Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Ajándékozási tanácsok

A családok legtöbbje meglehetősen tanácstalanul és szervezetlenül vág neki ajándékvásárlásnak.

A családok legtöbbje meglehetősen tanácstalanul és szervezetlenül vág neki a legalább annyi fáradságot, mint örömet okozó ajándékvásárlásnak, miközben ez a szokás Magyarországon egyre inkább kötelező leckévé válik.

Az egyik felmérés szerint a magyarok közül azok költenek jövedelmükhöz mérten sokkal többet a karácsonyi ajándékok vásárlására, akik egész évben visszafogottan költekeznek. Sokan úgy vélik, nem ünnep az ünnep ajándékvásárlás nélkül, méghozzá szinte kizárólag drága holmik beszerzését gondolják meglepetésnek. Ez külföldön koránt sincs így.

Egyes országokban kifejezetten sértő praktikus ajándékot venni egy másik családnak, mert ezzel azt feltételeznénk róluk, hogy nem telik számukra gofrisütőre vagy fondükészletre. Ezért inkább olyan apróságokat vagy luxusdísztárgyakat vesznek egymásnak, amiről feltételezik, hogy még nincs meg a megajándékozandónak, illene a lakásába, vagy van benne valamilyen személyes íz, például köze van az illető hobbijához, netán kapcsolódik valamilyen közelgő évfordulóhoz, olykor egy féltve őrzött emlék egy elhunyt családtagtól.

A profi ajándékvásárlók egész évben nyitott szemmel járnak és figyelik a megajándékozandó elejtett szavait, feljegyzik, hogy a barátok és családtagok közül ki, melyik évben, mit kapott. Már november elején beszerzik a meglepetések egy részét és félreteszik az úgynevezett „ajándékszekrénybe", amiben olyan dolgok kapnak helyet, amelyről úgy gondolják, jól jön majd karácsonykor.

Esetleg már október végén már megveszik az ünnepi lapokat és a csomagolópapírokat, mert ilyenkor is kaphatók, de még nincs tülekedés értük és az áruk is kedvezőbb. A decemberi jó tanácsok közül legfontosabb, hogy ha tehetjük, leginkább délelőtt menjünk vásárolni, mert ilyenkor még frissek vagyunk és ritkábban tör ki veszekedés. Legyen előre megírt listánk, de hagyjunk némi rugalmasságot a váratlan ötletek finanszírozására.

Nézzünk szét maciboltban, teaüzletben, sportboltban, biocentrumban, dekorációs szakáruházban, ajándékokat árusító üzletben, kegytárgyboltban, nemzeti szaküzletben – például skót whisky rajongónak skót boltban, az indiai tárgyak kedvelőinek pedig indiai holmik szaküzletében vásároljunk –, mert ezekben mindig izgalmasabb, egyedibb tárgyakra bukkanunk, mint mondjuk egy hipermarketben.

Ha régiségimádók és gyűjtők kedvéért nézelődünk, inkább mellékutcai bazárokba és porcelánboltokba térjünk be: a felkapott belvárosi „antikvitásutcák" üzletei vagy az aukciós házak sokkal drágábbak.

Áruk helyett gondolkodjunk néha szolgáltatásokban: újság-előfizetés, szoláriumbérlet, színházjegy, egy kellemes hétvége a mamának egy nyugodt panzióban – családi összefogással megteremtve a rávalót – nagyobb örömöt okozhat, mégoly drága és díszes tárgynál is. A bevásárlóközpontokat az idősebbek kerüljék el, mert állandó zsivajukkal és gigantikus méretükkel eleve fárasztanak és fölös költekezésre csábítanak

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Közérdekű híre vagy jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Rangos versenyt, vetélkedőt nyert… Tovább olvasom