Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 27°C Még több cikk.

AH: év végére 95 százalékos digitális lefedettség

Az Antenna Hungária Csoport (AH) decemberben 14 új telephelyről indítja el digitális kereskedelmi szolgáltatását, s ezzel a digitális hálózat lakossági lefedettsége 95 százalékra nő - mondta Jean-Francois Fenech, a cég vezérigazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
Az új telephelyekkel együtt az év végén már 29 bázisról sugározzák a digitális adást. A lefedettség 2009 végén 88 százalék volt.

A vezérigazgató elmondta: az elmúlt években jelentős változásokon ment keresztül a televíziós sugárzás a magyar piacon. Míg 2003-ban az analóg és digitális földfelszíni platformnak 34 százalékos részesedése volt, addig ez 2009-re 22 százalékra csökkent. Eközben a műholdas digitális és analóg platform részesedése 11-ről 19 százalékra, az analóg és digitális kábel sugárzás részesedése 55-ről 56 százaléka emelkedett, s a csak digitális internetes IPTV-é 3 százaléka nőtt nulláról.

Az AH Mindig TV digitális szolgáltatása 7 ingyenes és 11 fizetős csatornát tartalmaz, és október végén 125 ezer háztartásban nézték, az ügyfelek száma a cég előrejelzése szerint 200 ezerre nő a jövő év első negyedévében. A fizetős csatornákat nézők számát az AH egyelőre nem közli.

A vezérigazgató szerint ahhoz, hogy a digitális földfelszíni sugárzás gyorsabban terjedjen, ki kell dolgozni azt a támogatási rendszert, ami lehetővé teszi, hogy olcsón jussanak hozzá a digitális sugárzáshoz szükséges dekóderhez a háztartások. Ezen túlmenően meg kell hozni azokat az állami hatáskörbe tartozó döntéseket is, amelyek feltétlenül szükségesek sikeres átálláshoz. Meg kell határozni például az analóg sugárzás területenkénti lekapcsolási sorrendjét, s ki kell építeni azt a monitoring rendszert, ami a dekóder-támogatások felhasználásának hatékonyságát méri.

Napjainkban mintegy 800 ezer háztartás, körülbelül 2 millió állampolgár nézi analóg módon a földfelszíni adásokat.

Jean-Francois Fenech elmondta, hogy a dekóderek ára egy év alatt 40 százalékkal csökkent, míg a digitális adást is fogó integrált tv-ké 20 százalékkal.

Az AH arra számít, hogy a dekóderek ára tovább csökken, s legolcsóbbaké az év végén már 10 ezer forint alatt lesz.

Az AH a teljes digitális átállásra 2011 végéig összesen 25 milliárd forintot költ, azaz évente 4-5 milliárdot.

Magyarországon 2011 végén ér véget az analóg földfelszíni sugárzás, ezt követően csak a dekóderrel fogható digitális adás lesz elérhető a lakosság számára.

November végén a Nemzeti Hírközlési Hatóság becslései, illetve korábbi felmérései szerint a mintegy 3,8 millió magyarországi háztartás közül több mint hárommillióban van valamilyen előfizetéses televíziós szolgáltatás. A fennmaradó 800 ezer háztartásban a tető- vagy szobaantennával szabadon fogható analóg és digitális földfelszíni sugárzású műsorokat, vagy az ingyenesen elérhető műholdas adásokat nézik.

A nemzetközi tapasztalat az, hogy a földfelszíni analóg adás lekapacsolása előtt mintegy fél évvel kezdenek tömegesen átállni a háztartások a dekóderrel fogható digitális tévére.

Kérdésekre válaszolva a vezérigazgató elmondta: meglátják, hogy a megszavazott médiatörvény tartalmazza-e majd azt a kitételt, amely szerint 2010 júniusával megszűnnek azok a hosszú távú, 12 évre kötött digitális sugárzási szerződések, amelyeket a közmédiumokkal korábban írt alá az AH. Hozzátette: az AH tulajdonosai mindent megtesznek azért, hogy a cég és az ott dolgozók érdekeit megvédjék.

Elmondta, hogy bár a szerződések időtartama sokkal hosszabb mint 2010 júniusa, egyelőre egy tervezetről van szó, s mielőtt erről nyilatkoznak, szeretnék látni a mögöttes okokat is.

Megjegyezte, hogy a digitális átállásról például egy ötpárti parlamenti bizottság döntött, s ezért ez a terv meglepetésként érte. Azt viszont szívesen venné a vezérigazgató, ha a médiatörvényben engedélyeznék, hogy az embereknek joguk legyen a társasházak tetejére központi antennát szereltetni.

Olvasóink írták

 • 3. szilléri 2010. december 02. 17:37
  „Nem ! Üzlet !

  Egy dekoder = egy TV !”
 • 2. DonQ 2010. december 02. 09:20
  „Aki pedig nem tudja majd nézni az adást, az mind azt hiheti, hogy ő pontosan a hiányzó 5%-ba tartozik. Arról sem beszél senki, hogy a digitális vétel esetében nincs olyan, hogy kissé rosszabb terjedési, időjárási és egyéb sugárzási körülmények között egy kicsit "mákos", képet még lehet látni. A digitális esetében ugyanis vagy van vétel, vagy nincs. Ezt is jelenti a digitális, ahol nincs közbülső állapot, hanem csak "1", vagy "0", hiszen ezért digitális.”
 • 1. csafe 2010. december 01. 23:40
  „Ezt írják:
  a digitális sugárzáshoz szükséges dekóderhez a háztartások....
  Ezek szerint a háztartások is sugároznak.
  A fenéket! Az adók sugározzák, a háztartások készülékei pedig veszik, és dekódolják az adást!
  Valószínű a fordítás is ilyen helytelenül történt, de azért illik értelem szerűen azt javítani!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyarok felének szerény karácsonya lesz idén

A magyarok fele kevesebb mint húszezer forintot költ idén karácsonyi ajándékokra - derült ki az… Tovább olvasom