Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 3°C Még több cikk.

Akcióterv a járvány ellen

Macskákból vett mintákban is megtalálták Ausztriában a madárinfluenza-vírus erősen fertőző, H5N1-es altípusát – közölték hétfőn az osztrák hatóságok. A még élő macská-

kon elvégzett első vizsgálatok megerősítették a H5N1-es vírus jelenlétét – mondta Hans Seitinger, Stájerország tartományi mezőgazdasági hatóságának vezetője.
A fertőzött állatok a Graz melletti Arche Noah (Noé Bárkája) állatmenhelyen élő 40 macska közül kerültek ki. Az otthon a múlt hónapban számos olyan madarat fogadott be, amelyek madárinfluenzával voltak fertőzöttek. A menhelyről, amelyet további hatósági utasításig bezártak, az összes, közel 170 állatot Bécsbe szállítják, ahol az állatorvosi egyetemen karantén alá helyezik és megvizsgálják őket. Az osztrák egészségügyi minisztérium illetékese Bécsben sajtótájékoztatón közölte, az érintett körzetekben sem tiltják meg a háziállatok lakásból való kiengedését.

Lengyelországban is

A madárinfluenza vírusának emberre is veszélyes H5N1 altípusával volt megfertőzve az a két kimúlt hattyú, amelyeket a hét végén találtak az észak-lengyelországi Torunban – állapította meg a pulavyi állatorvosi intézet laboratóriumi vizsgálata. A mintákat továbbküldték az Európai Unió Weybridge-ben (Nagy-Britannia) működő referencialaboratóriumába megerősítés végett. Ez a madárinfluenza első előfordulása Lengyelországban.

25-re nőtt számuk

Újabb két hattyú teteméből mutatták ki hétfő délutánra a szakemberek a madárinfluenza vírusát, mindkét szárnyas a nagybaracskai térségben, Csátalján hullott el – közölte Batiz András kormányszóvivő hétfőn. A két hattyúval együtt ezen a területen összesen 25 elhullott szárnyas tetemében mutatták ki a madárvész kórokozóját. Egy szárcsa kivételével minden elhullott madár bütykös hattyú.

Adomány Romániának

Csaknem 1,25 millió dollárt adományozott az Egyesült Államok Romániának a madárinfluenza elleni harcra, és ez az összeg a következő hónapokban még növekedni fog – jelentette be hétfőn Nicholas Taubman, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete. Az amerikai kormány ezenkívül két nagy teljesítményű, gyorstesztek elvégzésére alkalmas laboratóriumi vizsgálóberendezést is ajándékozott Romániának.

Konferencia Genfben

A madárinfluenza példátlan méretekben terjed, és a világjárvány emberről emberre terjedésének veszélye nem fog elmúlni, de az emberiség nem teljesen védtelen a kórral szemben – állapították meg hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakemberei, akik Genfben kezdtek konferenciát. A háromnapos találkozó célja, hogy akciótervet dolgozzanak ki a járvány leküzdésére, még mielőtt az ténylegesen fenyegetné a Föld egészének lakosságát. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rajka 142 millió forintra pályázott

Interreg-pályázaton nyerne 142 millió forintot a rajkai önkormányzat egy Németjárfalu (Deutsch… Tovább olvasom