Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Aki elhanyagolja magát, az életével játszik

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. A fokozott figyelemfelhívásra bizony nagy szükség van, hiszen Csornáról és környékéről a mammográfiai vizsgálaton 62 százalékos a részvételi arány, Mosonmagyaróvárról és vonzáskörzetéből pedig a rábaközi városba az érintettek mindössze 10 százaléka megy el az ellenőrzésre.
Az amerikai tapasztalatok azt mutatják, ha a veszélyeztetett korcsoport több mint 70 százaléka kétévente megjelenik a mammográfiás vizsgálaton, akkor az emlőrák okozta halálozás 20–30 százalékkal csökken. A szakemberek mindig hangsúlyozzák azt is, hogy a mellrákos megbetegedések egyharmadát nem tapintható daganat okozza. Van továbbá olyan elváltozás is, ahol szövetszaporulat sem alakul ki, csak egészen apró meszesedések utalnak arra, hogy a sejtekben rosszindulatú folyamatok indultak el. Ezeket csak a mammográfia mutatja ki.
A statisztikák alapján Magyarországon jelenleg a nők átszűrtsége mintegy 60 százalékos, 40 százalékukat viszont semmilyen formában nem tudják megszólítani az orvosok. Hazánkban évente csaknem hétezer új mellrákos beteget regisztrálnak, miközben a nők többsége nem jár ellenőrzésre. Megyénkben is összességében a behívottak alig több mint fele megy el a mammográfiai vizsgálatra, pedig a 40 és 59 év közötti nők körében ez a betegség még mindig a leggyakoribb halálok. Éppen ezért a szakemberek nagyon fontosnak tartják, hogy tudatosodjon az asszonyokban, mennyire fontos a megelőzésben a rendszeres ellenőrzés.
A Kisalföldön három városban, Győrött, Sopronban és Csornán van mammográfiás szűrés. Dr. Nagy Beáta, a csornai Margit Kórház radiológus főorvosa a Kisalföld érdeklődésére elmondta: a rábaközi városban a népegészségügyi program keretében 2000 óta végzik a 45–65 éves nők mammográfiai vizsgálatát. Csorna és környékéről ez 4600, míg Mosonmagyaróvárról és vonzáskörzetéből 9000 érintettet jelent. A meghívóleveleket az országos egészségbiztosítótól kapott lista alapján küldik ki a nőknek. A mellrákszűrés kiszélesítésétől a szakemberek azt várták, hogy néhány év alatt már lényeges csökkenés mutatkozik a halálozási statisztikában. Ez azonban eddig nem történt meg, sőt, az ellenőrzéseken való részvétel jelentősen alábbhagyott. A rábaközi városban például 2001-ben Csornáról és Mosonmagyaróvárról, valamint vonzáskörzeteikből érkezetteken 10.069 mammográfiai vizsgálatot végeztek, míg ez a szám tavaly majdnem a fele volt csak, 5958. A főorvos hangsúlyozta: az esetek döntő többségében akik kétévente elmennek szűrésre és otthon is rendszeresen végeznek önvizsgálatot, azoknál még időben el lehet kapni a betegséget. Persze vannak kivételes, gyorsan növő daganatok is, de ezek jó val ritkábbak. A szakemberek célja az, hogy minél előbb, minél kisebb, tapintással még nem észlelhető csomókat szűrjenek ki, mert akkor jobb a gyógyulási esély.
A fiatalabb korosztályból is bárki elmehet mammográfiás vizsgálatra, ehhez csupán beutalót kell kérnie a háziorvosától vagy nőgyógyászától. Harmincéves kor alatt ultrahangos vizsgálatot végeznek, s ha rendellenességet tapasztalnak, akkor következik a mammográfia. A csornai Margit Kórházban egyébként az 593-600-as telefonszámon bárki kérhet felvilágosítást a szűréssel kapcsolatosan, illetve időpontot is adnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meddig tarthatnak a demonstrációk?

Tovább olvasom