Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Ahol segíthetnek

Több nagyvállalatnál volt csoportos létszámleépítés Győrben s következtében sok családnak vált bizonytalanná a helyzete. Sokukról sikerrel gondoskodott a megyei munkaügyi központ, de akadnak, akik még munkahelyre várnak.
A megyei munkaügyi központ igazgatója, Rimányiné Somogyi Szilvia tájékoztatása szerint a központ több módon is segíti a hozzájuk fordulókat.

– A Győri Keksz Kft. esetében a munkaügyi központ felajánlotta teljes szolgáltatási rendszerét az érintett dolgozóknak, s az együttműködés keretében tavaly márciustól kihelyezett munkaügyi szolgáltatóirodát állítottunk fel a gyár területén – kezdte elemezni a helyzetet az igazgató.
Az iroda megnyitásakor nevesített listán 314-en szerepeltek, közülük a mai napig 264 embert bocsátottak el. Jelenleg 8-an munkanélküliek, akiknek még a szakszervezettel és a munkáltatókkal közösen keresik a megoldást.

A Rába Futómű Kft.-nél 175 dolgozót nevesítettek. A létszámcsökkentés hátrányos következményeinek enyhítése érdekében ez év márciusban kihelyezett munkaügyi szolgáltatóiroda működött a gyárban.
– A nálunk jelentkezett munkavállalók közül a mai napig tizennyolc személy számára nem találtunk megfelelő megoldást. De folyamatosan keressük a munkalehetőséget, illetve képzéseinket ajánljuk nekik – jegyezte meg Rimányiné Somogyi Szilvia.

A Gardénia Csipkefüggönygyár Rt. létszám-leépítési döntése 237 ember munkahelyének megszűnését jelentette.
– A hátrányos következmények enyhítésére a bejelentést követően együttműködési megállapodást kötöttünk a céggel. Irodát alakítottunk ki a gyárban, ami a győri kirendeltség kihelyezett egységeként működött. Tájékoztatást adtunk a dolgozóknak a rendelkezésre álló aktuális álláshelyeinkről – tudtuk meg a munkaügyi vezetőtől.

Januárban a megyében 3423 – jelenleg 4719 – bejelentett üres álláshelyből 1343 üres álláshely vonatkozott a győri kirendeltség területére, ezen belül 65 százaléknak győri, 35 százaléknak Győr környéki munkalehetőséget tudtak felajánlani.

– Ezek az álláshelyek csak a foglalkoztatók által meghatározott feltételek szerint tölthetők be. A leépítés alá esőknek egyéni elhelyezkedési tervet dolgoztunk ki, álláskeresési technikákkal ismertettük meg az érdeklődőket. Az általános iskolai végzettséggel rendelkező dolgozókkal megismertettük a betanított munkásokat foglalkoztató vállalatokat. Folyamatosan ajánljuk képzéseinket is, s itt kiemelném a közeljövőben kezdődő szakácstanfolyamunkat, melyre negyven év feletti jelentkezőket is várunk. Személyre szabott szolgáltatás keretében egyéni képzést is indíthatunk, amennyiben nem tudunk munkahelyet biztosítani. Negyven év felett nagyobb segítségre van szükség, de esetleg még ötven év felett is tanulni kell az embereknek – folytatta Rimányiné Somogyi Szilvia, majd hozzátette:

– Mindez azt bizonyítja, hogy célszerű a munkaügyi központhoz fordulni. Ugyanakkor szeretnénk, ha a továbbiakban nem a sajtón keresztül keresnék az emberek a megoldást, hanem közvetlenül hozzánk fordulnának. A munkaügyi központ kapui nyitottak mindazok előtt, akik még nem találtak munkát. Ugyanúgy minden érdekvédő szervezettel is szívesen együtt dolgozunk annak érdekében, hogy segíteni tudjunk a rászorulókon – zárta gondolatait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakáshitel: visszamenőleg marad

Júniustól szinte biztosan változik a lakástámogatási rendszer, ám még senki sem tudja, hogyan. A… Tovább olvasom