráció, a vidéki munkanélküliség kezelése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Kaiser meghódítja a német piacot

Réti Attilát, a Kaiser Food Élelmiszeripari Kft.tulajdonosát a száz leggazdagabb magyar között… Tovább olvasom