Délmagyar logó

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 9°C | 15°C

Akadozik a papírgyártás

A másodnyersanyagként felhasznált papírhulladék árának folyamatos emelkedése miatt április első felében szünetelteti termelését dunaújvárosi hullámpapírgyárában a Hamburger Dunaújváros Kft., Magyarország második legnagyobb hulladékpapír-feldolgozója és papírgyártója - értesült a Világgazdaság.
A lapnak a cég ügyvezető igazgatója elmondta: a tulajdonos Prinzhorn csoport tavaly 60 milliárd forintos beruházással egy évi 350 ezer tonna kapacitású papírgyárat helyezett üzembe Dunaújvárosban, azonban a leállás nem ezt, hanem a cégcsoportnak a szomszédos telken működő régebbi hullámpapírgyárát érinti.

A fő költségnövelő tényező - az energiaárak növekedése mellett - a papír-másodnyersanyag árának gyors emelkedése. Szikla Zoltán szerint az általános fogyasztáscsökkenés visszavetette a képződő papírhulladék mennyiségét, a magyar hatóságok pedig egyáltalán nem segítik a magyar hulladékhasznosítókat abban, hogy a pillanatnyilag korlátozott mennyiségű hulladékpapír hozzájuk kerüljön.

Az alapanyagár-emelkedés mögött egyszerre van jelen a tengerentúli kereslet élénkülése, valamint az, hogy tavaly Lengyelországban és Magyarországon (Dunaújvárosban) is egy-egy új, nagy kapacitású papírgyár kezdte meg a termelést, amelyek óriási mennyiségben szívják fel a papír-másodnyersanyagot az egész kelet-közép-európai régióból. Rövid távon a kereslet tovább nőhet, hiszen Németország keleti részén hamarosan újabb hullámpapírgyárat adnak át - olvasható a Világgazdaságban.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körözik a Zuschlag-ügy negyedrendű vádlottját

Elfogatóparancsot adott ki a rendőrség Őri András, a Zuschlag-per negyedrendű vádlottja ellen, és elrendelte országos körözését. Tovább olvasom