Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Ajánlatos felszerelni

a téli gumit

Az elmúlt tíz napban több súlyos, köztük halásos közlekedési baleset is történt a 84-es főúton Sopronkövesd és Lövő között. Az esetek ismételten ráirányítják a figyelmet a közlekedés biztonságára, illetve a hiányosságokra.
A közlekedésbiztonsági szakértő szerint az autósok nagy része nincs tisztában a saját és járműve képességeivel. – Lehet, hogy a kormány mögül nem tűnik túl gyorsnak a haladási sebesség, de attól még az autóra ugyanúgy vonatkoznak a fizika törvényei – mondta el lapunknak Völgyes István szakértő. Általános tapasztalat, hogy az előírt óránkénti sebességgel haladni, vagy a vasúti átjáróban betartani a korlátozást ma már szinte lehetetlen. A szabályosan közlekedőt sajnos letolják az útról.
Ausztriában a sikeres vizsga letétele után néhány hónapon belül saját személyautóval kell részt venni egy csúszós gyakorlópályás foglalkozáson. A leendő vezető ezt követően kaphatja meg a végleges jogosítványát. Itthon ettől még messze vagyunk, ugyanis a tűzoltó- vagy a mentősofőrök is alig jutnak el olyan helyekre, ahol vészhelyzeteket lehetne gyakorolni. A legújabb elképzelések szerint a „C”, azaz a teherautó-jogosítványt OKJ-s szakmává minősítenék át. Ehhez minden vezetőnek el kell végeznie egy közel 500 órás tanfolyamot. Kérdés, hogy a szállítmányozók, a sofőr vagy az állam fizesse-e a költségeket, és hogy miként oldható meg, hogy az alkalmazott több hónapig kiesik a munkából.
– Az autó karbantartásával csökkenthető a balesetveszély – folytatta a szakember. – Már most ajánlatos felszerelni a téli gumit. Az őszi időszakban az útra lehullott falevél is végzetes baleseteket okozhat. Az úttest száraznak tűnik, de a levél alatt megbúvó víz úgy viselkedik, mint a jég.
Kanyó Barnabás alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője szerint az elmúlt tíz napban történt közlekedési balesetek a szabálytalan előzésre vezethetők vissza. – Az esetek között nincs összefüggés. A rendőrség a lehetőségeihez képest sebesség-ellenőrzést tart a 84-es számú főút Nagycenk és Lövő közti szakaszán, ahol a közelmúltban több súlyos közlekedési baleset történt – tette hozzá az alezredes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KÉSZ-hangverseny

Győr. A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége győri szervezete hagyományos hangversenyét a 250 éve… Tovább olvasom