Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Akár öt év börtön is járhat az uzsorásoknak

Akár öt év börtön is járhat a jövőben annak, aki üzletszerűen ad uzsorakamatra kölcsönt rászoruló embereknek, amennyiben a parlament elfogadja a büntető törvénykönyv (btk) erről szóló módosítását, melyet a kormány már szerdai ülésén megtárgyalt és elfogadott - mondta az igazságügyi és rendészeti miniszter csütörtökön.
Draskovics Tibor hangsúlyozta: az uzsora-bűncselekményeket 1978-ig szabályozta a btk, ezt vezetné most újra be a kabinet. A módosítás szerint, ha valaki mások szorult helyzetét kihasználva "feltűnően aránytalan" feltételekkel köt szerződést, úgy hogy ezzel nehéz anyagi helyzetbe hozza, vagy tartja azokat és mindezt üzletszerűen (tehát legalább két alkalommal) teszi, akkor akár 3 év szabadságvesztésre is ítélhető. Ha mindezt többen teszik, tehát bűnszövetkezetben, akkor akár 5 év börtön is kiszabható lesz.

Draskovics Tibor hangsúlyozta: a kormány tervei és az előzetes egyeztetések szerint akár 1-2 héten belül szavazhat a módosításról az Országgyűlés és akár többpárti egyetértés is születhet az ügyben.

A tárcavezető leszögezte: a módosítással a rendőrség hatásosabban tud fellépni az ilyen bűncselekmények ellen, azonban a törvény pontosan nem szabályozza például az uzsora-bűncselekmények határait (kamatszint, kölcsön összege), hanem ezt a bírói gyakorlatra bízza.

Olvasóink írták

 • 5. Ladisz 2008. november 21. 17:47
  „Nagyon helyes lesz ez a törvény! Vásárhelyen is szépszámmal akadnak olyanok akik havi 10% ra vagy még több %-ra adnak kölcsönt.Újabban "váltót" írnak az ingatlanra . Van olyan aki 3-4százezret keres havonta és megy az önkormányzathoz lakást,segélyt kérni.”
 • 4. netuddki 2008. november 21. 08:04
  „Ha tízezres összegre százezret írnak, nincs kamat, nincs lebukás.Akinek kell a pénz azt is aláírja,főleg ha olvasni se tud.Így aztán csak baráti kölcsönnek látszik.Ez megint egy semmire sem jó törvénytervezet.”
 • 3. benq 2008. november 21. 07:52
  „http://mrahalom.myminicity.com/”
 • 2. KolompárRómeó 2008. november 20. 22:37
  „Ugye elírták a 15-öt? Ha nem, akkor szomorú :(”
 • 1. radenko 2008. november 20. 19:49
  „A büntetési tétel alsó határa 5 év felső határa 10 év ha bűnszervezetben követik el 15 év. E kemény szankciók
  bizonyosan visszatartó erővé válna a bűnözők számára.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogtak egy fegyveres rablást szervező rendőrt

A Budapesti Nyomozó Ügyészség munkatársai elfogtak és őrizetbe vettek egy rendőrt, aki tavasszal egy… Tovább olvasom