Délmagyar logó

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -5°C | 1°C

Aki nem beteg, ne szedjen gyógyszert

Az Egészségügyi Minisztérium (EüM) ismét arra hívja fel a figyelmet, hogy indokolatlanul senki se szedjen vírusellenes készítményeket, mert a sertésinfluenza egyelőre nem érte el Magyarországot, nem tudnak itthon betegről, közvetlen járványveszély nincs.
A ferihegyi repülőtéren szigorították a fertőzött térségekből érkező utasok beléptetését azután, hogy az Egészségügyi Világszervezet szerda éjszaka négyesről ötösre emelte a sertésinfluenza veszélyének súlyosságát jelző riasztási szintet. Utazási szigorítás, határzár ugyanakkor egyelőre nincs, de a tárca azt ajánlja: akinek nem sürgős, lehetőleg ne utazzon fertőzött helyekre, így Közép-Amerikába és az Egyesült Államokba.

Kockázattal jár a túl hamar megkezdett gyógyszerezés, ilyen például a rezisztencia kialakulása, amikor az adott készítmény hatástalan lesz a betegnél - egyebek mellett erre figyelmeztetett csütörtökön Vojnik Mária egészségügyi államtitkár. Itthon az influenzavírus elleni készítmények közül egy tablettához lehet hozzáférni, de ez vényköteles, és a vonatkozó jogszabály szerint az orvos csak betegségre írhatja fel, utazáshoz vagy például tartalékoláshoz nem. Ha a szabályt megszegik, az orvos büntetésre számíthat, akárcsak más gyógyszerek nem megfelelő felírása esetén - hangzott el a tájékoztatón.

Az országos tisztifőorvos szerint gyógyszerszedéssel az influenzát megelőzni nem lehet, csak enyhébb lefolyásúvá lehet tenni a betegséget, ha megjelenik. Falus Ferenc elmondta azt is: itthon a járványügyi helyzet egy nap alatt nem változott, de megnőtt a betegség behurcolásának veszélye, ezért volt szükség újabb intézkedésekre, valamint folytatják az úgynevezett pandémiás felkészülést. Tömegrendezvényekre azonban nyugodtan lehet menni, az új influenzavírus megjelenése miatt például nem kell kihagyni pénteken a Majálist, de a higiéniai szabályokat érdemes betartani.

A ferihegyi reptéren csütörtöktől bevezetett szigorított intézkedésekről az egészségügyi államtitkár elmondta: az ÁNTSZ rögzíti a fertőzött térségekből, országokból érkezők adatait - elsősorban az Észak- és Közép-Amerikából jövőkét, akiknek még a csomagfelvétel és a vámvizsgálat előtt jelentkezniük kell a reptéri egészségügyi szolgálatnál. A 24 órás orvosi szolgálat mellett csütörtöktől, reggel 6-tól 24 óráig megerősített szolgálatot is tart itt az ÁNTSZ.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

10 regény, amely bejön a csajoknak

Hol volt, hol nem volt, a nőket egy évszázada karosszékhez szögezte a könyv. Tovább olvasom