Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 20°C Még több cikk.

Akár tíz százalékkal is nőhet a rezsi

Budapesthez hasonlóan a vidéki nagyvárosok is 8-10 százalék körüli emelésekkel kalkulálnak jövőre a helyi közüzemi szolgáltatásaiknál, ami megnyomja az inflációt. Leginkább az energiaárak növekedését hárítják át a fogyasztókra - írja a Napi Online.
A vidéki nagyvárosok közül egyelőre csak Szegeden tűnik biztosnak a közüzemi díj jövő évi emelésének mértéke. Az önkormányzat ugyanis az elmúlt év végén - a kiszámíthatóság miatt - három évre előre meghatározta az áremeléseket. Ez alól egyetlen kivétel van, a távhődíj, amely a legnagyobb mértékben függ a gáz és a villamos energia árától. A ma is érvényes döntés értelmében a tarifák 4,8 és 10 százalék közötti mértékben emelkednek, míg a rákövetkező évben ennél kisebb, átlagosan 5 százalék körüli drágulással számolnak. Pécsett még nincs végleges döntés a jövő évi tarifaemelések mértékéről.

Tasnádi Péter polgármester úgy nyilatkozott, egyelőre nehéz tervezni, hiszen még az sem tudni, hogy a központi támogatások milyen hatással lesznek a város jövő évi költségvetésére. A városháza egyik, magát megnevezni nem kívánó tisztviselője annyit elárult, hogy csak a működési költségek emelkedése az inflációnál nagyobb mértékű, legalább tíz százalék körüli áremelést indokolna minden területen, az energiaigényes szolgáltatások pedig várhatóan ennél is nagyobb mértékben drágulnak.

Bár Kaposváron is elég nagy titok övezi az elkerülhetetlen jövő évi tarifaemeléseket, az már biztosnak látszik, hogy a közgyűlés elé 8,67 százalékos lakbéremelési javaslat kerül. Nagyjából ilyen mértékű áremelésre lehet számítani a többi szolgáltatás esetében is. Ennél nagyobb, több mint 14 százalékos lakbéremelésre lenne viszont szükség a költségek növekedése és a ráfordítások miatt.
A szombathelyi önkormányzatnál azt közölték, igyekeznek kordában tartani a közüzemi szolgáltatások árát, de az biztos, hogy - elsősorban az energiaárak emelkedése miatt - több területen az inflációt meghaladó díjemelésre lesz szükség. A cél az, hogy tíz százaléknál nagyobb mértékben egyetlen szolgáltatás ára se nőjön. A szolgáltatók viszont - szinte kivétel nélkül - ennél magasabb áremelést javasolnak.

Olvasóink írták

 • 11. Logaritmus 2008. november 19. 20:17
  „ja, és már fel sem tűnik hogy a taxi tarifa változatlanul maradását is a kormányra kenitek. komolyan: a hátfájásért is Gyurcsány felel?!”
 • 10. Logaritmus 2008. november 19. 20:16
  „dblaci, ma is megdolgoztál a hűbéredért, vedd fel a Victor Hugo utcában!

  amúgy a nyers kőolaj és a benzin ára ugyan párhuzamosan mozog de arányaiban már nem. de ez se zavarjon titeket, cseszegessétek a szegény taxis vállalkozókat.”
 • 9. dblaci 2008. november 19. 19:32
  „csutka: nem iejsztgetés, ha ezek a kunbélák sokáig maradnak, akkor vége ennek az országnak. Ezt már 2002ben is tudni lehetett, fene gondolta, hogy ennyi van ebben az országban, hogy ennyi ideig elbírjuk őket. De ez már tényleg végjáték, az imf hitel se segít a végtelenségig. Ha pedig jön majd egy magyar kormány, az nem fogja visszafizetni úgysem.”
 • 8. gyukolac 2008. november 19. 18:08
  „No itt kitünik azonnal, kik a vörösök és a narancsosok.
  Kőolajra épülő világgazdaságunk most miért nem követi ilyen intenzíven a szolgáltatások árának csökkentését?
  Pl egyetlen egy taxist se látok tüntetni, hogy márpedig ő csökkenti a tarifáját, mert túl sok profitja keletkezik az olcsóbb benzin ára miatt, alig tudja elkölteni és annak egy részét odaadná a kedves utasnak.
  Azért Megyó tudott mit osztogatni a "sz@r" narancsos évek után. Azóta meg megy a fekáliakenegetés és sokan el is hiszik, hogy most az ellenzék kormányoz.
  Ha egy ganyé egészségügyi törvényt el tudnak fogadtatni a parlamenttel, páncélszekrény rendelési kényszerrel együtt, amit utána a nép leszavazott (egyébként az egészségmegelőzésre esküszöm én magam), akkor legyen ütöképes gazdaságélénkítő stratégia is, amit a tanácsadók összedobnak a szekfűs pártnak és rabmadaraknak és azt vigyék végig, hogy legyen jobb mindenkinek. Ezt miért nem tudták megcsinálni, hisz többségük volt és most si van, csak a háttéralkut nem látjuk.
  DE 6 kerek éve csak a maszatolás megy, és visszafelé haladunk, vetekedve Botswanával, ahol most megy a parasztvakítás a TV2 függőknél, csak ne a valós gondjaira figyeljen a nép. Szegeden töredéke újy munkahely keletkezett, mint pl. Kecskeméten vagy Debrecenben.
  Újhülye legalább belátta, hogy a böszme nem vállalható és hátrébb lépett egy sorral. Lehet, hogy kilép a politikából és a kapcsolati tőke egy zsíros, nem szem előtt lévő poziba röppenti.
  Mindenesetre rettentően elkeserítő, ami a magyar nép ellen művelnek a hatalmon lévő vezetőink.
  Uff!”
 • 7. sr 2008. november 19. 17:27
  „Egyet értek pickup és Logar kollégával! Sajnos az ígérgetés az megy a Narancsosoknál! De hogy mi az apjukf..ból?”
 • 6. Logaritmus 2008. november 19. 17:11
  „pickup, hagyd rá. Normális érveket ezek a fajták nem hallanak meg úgysem, amit meg hallani szeretnének az úgyis az, hogy holnaptól elég ha egy másik emberre szavaznak és cserébe olcsó lesz a tej, gáz, kenyér, és kapnak bónuszként 2 diplomát is.”
 • 5. LukSzusz 2008. november 19. 16:56
  „Szegény Feri és tolvaj bandája,miből fogják kifizetni ezeket a számlákat?Már látom Botkát,Ujhelyivel sorba állni segílyért.”
 • 4. csutka 2008. november 19. 16:55
  „Kekeczke!
  Ne ne ijesztgess 50-80%-al mert akkor már tényleg éhen halunk.Munkahelyeket minél többet.Nem csak a városokba hanem falura is.Állandóan csak Szeged Hmv_hely Mórahalom.Ebben a megyében nincsenek falvak.Majd ha a kopogtató cédulákat gyűjtik akkor eszükbe jutunk.”
 • 3. kekeczke 2008. november 19. 12:59
  „lesz az még 50-80 % is ! ! !”
 • 2. pickup 2008. november 19. 12:23
  „Ne haragudj KukoricaJancsi, de mi köze van ehhez a "Ferinek". Senki nem örül az áremelésnek, de azt te sem gondolhatod, hogy pusztán azért teszi, mert velejéig romlott nemzetvesztő proli. Ha te veszel egy kiflit 10 forintért, nem adhatod tovább 8-ért, mert keletkezik 2 forint lyukad. Úgy működik, mint a háztartás: csak annyit költhetsz, mint amennyit keresel. Föl nem tudom fogni a tompa agyammal, hogyan létezhetnek a földön olyan csökött emberek, akik még mindig a Kádár-rendszerben élnek, és azt gondolják, az államnak ab ovo van pénze, továbbá a legeslegalapvetőbb (nem is) közgazdasági fogalmakkal sincsenek tisztában. Kompenzáció vagy mesterséges árszinten tartás révén lehet alacsonyabb az ára mindennek, csak föl kéne tudni fogni azt is, hogy azt is te fogod kifizetni, csöki! Ha nem ma, akkor holnap. És lehet, a többszörösét. Ja, és akkor ne tessék ugatni, hogy nő az államadósság és a költségvetési hiány. Mert költeni és spórolni egyszerre nem megy. Ha mégis, oszd meg velem lécci forradalmi elméletedet, hogyan.”
 • 1. KukoricaJancsi 2008. november 19. 10:59
  „Köszönjük Feri ezt is! Vajon lesz még?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A túrót készítő egyik dolgozótól indulhatott a szalmonella

Szalmonellát mutattak ki a vizsgálatok az egyik dolgozónál abban az üzemben, ahol a dunántúli… Tovább olvasom