Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Ahány nemzet, annyi karácsonyi szokás

A karácsonyi desszertek választékára is igaz a mondás, ahány nemzet, annyi szokás – állítja karácsonyi hírlevelében a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.
Az egyediség, a nemzeti sajátosság megmutatkozhat a sütemény jellegében, a felhasznált alapanyagok választékában, a fűszerezésben. Számos országban szokásos ünnepi desszertalapanyag az aszalt vagy kandírozott gyümölcs, a méz, a mák, a dió, a mandula és az elmaradhatatlan csokoládé. Több nemzetnél is kedvelt fűszer a fahéj, a vanília, a gyömbér, a szegfűszeg, illetve a sáfrány.
Európában a nemzetek keveredése ellenére is megvannak az országonkénti sajátosságok.
A karácsonyi bejglit a magyarok főként mákkal, dióval töltik, de kedvelt a gesztenye is. Omlós vagy kelt tésztából készítik, a tölteléket ízesítik mazsolával, almával, csokoládéval, mézzel. A hazai karácsonyi édességek közül elmaradhatatlan a csokoládébevonatú, különféle ízesítésű – desszertként is számon tartott – szaloncukor. Ugyancsak népszerűek a mézes tésztából készült aprósütemények.
Angliában ünnepi desszert a karácsonyi puding, aminek fő alapanyagai a marhafaggyú, a mazsola, különféle aszalt gyümölcsök, liszt, zsemlemorzsa, fűszerként a fahéj, szegfűszeg és a szerecsendió. Az angol népi hagyomány szerint aki a karácsonytól szilveszterig terjedő időszakban 13 különböző helyen 13 adag karácsonyi pudingot megeszik, arra a következő évben ráköszönt a szerencse.
Skóciában a puding megfelelője a kis tallér formájú karácsonyi palacsinta, ami vaj, tej, liszt, cukor, kandírozott és szárított gyümölcsök felhasználásával készül. Tálaláskor vaníliakrémmel öntik le, tejszínhabbal díszítik.
A franciáknál karácsonykor is elmaradhatatlan kellék a csokoládé. A legnevezetesebb ünnepi sütemény a csokoládés fatörzs: a Buche de Noel. Alapja a rummal ízesített piskóta, amibe vajból, cukorból és tojásból készült, kakaóval, reszelt narancshéjjal ízesített krémet töltenek. Az ország déli részén divatos a 13 karácsonyi desszert nevű édesség, ez 13 különféle csemegéből készül, hozzávalók: mazsola, birsalmasajt, nugát, marcipán, dió, mogyoró, mandula, füge, datolya, kandírozott citrom, aszalt szilva, körte és természetesen a csokoládé.
Németország karácsonyi desszertje a Stollen, ami épp olyan jellegzetes, mint nálunk a bejgli. Ez kinézetre leginkább a briósra hasonlít. Különlegességét az adja, hogy a kelt tésztába vaníliát, kandírozott narancs- és citromhéjat sütnek, majd az egészet rummal ízesítik. Ugyancsak híres a német gyümölcskenyér, amit már jóval az ünnepek előtt elkészítenek. A cukorból, lisztből, margarinból készült élesztős tésztához mandulát, mazsolát, kandírozott gyümölcsöket adnak. Úgy tartják, hogy mindkét jellegzetes desszertből Drezdában készítik a legkiválóbbat.
Olaszországban a karácsonyi desszertek jellemző alapanyagai közül nem maradhat el a csokoládé, a mandula, mogyoró, mazsola, a különböző kandírozott gyümölcsök és a méz. Az ünnepi választékban a tiramisu mellett megtalálható a csokoládés kuglóf, a mandulás piskóta és a fenyőmaggal szórt, csillag alakú sütemény. Különösen Nápolyban kedvelt a roccoco keksz, ami nem más, mint egy kemény mandulás sütemény, amit fogyasztáskor vörösborba mártogatnak.
A struffoli készítésénél a tojás, cukor, liszt, citrom- és narancshéj, valamint kevés alkohol felhasználásával készült tésztát – nudliként – forró olajban kisütik, majd narancsból, citromból, cukorból és mézből készült sziruppal öntik le, s végül kandírozott gyümölcsökkel is megszórják. Karácsonyi csemege a zsemle formájú, dióból, mandulából, mogyoróból, mézből készült csokoládés sütemény (a pan papato), a kerek formájú, mazsolás, kandírozott gyümölcsös desszert (a penettone) és a csillag alakú, kuglófszerű foszlós kalács (a pandoro). Az ostyás sütemények közül legismertebb az ostyába tekert, kerek formájú mandulás, mézes, fűszeres sütemény (a panforte) és az ostyába burkolt, hosszúkás alakú mogyorós, mézes, csokoládés desszert (a torrone).
Dániában a karácsonyi desszert egy nálunk inkább hétköznapinak mondható finomság: a tejberizs. Ünnepi jellegét az adja, hogy elrejtenek benne egy mandulaszemet, és aki megtalálja, szerencsemalacot kap ajándékba. A skandináv országokban különösen szívesen fogyasztják a fűszeres süteményeket.
Svédországban a sáfrányos mazsolás kalács és a gyömbérrel ízesített csokis kekszes sütemény kerül az ünnepi asztalra. Kedvelt a mandulatorta is.
A norvégok szintén szeretik a különféle fűszerekkel ízesített süteményeket. Jellemző alapanyag a mandula és a méz. A karácsonyi menü része a norvég mézeskalács – aminek különleges ízvilágát a szegfűszeg, a fahéj, a mandula adja. A mézes, mandulás aprósüteményt gyömbérrel, ánizzsal, fahéjjal ízesítik. Híres a karácsonyi tallér, ami mandulával megszórt vaníliás sütemény.
Horvátország karácsonyi desszertje a likőrös fánk (fritule), ez lisztből, tojásból, cukorból és élesztőből készül, sóval, citromhéjjal és pálinkával ízesítik. A tésztát forró olajba szaggatják és kisütik.
Az Amerikai Egyesült Államokban a tejszín elmaradhatatlanul rákerül az ünnepi desszertekre, legismertebb a rumos, tejszínes datolyatorta, a tejszínes szilvakrém, illetve az almával vagy gyömbérrel, szegfűszeggel, fahéjjal fűszerezett, sütőtökkrémmel töltött, általában kerek tortaformában megsütött lepény, tetején tejszínhabbal. (MTI-Panoráma)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vereséggel zártak a SMAFC kosarasai

kosárlabda Fehérvár KC–SMAFC 86–72 (18–31, 19–7, 22–20, 27–14)… Tovább olvasom