Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Akiknek két életük van

Szervadományozással egy donor akár hét ember életét is megmentheti, akik ezután újra teljes életet élhetnek. A Sopron Plazában megrendezett Árnyék és fény című vándor-fotókiállítás – mely a hónap végéig megtekinthető – célja az, hogy bemutassa a szervre várók és a szervátültetéssel élők életét.
A tárlatot a tizenkét éve transzplantált Szalamanov Zsuzsanna nyitotta meg, aki tíz éve a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért kuratóriumának elnöke. – Az alapítvány célja, hogy elősegítse a szervadományozás növekedését. A donációhoz több dolog szükséges: egyrészt az, hogy az orvosok odafigyeljenek és jelezzék, ha a páciensnél beállt az agyhalál, másrészt, hogy a társadalom tájékozott legyen és ne tiltakozzon ellene – jegyezte meg Szalamanov Zsuzsanna, aki szerint a legfőbb probléma az, hogy az emberek egyelőre ezt még tabutémaként kezelik. – Az alapítvány felvilágosítómunkát végez, valamint segít a transzplantáltak rehabilitációjában is. A szervátültetésről szóló törvény értelmében, aki még életében nem tiltakozott az ellen, hogy donor legyen, annak szerveit el lehet távolítani. Természetesen a családtagokat tájékoztatni kell, de a beleegyezésük nem szükséges. Ezzel szemben a gyakorlatban ez másképp működik, ahol a család nem járul hozzá, ott nem végezhető el a szervkivétel. Ennek ellenére Magyarországon nem olyan kevés a donorok száma, bár lehetne több is. Az alacsony szám leginkább annak köszönhető, hogy a magyar nép egészségtelen, ezért sokan nem alkalmasak szervadományozónak, valamint hogy egyetlen helyen végzik el ezeket a műtéteket.
A fotós, Tarján Iván több mint harminc éve érintett a témában. – Egy barátom a ’70-es évek elején veseelégtelen lett, majd transzplantálták. Páltala kerültem közelebbi kapcsolatba ezzel a dologgal. Ez a barátom lett később a Magyar Transzplantáltak Kulturális és Sportegyesületének elnöke, én pedig mint videós és amatőr fotós jártam velük a világot. 2003-ban vetődött fel a vándorkiállítás ötlete, azóta járjuk az országot. Sopron a 41. állomásunk. A tárlatot megpróbáljuk minél központibb helyen bemutatni. Ahol még nincs donoradás, ott a kórházban helyezzük el a képeket, segítve ezzel a tájékoztatást. Az eredmény pedig nem marad el: ezeken a helyeken azóta több donor is „született”. És hogy mégis milyen érzés fotózni egy ilyen felfokozott helyzetben? – A műtétek általában éjjel zajlanak. Az elsőnél nagyon megijedtem, de megpróbáltam a szakmámra koncentrálni, azóta pedig megszoktam ezt a szituációt. Nehézséget jelent azonban, hogy érzelmileg kötődöm ezekhez az emberekhez, főleg a gyerekekhez. Nagyon megható, amikor egészségesen látom viszont őket – árulta el Tarján Iván, majd rámutatott pár csöppségre, akik a saját képeiket nézegették, immár teljes életet élve.

Van érdekvédelmi egyesületük

A betegek a transzplantációnak köszönhetően újra sportolhatnak, kedvükre ehetnek-ihatnak, akárcsak a betegségük előtt. Érdekvédelmi és sportegyesületük működik a megyében 20–25 taggal. A teljes élethez fontos az összetartás és persze a testmozgás, ezért az egyesület rendszeresen szervez kirándulásokat, programokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

gólparádék és egy parádés meccs

H csoport, 1. forduló:

Spanyolország–Ukrajna 4–0 (2–0) Tovább olvasom