Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Ajándékozási kisokos

Van néhány alapvető szabály, amit érdemes betartani, ha örömet szeretnénk szerezni ajándékunkkal!

A lakberendezési tárgyak kényes témának számítanak
Az egyeztetés fél siker

Ha családtagnak választunk ajándékot, érdemes megbeszélni a rokonokkal, kitől mit kap karácsonyra, hiába tudjuk ugyanis a kedvenc • szerzőjét, nem biztos, hogy a harmadik ugyanolyan könyvnek is ugyanúgy örül majd.

Biztos, ami biztos

Még a leggondosabb mérlegelés esetén is előfordulhat, hogy nem találjuk el a megajándékozott ízlését, méretét, vagy egyszerűen csak több embertől is ugyanazt kapja. Biztos, ami biztos, az ilyen esetekre tegyük el az ajándék blokkját, s ha kell, bátran adjuk oda, hogy be tudja cserélni az üzletben.

Félre a sztereotípiákkal!

Ha pénzt adunk, legalább csomagoljuk be ötletesen
Ne süllyedjünk bele a szokásos sztereotípiákba! Sok nő minden évben konyhai eszközöket kap, holott lehet, hogy szeretné magát háztartási alkalmazott helyett egy kicsit nőnek érezni és jobban örülne egy szép sálnak, s nem biztos, hogy a kedves papa is boldog a negyvenedik nyakkendőtől - bármilyen szép darab is.
Ne felejtsük el, hogy az ajándéknak nem nekünk kell tetszenie, hanem a megajándékozottnak. Azért, mert mi a látványát sem tudjuk elviselni, még bátran vehetünk foszforeszkáló szörnyfigurát unokaöcsénknek, s a számítógéppel szembeni teljes analfabetizmusunk se tartson vissza senkit attól, hogy megvegye a vágyott computeres játékot.  
Divatba jött a különböző szolgáltatások ajándékozása. Egy fitness- vagy wellness-bérlet, esetleg egy utazás nagyszerű ajándék lehet.  

Ha muszáj pénzt...

Az ajándékválasztásnál tegyük félre saját ízlésünket
Nem túl fantáziadús, bár kétségkívül hasznos dolog pénzt ajándékozni. Ha erre kényszerülünk, legalább stílusosan tegyük, s ne egy borítékot helyezzünk a fa alá! Egy plüssmaci mancsába helyezve, pénztárcába vagy egy saját készítésű kincsesládikába rejtve mindjárt másképp festenek a bankók is az ünnepen.  

Kényes dolgok

Bár a parfümnek, illatszernek köztudottan minden nő örül, ez csak akkor igaz, ha az illető illatvilágának, ízlésének megfelelőt választunk. Tudakozódjunk - vagy lessük ki -, miyen típusú illatokat (friss, virágos, gyümölcsös, keleties, stb.) kedvel, esetleg az illatszerboltban szagolgatva próbáljuk elcsípni, melyik illat tetszik neki.

Hasonlóan kényes téma a lakberendezés is, különösen, ha olyan emberrel "állunk szemben", aki kényes az otthonára. Csak akkor vegyünk meg valamit, ha biztosak vagyunk benne, hogy illik a lakás stílusához; egy vidám narancssárga díszpárna például érdekesen mutat egy stílbútorokkal berendezett enteriőrben... Ha már be tudjuk lőni a lakás stílusát, de nem ismerjük tökéletesen a tulajdonosát, válasszunk valamilyen semleges darabot: egy bolyhos takaró, kovácsoltvas kiegészítő vagy fonott gyümölcstál tuti befutó.  

A kiskutya általában csak a filmekben jó ajándék...
Állatot ajándékozni nagyon aranyos és kedves dolog - a filmekben. Általában ugyanis több gondot okozunk egy kiscicával vagy kutyakölyökkel, mint örömöt, elég, ha csak a gondozásra, a költségekre gondolunk. Más persze, ha például a szülők ajándékoznak a gyereknek kisállatot, vagy az ajándékozó előre egyeztet a szülőkkel, esetleg a megajándékozott régi vágyát váltjuk valóra. Állatot tartani komoly és felelősségteljes döntés, amelyet nem kényszeríthetünk rá senkire.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nevet változtatott a Graboplast

November 11-től a Graboplast Padlógyártó Részvénytársaság megjelölést használja. Tovább olvasom