Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Akár 100 milliárdnyi is lehet az agrárkár

A gyors felmérések szerint mintegy 100 milliárd forintos kár keletkezett a mezőgazdaságban, milliárdos károk vannak az erdőgazdaságban is - olvasható a Magyar Agrárkamara vasárnapi közleményében.
A Magyar Agrárkamara információi szerint az országban a belvízzel borított terület nagysága eléri a 180 ezer hektárt. Az őszi búza országos vetésterületének mintegy 5 százaléka, körülbelül ötvenezer hektár van vízborítás alatt, hasonló az arány az őszi káposztarepcénél is. A napraforgónál ez 3,5 százalékot vagyis 18 ezer hektárt jelent, míg a kukorica vetésterületénél mintegy 18 ezer hektárt.

A felmérés szerint ebből már biztosan kipusztult legalább 50 ezer hektárnyi növényzet: az őszi búzánál kb. 20 ezer hektárra, őszi káposztarepcénél körülbelül 7 ezer hektárra, napraforgó esetében körülbelül 6 ezer hektárra, kukoricánál körülbelül 5 ezer hektárra, rét-legelő esetében pedig 8-10 ezer hektárra tehető a már ténylegesen kipusztult terület.

A növényállományt legnagyobb mértékben Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár Bereg megyékben sújtja belvízkár.

Országosan is jelentős, mintegy 110 ezer ha a vetetlen területek aránya, amely területeket várhatóan az idei évben nem tudnak hasznosítani a gazdálkodók.

Jelentős a kár az erdőterületeken is. A kidőlt fák mennyisége jelentős, 400-500 ezer köbméter, azaz az éves kitermelés 10 százalékára tehető az a fatömeg, melynél úgynevezett kényszer kitermelésre lesz szükség. A legnagyobb kár központja Veszprém megye, az itteni erdőkben észlelték a károk körülbelül kétharmadát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pótlóbuszok járnak az 1-es villamos helyett

A meleg miatt "kivetődtek", azaz megemelkedtek a sínek Budapesten a Flórián téren, ezért pótlóbuszok… Tovább olvasom