Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Akár még hasznos is lehet a sokat gyűlölt parlagfű

A parlagfű gazdasági felhasználását, a gyomnövényből természetbarát fertőtlenítőszer készítését javasolja a BGV-INNOV Kft., ez a cég ügyvezető igazgatója szerint megoldást adna a parlagfűre érzékeny allergiásoknak is.
Idén már sikerült a parlagfűből olyan kivonatot készíteni, amelynek antibakteriális hatását vizsgálatok igazolták - jelentette be Bíró Gábor, az információs tanácsadással és képviseleti szolgáltatással foglalkozó cég ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

Biró szerint az állam által évente a parlagfű-probléma kezelésére fordított 60 milliárd forint 3-4 százalékának átcsoportosításával és megfelelő befektetői háttérrel létre lehetne hozni egy évi 5.000 tonna kapacitású üzemet. A gyomnövény begyűjtését ellátó hálózat működtetésével és több tízezer alkalmi munkavállaló foglalkoztatásával drasztikusan csökkenthető lenne a parlagfűvel fertőzött terület. Hozzátette: a virágzás előtti begyűjtés esetén nem alakul ki a pollen, az alapanyag utánpótlás mégsem szűnne meg, mert a parlagfű magja 35-40 évig csíraképes.

A cégvezető hangsúlyozta, hogy az üzem Európában egyedülálló módon dolgozná fel a parlagfüvet. Egyelőre még nincs tervezett helye a beruházásnak, és azt sem tudta megbecsülni a szakember, hogy milyen felvásárlási árral lehet számolhatnának majd a gyomnövény begyűjtői.A felvásárlási ár nagyban függ attól, hogy a kezdeményezés milyen állami támogatásban részesül majd - tette hozzá.

Nagy István, a debreceni egyetem docense elmondta: az üzem közepes zaj- és környezetterheléssel működhet majd. A begyűjtött parlagfű szárítás és bálázás után válik alkalmassá a feldolgozásra. A feldolgozásra nem kerülő mennyiséget pedig biomassza kazánban égetnék el, így hasznosítva azt. Császár Antal (Fidesz), a parlament környezetvédelmi bizottságának tagja támogatásáról biztosította a projekt vezetőit.

Magyarországon a 6,2 millió hektár mezőgazdaságilag hasznosítható területből 5 millió hektáron található parlagfű. Egy közepes növény 3-4 ezer darab csíraképes magot érlel és 8 milliárd pollent képes termelni. A légúti allergiát kiváltó pollenszórás zöme július végén és augusztusban történik. A virágpor akár 100 kilométeres távolságot is képes megtenni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kecskéket áldozott a Nepal Airlines

Két kecskét áldozott a Nepal Airlines nepáli légitársaság egy hindu isten kegyeinek elnyerése… Tovább olvasom