Délmagyar logó

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 3°C | 11°C

Akik suttyomban az MSZP szekerét tolják

Kinek köszönhette a kormány, hogy az ellenzéki többség dacára a tavaszi interpellációs szavazások nagyobb részét megnyerte? Sokan nem hinnék, az MDF-nek. Annak az MDF-nek, ami a nyilvánosság előtt ostorozza az MSZP-t, a szavazásokon pedig valahogy mindig úgy alakulnak a dolgaik, hogy a szocialista miniszterek megmenekülnek. Ez nem lehet véletlen.
Az MSZP-SZDSZ koalíció 2008. május elejei felbomlása után jogosan hihettük, hogy a kisebbségi kormány a parlamenti szavazásokkor komoly problémákkal szembesülhet, de a nagy pofonok valahogy mindig elmaradtak.

A Republikon Intézet most publikált elemzést arról, hogy ki hogyan szavazott a parlament tavaszi ülésszakában az interpellációkra adott válaszokra. Érdekes megállapítások születtek, az MDF valószínűleg tudatosan alkalmazott egy olyan módszert, amivel burkoltan az MSZP-t segítette.

Lehetne a kormányt támadni

Az interpelláció (képviselő kérdez, miniszter vagy államtitkár válaszol, kérdező eldönti, hogy elfogadja-e a választ, ha nem, akkor a parlament szavaz róla) olyan vitaparlamenti műfaj, amelynek elsődleges célja a kormányhoz való viszony kifejezése.

Az interpelláció leszavazásának szakpolitikai következménye nincs: ha egy miniszter válaszát leszavazzák, a kérdés a parlament illetékes szakbizottsághoz kerül, de más „szankció" a minisztert vagy programját nem éri. Hasonlóképpen az interpellációs válasz parlament általi elfogadásának sincs különösebb szakmai következménye.

Az interpelláció a kormány politikai értelemben vett támadására alkalmas eszköz: a parlament ellenzéki pártjainak az interpellációs miniszteri válasz el nem fogadása az egyik legfontosabb módszere saját ellenzékiségük, a kormánnyal kapcsolatos kritikájuk kifejezésére.

Amikor a kormánynak többsége van, az interpellációs szavazások tétje kicsi, hiszen a kormányzati többség automatikusan megszavazza a miniszterek által adott válaszokat.

Dávid Ibolya, a párt elnöke a 31 interpellációs szavazásból mindössze 5-ben vett részt.
Dávid Ibolya (a háttérben), az MDF elnöke a 31 interpellációs
szavazásból mindössze 5-ben vett részt.

Az elemzésben emlékeztetnek rá, hogy a kormány többségi támogatottságának megszűnése azonban új helyzetet hozott: a kormány többé nem számíthatott automatikusan arra, hogy minisztereinek interpellációkra adott válaszait a parlament elfogadja. A Republikon Intézet szerint éppen azért, mert a miniszteri válasz elfogadása nem bonyolult szakpolitikai kérdés, ahol az ellenzék megosztottsága kézzel fogható, hanem egyszerű „igen/nem" választ igényel, méltán lehetett feltételezni, hogy a kormány sok esetben szenved majd vereséget e szavazásoknál.

A kisebbségi kormányzás első hónapjában ilyen azonban alig volt. A kisebbségi kormány megalakulása és a parlament tavaszi ülésszakának vége között eltelt bő egy hónapban összesen 31 interpelláció volt, amiből 27-et a kormány megnyert. Vagyis, mindössze négyszer tudta az elvileg ellenzéki többség leszavazni a kormányt.

Hogyan menekült meg a kormány?

Az SZDSZ az esetek többségében a kormányt támogatta az interpellációs szavazásoknál. Ez azonban különösebben nem újszerű és nem is meglepő állítás: az SZDSZ maga deklarálta a szavazások jó részénél, hogy igent mond majd a kormányzati válaszra.

A Republicon Intézet elemzése szerint a 31 szavazásból 12 esetben, vagyis e szavazások több mint egyharmadánál az SZDSZ frakciója nem támogatta a kormányt. „Ha csak az SZDSZ-en múlt volna a kormány támogatása, akkor háromszor annyi interpellációs választ szavazott volna le a parlament, mint amennyivel ez ténylegesen megtörtént" – áll az elemzésben.

Az interpellációs szavazások részletes áttekintése megadja a választ, hogy hogyan tudta a kormány mégis elfogadtatni nem egy esetben az SZDSZ határozott „nem" szavazatai ellenére interpellációs válaszait: az MDF biztosított ehhez burkolt támogatást.

A konkrét parlamenti erőviszonyokat tekintve, az Országgyűlésben ma 190 kormánypárti és 196 ellenzéki képviselő van. Teljes kormánypárti létszámot feltételezve bármilyen kormánypárti javaslat átmegy akkor, ha hét – vagy több – ellenzéki képviselő távol marad a szavazástól.

Burkolt támogatás

De nézzük meg, mit jelent egy-egy szavazat az interpellációknál. Az egyértelmű, hogy az interpellációs szavazásnál az „igen" szavazat a válasz elfogadását, a „nem" szavazat annak elvetését jelenti. Egy parlamenti képviselő azonban még két dolgot tehet: tartózkodhat, és távol maradhat. Az interpellációs szavazásnál a tartózkodás a válasz elutasításával, a távolmaradás – ellenzéki képviselő esetén – burkolt támogatásával egyenértékű.

A Republikon Intézet azzal is kalkulált, hogy természetesen a gyakorlatban mindkét oldalon vannak állandó hiányzások – egészségügyi állapotuk miatt a parlamenttől tartósan távol lévő képviselők – és eseti hiányzások is. Ezért nehéz megkülönböztetni az eseti hiányzást attól a stratégiai hiányzástól, amikor egy adott párt, vagy egy adott képviselő kifejezetten a kormány támogatása érdekében nem jelenik meg, vagy nem nyom gombot.

Az elemzés szerint viszont az MDF a májusi és a júniusi parlamenti szavazásokkor stratégiailag alkalmazta a hiányzás eszközét.

Miközben a párt többségi – és egyben hivatalos – álláspontja az interpellációs szavazásokkor – egy kivétellel – a miniszteri válasz elutasítása volt, tényleges gyakorlata szerint a képviselők többsége ugyan valóban ellenezte e válaszokat, ám kisebbségük – általában 3-5 fő – távolmaradt.

Nem lehet véletlen

A 31 interpellációs szavazásból 27 esetben legalább három, 20 esetben legalább négy MDF-es képviselő távol maradt a szavazástól. 14 esetben - az interpellációs szavazások csaknem felében - legalább 5 MDF-es – a frakció majdnem fele – távol maradt a szavazástól. 8 olyan eset volt, amikor a „nem" válasz nem volt többségi álláspont az MDF-ben.

Egyetlen olyan alkalom sem volt, amikor a párt teljes frakciója, egységesen nemmel szavazott volna a kormány interpellációs válaszára.

A Republikon Intézet szerint ha egy frakció eldönti, hogy nemmel szavaz, az, hogy ezt képviselőinek csak 80-85 százaléka hajtja is végre, betudható eseti körülményeknek. Ám az, ha ez az arány csak 50-60 százalék, már aligha. Különösen akkor, ha mindez tendencia-szerűen érvényesül.

Néhány esetben persze elképzelhető lenne, hogy az MDF-es képviselők véletlenül maradnak távol, és így nem tudnak „nem" gombot nyomni. Az azonban aligha valószínű, hogy egy párt, amelyik határozottan ellenzéki akar lenni, 31 szavazásból csak 4-ben tudja ehhez frakciójának teljességét kiállítani.

A 2008. május 5-i szavazásokon nyilvánvaló, hogy az MDF-es képviselők nem eseti körülmények miatt voltak távol, hanem a távolmaradást mint stratégiai opcióit szavazásonként mérlegelik. Máskülönben aligha lehetséges, hogy egyetlen órán belül az egyik szavazásnál 9, egy másiknál viszont csak 3 képviselő hiányzott.

Szekértolók

Az MDF frakcióban világosan látszanak olyan képviselők, akik zömmel „nemmel" szavaznak a kormány interpellációs válaszaira, s olyanok, akik gyakrabban élnek a távolmaradás kormányt támogató módszerével.

Dávid Ibolya, a párt elnöke a 31 interpellációs szavazásból mindössze 5-ben vett részt. “Eltekintve attól, milyen kérdéseket vet fel, ha egy ellenzéki párt elnöke szisztematikusan távol marad az interpellációs szavazásoktól, látható, hogy a távolmaradással burkoltan a kormányt támogató stratégia egyik gyakorlati megjelenítője Dávid Ibolya volt." A párt elnöke mellett a Tisztelet Társasága által delegált Vas János járt még élen a távolmaradásokban.

Rajtuk kívül Csapody Miklós élt gyakrabban a távolmaradás, mint a szavazás eszközével. Ők hárman a kisebbségi kormány első hónapjában több interpellációs szavazástól maradtak távol, mint amennyin részt vettek.

Ezzel szemben bizonyos képviselők, első helyen Csáky András, vagy éppen Boros Péter, Pettkó András, Katona Kálmán vagy Karsai Péter csak ritkán maradtak távol. Ugyanakkor az is látható: nem volt olyan MDF-es képviselő, aki minden interpellációs szavazáson részt vett volna – így olyan sincs, aki mindegyik szavazáson következetesen „nem" gombot nyomhatott volna.

Fontos lehet ősszel

A Repulblikon Intézet szerint e burkolt támogatás jelentősége felértékelődhet a kormánynak az ősszel. Hogy mást ne említsünk, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az adótörvények és a költségvetés megszavazásától tette függővé lemondását). A tanulmány készítői hangsúlyozzák, hogy bár elemzésük az interpellációs szavazásokra vonatkozott, logikája minden parlamenti szavazásra, így a költségvetésre is érvényes: ahogyan egy interpellációt, úgy a költségvetést sem csak „igen" szavazatokkal, hanem távolmaradással is lehet támogatni.

Mi az a Republikon Intézet?

A Republikon Intézet egy pártpolitikailag független, de vállaltan a liberális értékeknek elkötelezett, piaci alapon működő politikai-kommunikációs intézet, amely politikai elemzéssel és tanácsadással, közpolitikai tartalmak kidolgozásával és politikai kommunikációval foglalkozik. Létrejöttének célja, hogy a liberális gondolkodók, elemzők, értelmiségiek központi műhelyeként, a hazai liberális gondolkodás meghatározó viszonyítási pontjaként, az innovatív közpolitikai törekvések fókuszpontjaként működjön.

Olvasóink írták

75 hozzászólás
 • 75. verébpisti 2008. szeptember 17. 13:25
  „Ezek mind hazugok ki hisz már nekik..
  Nem is kell foglalkozni velük..csinálja mindenki ahogy tudja..úgy mint Ők..leszarni Őket..”
 • 74. Hol van Uj Kolompar Romeo? 2008. szeptember 16. 21:52
  „Hol van?
  Ö belekeverte volna mar megint ebbe a temaba a Habsburgokat is!!”
 • 73. 73.-ikkent 2008. szeptember 16. 21:07
  „Az ilyen hozzaszolasokat el sem olvasom!!!

  Egy internet-velemeny legyen: rövid,tömör,lenyeges!
  Nem bla-bla....

  Különben ne hidjetek, hogy a hozzaszolasaitokkal valamit is elertek!!

  (Idezet Svejkböl: " Talan azt hittetek, hogy a Komisszio segit nektek?
  Hat a kutyafület segit nektek!")

  Különben a Bibliaban is all a vegen: " Minden volt mar egyszer!!!".”
 • 72. Humgor 2008. szeptember 16. 20:34
  „Nagyon kapós lett az MDF. Valami nem ok. Dávid Ibolya szerint a Fidesz lehallgatja őket. Az SZDSZ meg bemártja, ezt maga Herényi nyilatkozta:


  Ma Magyarország irányításához sem a kormányzati, sem az ellenzéki oldalon nincs meg a többség. A Magyar Demokrata Fórum a kormányozhatóság megteremtése érdekében kezdeményezte a parlament önfeloszlatását. Azonban sem Kóka János, sem Fodor Gábor nem szavazta meg előterjesztésünket, így mindketten segédkezet nyújtottak Gyurcsány Ferenc hatalmon maradásához. A politikai válság elhúzódásában viselt felelősségüket azonban most igyekeznek az évek óta következetes ellenzéki politikát folytató MDF-re hárítani. Az SZDSZ próbálja magyarázni a bizonyítványát, próbálja elterelni a figyelmet arról, hogy politikája nem az ország valós érdekeit, hanem saját és Gyurcsány Ferenc hatalmi ambícióit szolgálja.


  Csak ezen törekvés részeként tudjuk értékelni az SZDSZ-hez közel álló Republikon Intézet elemzését is, mely számos érdekes megállapítást tesz. A kutatás is megállapítja, hogy az SZDSZ az interpellációs szavazások 2/3-át elfogadta, azaz a kormányzattal való együttműködése folyamatosnak és stabilnak mondható. Az interpellációs szavazások elemzését azonban semmiképpen nem lehet bizonyító erejűnek tartani, ellentétben a törvényjavaslatok végszavazásánál tanúsított magatartással.


  Ha pedig ezeket az érdemi döntéseket vesszük górcső alá, akkor egyértelműen kiderül, hogy az SZDSZ továbbra is hű koalíciós partnere maradt a kormánynak. Az elemzés által jó okkal elhallgatott tény: a kisebbségi kormány fennállása óta az SZDSZ és az MSZP olajozott együttműködésének köszönhetően nem történt meg, hogy egy sima feles, vagy az összes képviselő felét igénylő indítvány megbukott volna az Országgyűlésben. A tények tehát azt mutatják, hogy SZDSZ az a párt, amely folyamatosan segíti a Gyurcsány-kormányt a hatalmon maradásban.


  A Magyar Demokrata Fórum vallja, a felelős ellenzékiség a valódi súllyal bíró döntésekben mutatkozik meg. Ezért a jelenlegi politikai válság közepette a továbbiakban nem kívánunk parttalan számháborúzásba bocsátkozni.

  Herényi Károly
  frakcióvezető”
 • 71. vanya 2008. szeptember 16. 19:38
  „Az MDF-es Ványai Évike mióta tolja a szekerét a szociknak, hát már Szalai polg.mester alatt is alpolgármester volt, ,az is szoci volt. Nem baj most már végleg az MSZp-t tartják jobbnak, Egyszerüen nem támogatják a Fideszt.Ennyi. A világ változiki, A siralomházban tulélt Mécs Imre is a szocikhoz ment, a szadeszes Tölgyessy meg a Fideszbe, Fodor meg a fideszből a szadeszbe, a szegedi dr.molnár meg a szadeszből a fideszbe,pedig polgármester jelölt is volt .Nektek emlékezetkiesésetek van kedves forumozókAz MSZMP-sek meg az MSZP-be, meg az MDF-ben ugy a rendszerváltáskor, a Fidesz meg a nagy liberális pártból jobboldali ,keresztény pártot akar farigcsálni magának, Na ez az ami végtelen undorító.”
 • 70. tora 2008. szeptember 16. 19:34
  „Kaciba, ne terelj. A déli olaszok is jobban megélnek, mint az átlag magyar melós. Az északiak meg még jobban. Ukrajnához semmi közünk, mi EU tagok vagyunk, mint az olaszok, akik, ha kell évente 2-szer is kormányt cserélnek, hogy még jobb legyen. Nem baj az, csak menjen a verkli. Nálunk nagyon nem megy, mióta a lotyaszájú hazug böszme ripacskodik a kormánynál.”
 • 69. zarka 2008. szeptember 16. 19:29
  „Baromság felsorolni, hogy kik vannak előzetesben, mert akkor azt is mellé kéne irni, hogy Várhegyi Attila a Fidesz kampányigazgatója 2 év börtönt kapott , nem beszélve a most átigazolt kisgazdákhoz bemenő Fideszes országgyűlési képvioselőről, aki sulyos testi sértést követett el, vagy emlékezetem szerint arról, aki saját doktori cimet hamisitott magának, vagy éppen nyelvvizsgát.Jó lenne egyszer összeirni, hogy kiknek milyen büntetése volt, és csatolni mellé a büntetlen előéletről szóló igazolást is.Lehet ,hogy egy .-egy lenne az eredmény.”
 • 68. grenadle 2008. szeptember 16. 19:28
  „Szopóka 2008.09.16. 18:56
  Ön már megint le van maradva! A "Megegyezés" már nem PROGRAM, hanem "ESSZÉ", ezt Gyurcsány Ferenc jelentette be hétfőn a Parlamentben. Mellesleg azért sem PROGRAM, mert Veres egy közel sem hasonló adótörvénnyel áll(t) elő.”
 • 67. mai 2008. szeptember 16. 19:26
  „Kedves Szopóka! Először is az SZDSZ támadta meg a "Megegyezés" című iratot és jelentette ki, hogy azt elutasítják. Elutasítják, mert az ezer milliárd forintra tehető, általuk elfogadhatónak tartott éves megtakarítás helyett azt Gyurcsány Ferenc három évre szétosztva kívánta volna az iromány szerint elérni. Ráadásul úgy, hogy az első évben az általa tervezett 180 milliárdot a soha meg nem fogható szürke gazdaságból származó "ejnye-bejnye" szintű intézkedésekkel tervezte volna elérni. Erre a bemondott unalmasra űlt fel a Fidesz, azt hitték, hogy akkor az MSZP számára itt a vég. Egyébként, ha hallotta volna Gy.F. szájából a hétfői parlamenti ülésen, esze ágában nincs azt az anyagot vitára bocsájtani.”
 • 66. alvaszavar 2008. szeptember 16. 19:24
  „A Fidesz az összes szövetségesét felfalta, most nincs külső támogatója a Jobbikon kivül.Az MDF-soha nem fogja őket támogatni.A szociknak is több szövetséges kell,mert a szadesszal már nem fog menni.Az önkormányzatokban abszolut negativ a szadesz. lenullázták magukat.Tehát mindkét oldalon nyitni kell.Igaz,hogy 2002-ben a Fidesz az MDF kiszállása miatt nem nyert, de 2002-ben meg a Centrum Párt megjelenése miatt, akik elvittek 4 %-ot, a MIÉP nincs.Hát akkor mit kéne tenni a Fidesznek, Megnézni a sok apró kis pártot és épitkezni.Nem veszitek észre a háttérben a szocdemeket, akik éppen Szegeden irták alá a Centrummal az együttműködést, sok kis apró százalék együtt, miközben a Fidesznek nincs külső , önálló párszövetsége.Ezért akarja a kisgömböc felfalni őket. Hajrá Dávid Ibolya, kitartás., Fidesznek meg ébresztő.”
 • 65. Szopóka 2008. szeptember 16. 18:56
  „Már megint sokan bedőltek a Fidesznek. Gyurcsány "Megegyezés" programját először meg kellene érdemben vitatni, erről szólt a miniszterelnök is. Navracsics meg azonnal meg akarta szavaztani, parlamenti vita nélkül. Annak is eljön egyébként az ideje és utána lehet szavazni. Dehát ez a Fidesz taktikája, kitérni minden vita elől és úgy beállítani a dolgot, mintha a kormány vagy a kormányfő nem akarná a vitát. És ezt annyian, de annyian beszopják!”
 • 64. Humgor 2008. szeptember 16. 18:46
  „62-nek


  Igazad van! És ennyi. A kör bezárult.”
 • 63. Érdekes 2008. szeptember 16. 18:44
  „Jaj, de mekkor féleértés is van itt a kommentezők között!


  Akik Orbánt szidják, azok biztosan Orbán István MSZP-s országgyűlési képviselőre gondolnak, aki most előzetes letartoztatásban van.

  Szocialista képviselő előzetesben
  Független Hírügynökség - ugyelet@mail.index..hu
  | 2008. szeptember 12., péntek 19:32
  Nagy összegű hűtlen kezelés és más bűncselekmények elkövetésének alapos gyanúja miatt tartóztatták le Orbán István MSZP-s képviselőt, a tatai edzőtábor igazgatóját.

  http://index.hu/politika/belfold/orban7393/”
 • 62. "valaki" 2008. szeptember 16. 18:39
  „60-nak:

  ....mert senki sem egyezett volna meg vele!!
  (Sic!)”
 • 61. rade 2008. szeptember 16. 18:38
  „Tudtuk, hogy Ibike egy emse és az ólba való ahová az MSZP beterelte.”
 • 60. Humgor 2008. szeptember 16. 18:31
  „Délmagyar, nem Délmagyar. Mindegy.

  A legtöbb kommentezőnek a töke tele van ezzel a helyzettel.

  Az MSZP kisebbségbe került a parlamentben. Ennyi. Ez tény.
  Az SzDSZ elkezdei szivatgatni, nem szavaz meg egy csomó dolgot. Ez is tény.
  Az MDF, hogy szavazott, jegyzőkönyvek bizonyítják. Ez is tény. Van egy tisztelet társasága. Ez is tény.
  http://www.ufi.hu/index.php?site=cikkr&c0id=1125
  http://www.mdf.hu/index.php?akt_menu=198


  És akkor ez most ok? Folyik érdemi munka a parlamentben? A kormányban? Nem

  Lehet, itt rögtön orbánozni, de nem érdekel. Sem Orbán sem az aki állandóan szidja. Nem érdekel, mert nem ő van kormányon, nem ő delegálta a minmiszterelket, nem ő hozza a törvényeket.

  A kormány munkájáról beszéljén már valaki. Miért nem tette szavazásra Gyurcsány a Megegyezés programját?”
 • 59. velemeny 2008. szeptember 16. 18:20
  „Kedves Keresztes.

  én ezt írtam:
  ... A Miniszterelnök (meg a tanítványok) játék helyett viszont állandóan a pálya szélére kiabálgatnak, és mindenkit okítanak, hogy hogy kéne játszani. De a jobboldal sc nem játszik. Ti kaptatok lehetőséget csak ezzel kellene törödni.
  Kedves Szoci csapat. Nálatok pattog a labda, Ti vagytok a csapat. 6 éve. Lehet egy darabig üzengetni, meg kommunikálni, de a végén az eredményjelzőn ott lesz a teljesítmény...

  Erre Te ezt beírod ide:
  azt csak Orbánék hiszik, hogy ez egy focimeccs. Azért viselkednek úgy, mint a focisták, akik minden meccs után egy-egy fröccs mellett nagyokat röhögve mesélik, hogyan tették taccsra az ellenfelet. Aztán meg köpködnek, anyáznak, ha őket teszik taccsra. Jó példa volt erre a tegnapi Navracsics-féle magatartás a parlamentben.

  Ahogy írtam, és saját írásoddal erősítetted ez meg. Ti nem tudtok a kormányzással a munkával foglalkozni, ami a kormány dolga. De a duma, meg az orbánozás rögtön megy. Ja akinek ilyen tanítómesterei vannak:

  http://www.erdon.ro/hirek/romania/cikk/oszinte-mszp-s-politikusok-nagyvaradon/cn/news-20080912-03493024”
 • 58. "55-ös " 2008. szeptember 16. 18:14
  „Kedves "56 " es "57"!

  Van ea EU-sajtotörveny, amely Magy.o.-on is ervenyes, nevezetesen,hogy a velemenyeket "le kell közölni"!!!!

  El tudom neha a DM-szerkeztöseget kepzelni,amikor a mi hozzaszolasainkat olvassak,es nekik ezt türni kell!!!

  Szinte idehallatszik foguk csikorgatasa!!1”
 • 57. kérdés 2008. szeptember 16. 18:02
  „55-ös az index-en jelent meg a cikk.....

  Itt csak átvették.

  Akkor?”
 • 56. kaciba 2008. szeptember 16. 17:52
  „55-nek: Suttyomban mi is a Délmagyar szekerét toljuk, mert itt mondunk véleményt.”
75 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megdőlt az országos és a fővárosi hidegrekord is

Megdőlt hétfőn az országos és a fővárosi hidegrekord is. Az országos hidegrekordot 1925 óta… Tovább olvasom