Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Aki akart, már vett házat, lakást

Egyelőre nem érezhető változás az ingatlanok iránti kereslet terén. A május 1-jei EU-csatlakozást várhatóan kisebb „hisztéria” fogja követni a kínálati piacon, de az árak néhány hónap alatt vissza is csúsznak.
Az egyik győri ingatlanügynökség tulajdonosa, Horváth Lászlóné szerint a lakások ára nem függ közvetlenül az uniós csatlakozástól, főként a várható hitelkeretek határozzák meg. Ha a csatlakozás után ezek csökkennek, az árak is stagnálni, esetleg esni fognak. Horváth Lászlóné úgy véli, arra is felesleges számítani, hogy május 1-jétől majd tömegek érkeznek vásárlási igényükkel Ausztriából, Franciaországból vagy Németországból.

– A külföldiek ingatlanvásárlása csak egy kevéssel jár majd kisebb procedúrával, mint most, amikor az adott település jegyzőjének nyilatkozata szükséges az adásvételhez. Én egy elhíresült esetet leszámítva nem tudok arról, hogy a szerződés ilyen hatósági akadályba ütközött volna, így aki akart, az eddig is vehetett Magyarországon ingatlant. Ezért tartom valószínűtlennek, hogy maga a csatlakozás jelentősen befolyásolná a piacot.

Ugyanez jellemezte 1999-et, amikor a kedvezményes hitellel szemben eltúlzottak voltak a várakozások. Majd hosszú zuhanórepülés után a panelok ára szökött fel, sokszor egészen a tízmillióig.
Az ingatlanközvetítő szerint a lakás árát inkább mesterségesen emelik majd, de ez a kisebb hisztéria néhány hónap alatt lecseng, amíg a tulajdonosok rájönnek, hogy nincs befogadó piac.

Ám a használt lakásokra járó kedvezményes hitelkeretet tavaly decemberben tizenötmillió forintról ötmillióra csökkentették, s így az árak ismét esni kezdtek. Ma átlagosan 8 és fél millió forintért hirdetnek egy ötvenöt négyzetméteres panellakást. A csatlakozás után sem számíthatunk másra, a tulajdonosok kezét azok a pénzügyi feltételek kötik majd, amelyeket egyelőre nem ismerünk. Ha lesz jelentősebb változás az ingatlanpiacon, az is csak jó egy év múlva érezteti hatását.

Mint Horváth Lászlóné elmondta, egyelőre a legkisebb mértékben sem nőtt az emberek lakásvásárlási kedve, mert – bár úgy tűnik, a közvélemény bizonyosra veszi az árak jelentős emelkedését – aki már élhetett, az élt is az egyre kedvezőtlenebb hitellehetőségekkel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

INFORMÁCIÓK A GYŐR EGYETEMRŐL

A Széchenyi István Egyetem szakjairól, a felvételi teltételekről, a jelentkezési lap kitöltésnek… Tovább olvasom