Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Aki Bayreuthban is énekelt már

A Kossuth-díjas tenor, Molnár András is közönség elé lépett a Fertőrákosi Barlangszínház vasárnap esti Wagner-gáláján. A következő évadban olyan Lohengrin-előadásban énekel címszerepet, amelyet Wagner-leszármazott rendez.
Molnár András, az operaház örökös tagja több Wagner-opera címszerepét is elénekelte már.
A hagyományteremtő kezdeményezésként létrejött Wagner-gála énekesei – a Magyar Állami Operaház művészei – között üdvözölhettük a Kossuth- és Liszt-díjas Molnár Andrást, aki Bayreuthban is szerepelt már Wagner-műben.

A dalszínház örökös tagja

Molnár András pályafutása a tehetség sajátos kibontakozásának szép példája. Zenei tanulmányait a rádió híres gyermekkórusában kezdte, majd 1976-tól magánúton foglalkozott énekléssel. Itthoni sikereit fémjelzi, hogy a Magyar Állami Operaháznak 1979ben lett a magánénekese, 1999 óta pedig a dalszínház örökös tagjává választották. A nagy kiugrás az 1980-as trevisói nemzetközi énekversenyhez kötődik, ahol első díjat nyert. Vendégszerepelt – többek között – az antwerpeni, a brüsszeli, a zürichi, a bonni, a berlini, a londoni, a moszkvai és a Buenos Aires-i operaházakban. A híres bayreuthi Wagner-előadásokon szintén találkozhatott a Wagner-művek drámaisággal teli atmoszférájával.

Címszerep Wagner unokájának rendezésében

– Idehaza sok főszerepet osztottak rám, több Wagner-opera címszerepét is énekelhettem, így a Parsifalban, a Lohengrinben vagy a Tannhäuserben – mondja Molnár András, akit egy évtizeddel ezelőtt már láthatott a barlangszínház közönsége. – Bayreuthban évekkel ezelőtt három szezonra kaptam meghívást. Ha ezek nem is voltak címszerepek, sokat köszönhetek a sorsnak, hogy kedvenc operaszerzőm városában énekelhettem; ezek az operaelőadások jó tanulmányt is jelentettek a számomra.

Molnár András az új évad új feladatai közül az egyik legjelentősebbnek azt a Lohengrint tartja, amelyben címszerepet játszik, s amelyet Richard Wagner leszármazottja, Katharina Wagner rendez a pesti Erkel teátrum színpadára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képzések a tökéletes ügyfélkapcsolatért

Ügyfélszolgálati munkakörben több mint 110 ezren dolgoznak, ami az európai arányoknak csupán… Tovább olvasom