Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Akár már a hét közepétől sztrájkba léphetnek a vasutasok

Tovább tart a huzavona a vasúttársaság és a szakszervezetek között, így elképzelhető, hogy ismét sztrájkba lépnek a vasutasok. A munkaügyi egyeztetések múlt pénteki, 59. fordulójában a vasúttársaság megerősítette korábbi álláspontját, hogy nem tudja teljesíteni a szakszervezeti követeléseket.
Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) elnöke a tárgyalások eredménytelensége után kijelentette: akár már e hét közepétől leállhat a munka vasúton.

A VDSZSZ két fő követelése továbbra is az, hogy a MÁV Cargo privatizációs bevételéből minden vasutas számára fizessenek ki nettó 250 ezer forintot, valamint, hogy a kiszervezett MÁV-társaságok munkavállalóinak - a 2008-as évre visszamenőleg is - biztosítsanak 10 százalékos többlet-béremelést.

Miközben a Gaskó István vezette VDSZSZ sztrájkra készül, a MÁV Zrt. "Közlekedés és társadalmi felelősségvállalás" címmel tartott hétfőn nemzetközi konferenciát, amelyen a MÁV vezetői megismételték: nem terveznek nagyobb elbocsátást, de az olyan irreális követeléseket sem tudják teljesíteni, ahogyan a MÁV Cargo eladásából származó pénz felhasználásából költene a szakszervezet. Heinczinger István, a vasúttársaság vezérigazgatója szerint nem arról van szó, hogy a VDSZSZ túlzott követelésekkel áll elő, hanem arról, hogy irreálissal. Heinczinger a konferencia elején megtartott beszédében megerősítette: tárgyalni fognak, de a pénzszórást nem támogatják.

"Minden értelmes megegyezésnek híve vagyok, érdemben is készek vagyunk tárgyalni, majd megegyezni. A Gaskó István irányította szakszervezet azonban irreális követelésekkel lép fel, ami szerintem nem a munkahely megőrzést segíti a válságos helyzetben. Ezeket a politikai célú fellépéseket nem tudjuk, és nem is akarjuk teljesíteni" - mondta el Heinczinger István. A vezérigazgató hozzátette: "a követelések jogi és gazdasági értelemben is jogszabályba ütköznek, ezért is teljesíthetetlenek. Arra még nem volt példa, hogy a privatizációs bevételt a dolgozók kapják meg, amit most ez az egyetlen szakszervezet, a VDSZSZ követel. A MÁV Cargo-ért kapott pénz jelentős részét, a 102 milliárdot a magyar vasúttársaság az adósságok törlesztésére, és a vasútvonalak fejlesztésére költi el." A MÁV kommunikációs igazgatóságától kapott információ szerint már eddig is több milliárd forintos kárt okozott a többszöri munkabeszüntetés, de ami ennél is súlyosabb, hogy emiatt sok utas elpártolt a vasúttársaságtól.

A társadalmi felelősségvállalásról Kékkői Zoltán, a MÁV kommunikációs osztályvezetője beszélt a hétfői konferencián. Elmondta: a társadalmi felelősségvállalás program - amelyben a vasúttársaság egy év alatt jelentőset lépett előre a hazai állami szektorú cégek között - teszi lehetővé a vasutasok együttes fellépését a célkitűzések elérésében, a munkahely megőrzésében és az utazóközönség minőségi kiszolgálásában. Kékkői kiemelte az esélyegyenlőségi tervet, és azt a dolgozóknak járó átlag 250 ezer forintos béren kívüli juttatás-csomagot, amely a MÁV vezetésének szándéka szerint 2009-ben sem csökken, sőt akár növekedhet is. Ugyancsak fontos szerepet tölt be a munkahely megőrzésében a MÁV- Esély Alapítvány, amely megfelelő biztosítékot nyújt a munkavállalóknak átszervezések esetén. Az osztályvezető hozzátette, hogy a MÁV-csoport jelenleg is közel száz dolgozót venne föl különféle munkakörökbe, amely - és ez a mostani válságban komoly eredménynek számít - nem tervez elbocsátásokat.

Az egyeztetést a MÁV és a VDSZSZ kedden folytatja.

Olvasóink írták

 • 10. medvepapa 2008. december 12. 07:26
  „trainman,
  végülis sztrájkolhatunk 3millióan is. sok értelme nem lesz, de jogunk van hozzá. tudok jobbat, jelentsünk fel másokat - ahhoz is van jogunk...

  talán itt is megjegyzem, hogy ne várjon szolidaritást a zsaroló...”
 • 9. KolompárRómeó 2008. december 12. 06:52
  „6. hozzászólás trainman 2008.12.11. 20:36:

  :)

  Elvegre azert vagyunk itt, hogy elmondjuk, probaljunk meggyozni, aztan legfeljebb nem ertunk egyet.”
 • 8. trainman 2008. december 12. 00:35
  „zenga!Ha az anyád vécésnéni,akkor igen!Amúgy meg az sztrájkol,aki úgy érzi,hogy joga van hozzá,és muszáj!Ne add fel zenga!Nézz sok Mónika és Győzike showt!”
 • 7. zenga 2008. december 11. 22:08
  „trainman. Szeintem te majom vagy:) ha nem indul a vonat akkor szerinted a vécésnéni sztrájkol?”
 • 6. trainman 2008. december 11. 20:36
  „zenga!Nem is volt szó a mozdonyvezetőkről!Csak ők dolgoznak szerinted a vasútnál?A sztrájk meg nincs megszabva,hogy mikor lehet.Ezen gondolkozz el!Ha nincs meg az a jog,ami a dolgozót illeti,sztrájkolhat bármikor!Ennyi.Kolompár Rómeónak üzenem:-Sejtettem,hogy te vitapartner vagy!”
 • 5. KolompárRómeó 2008. december 11. 20:11
  „3. hozzászólás trainman 2008.12.10. 20:34 :

  Sosem állítottam, hogy nekem van igazam :)”
 • 4. zenga 2008. december 11. 17:50
  „trainman! Az éhbéren vitatkoznék! Nekem is van mozdonyvezető ismerősöm. Nem sztrájkolni kell!Főleg nem ünnep előtt.Amúgy meg nagy a munkanélküliség fel lehet mondani. Senki sem pótólhatatlan.”
 • 3. trainman 2008. december 10. 20:34
  „Még mindig egymás mellett beszélünk el:) Egyezzünk ki abban,hogy mindkettőnk véleményének van igazságalapja.”
 • 2. KolompárRómeó 2008. december 10. 19:40
  „Még mindig azt mondom, hogy ebből a pénzből először is nekem és minden adófizetőnek, nem pedig a vasutasnak jár a pénz, mert a mienkből rakták azt össze, amit eladtak.”
 • 1. trainman 2008. december 10. 17:20
  „A MÁV Cargo megvásárlásához nyújtott szolgáltatásokért 7,1 millió eurót kapott az ismeretlen magyar Geuronet Bt., állítja a Népszabadság. Az eladó MÁV tagadja, hogy kapcsolatban állt volna a céggel, így az a kérdés, kinél is lobbizott ilyen borsos számla ellenében a Geuronet, s miért ért meg a MÁV Cargot 102,5 milliárd forintért megvásárló osztrákoknak 1,9 milliárd forintot a kicsi betéti társaság ténykedése.Erről se feledkezzünk meg!Tocsik,Kulcsár stb stb.A dolgozók meg robotoljanak éhbérért,és ne is éljenek a jogaikkal,mert az nagyon csúnya dolog!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holnap reggel 6-tól sztrájkolnak Ferihegyen

A Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ) és a Légiközlekedési Egyesült… Tovább olvasom