Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Akkor szűnik meg az eljárás Gergényi ellen, ha tényleg beteg

Akkor szűnhet meg elévülés miatt a Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány ellen katonai vétség miatt hivatali visszaélés ügyében indult eljárás, ha nem merül fel kétség betegsége kapcsán, amire hivatkozva nem jelent meg a tárgyalásokon.
A Független Hírügynökség információi szerint hasonló esetekben figyelembe kell venni, hogy a vádlott önhibájából, vagy eljárásjogi gondok miatt húzódik el egy tárgyalás addig, hogy végül az ügy elévül.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, Gergényi Pétert egy rendőr jelentette fel, mert a főkapitány nem vette vissza állásába, ahonnan egy büntetőügy miatt függesztették fel. A rendőr zászlóst még 2006 szeptemberében súlyos testi sértéssel gyanúsították meg, állásából felfüggesztették. Mikor ártatlansága bebizonyosodott, Gergényi Péter késve, ráadásul nem az eredeti állásába helyezte vissza a férfit, akit ráadásul utasítására elő is vezettek, amikor meggyanúsították. A férfi azért indított pótmagánvádban eljárást a volt főkapitány ellen, mert szerinte jogszerűtlen volt az elővezetése és az is, hogy nem kapta vissza időben az állását, majd mikor újra szolgálatba léphetett, nem az eredeti pozícióját kapta vissza. A rendőrhöz később hét másik rendőr is csatlakozott hasonló okból a perben. Gergényit egyébként a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa nem jogerősen, első fokon már szeptember közepén felmentette.

Gergényi Péter eddig betegségére hivatkozva nem jelent meg a tárgyalásokon, így kedden és szerdán sem. Az eljárás akkor szűnhet meg katonai vétség ügyében, ha a szolgálati viszony megszűnésétől számított egy éven belül nincs jogerős ítélet. A Független Hírügynökség információi szerint az eljárás akkor szűnhet meg, ha a tárgyalások nem a vádlott hibájából húzódnak el. Ha felmerül a kétség Gergényi betegségét illetően, akkor ügye valószínűleg nem évül el október végén.

Magyar György ügyvéd a Független Hírügynökség kérdésére elmondta, hogy a konkrét ügyben nem szeretne megszólalni, de általánosságban elmondható, hogy az idő múlása és az elévülés objektív: az eljárási hibákból adódó késlekedés a vádlott javára írható, az önhiba azonban nem. Általánosságban szólva, ha kétely van az orvosi igazolások valóságtartalmáról, vagy adat merül fel hogy nem valós a betegség, akkor mód és lehetőség van rá, hogy a bíróság orvosszakértővel megvizsgáltassa a beteget. Ha nincs ilyen gyanú, akkor a betegség nem biztos, hogy önhibának tekinthető, az ugyanis általában például a szökés vagy az elrejtőzés.

Olvasóink írták

 • 13. six666 2008. október 24. 17:27
  „grenadle és flexsnake, klj_54... A gergényi féle emberke legalább, de inkább jóval nagyobb bűnöző, mint akiket kergetett. A cigányokkal meg ne gyere, mert mikor ütöm őket, te kussolsz mint a magyar átlag-paraszt .. Nagypofájú ember sok van ... látom sok hozzászólásnál...
  56´-ban legalább akkora csürhe lehetett százalékban, mint mostanában... MELLESLEg én (és MI) fizetem az aktív-nyugdíjas 40...000000 éves fasz-jankó egyenruhások nyugdíját, az 56´-ok, meg MSZMP-MSZP nyugdíjasokéval együtt.Élősdi köcsögök...”
 • 12. verify 2008. október 11. 08:19
  „Tanuljuk meg kérem: ne csak a kutyát büntessük -hanem az őt uszítót!Hisz az ember legjobb társa! Egyébként üzletelni a néhai Pintér Sanyival már hírül sem beteg, a forgótőkéje a ´´szerény nyugdij""Ajvé”
 • 11. grenadle 2008. október 10. 15:32
  „Pillanat! Gergényi nem a lövetés miatt állna bíróság elé, hanem a kollégái ellen elkövetett hivatali visszaélésért. 7-es és 8-as, ugye Önök is azt szeretnék, ha a rendőrség végezné a dolgát! Ahhoz viszont nyugodt munkahelyi légkör, és a munkatársak jogbiztonságának tiszteletben tartása szükséges.
  Mellesleg, nem kizárt, hogy Ő tehet arról, hogy a TV székház közelében állomásozó erőket nem vetették be a kollégák védelme érdekében. De ez nem képezi a MOSTANI per tárgyát.”
 • 10. flexsnake 2008. október 10. 15:14
  „Több ilyen rendőr kellene az országba akik még oda mertek ütni.Csak ez a rendőrség már nem az a rendőrség, aztán ugye panaszkodtok hogy a cigányok... De ezért nem tudjk őket megfékezni mert kirakják aki tenne is valamit.”
 • 9. optimista 2008. október 10. 10:08
  „Nem azt kellett volna írni az idézésre, hogy tárgyalás lesz, hanem azt, hogy kitüntetés és jutalom osztás!”
 • 8. klj_54 2008. október 10. 00:16
  „Mi is a gond Gergényivel?
  Az, hogy próbálta a csürhét nem agyonlövetni? Mert az lett volna a megoldás!
  Tudom, kemény szavak, de van igazság tartalmuk.
  Ha valaki ismeri a tömegpszihológiát, akkor tudja miről beszélek.

  2. hozzászólás Morgós 2008.10.09. 12:33

  Az a polgár aki nem hallgat az őt hazaküldő rendőrre és az intézkedik vele szemben, fogja be a pofáját! Én és a többi adófizető azért fizetjük a rendőrséget, hogy REND legyen.”
 • 7. flexsnake 2008. október 09. 19:55
  „Köztársasági érdemrendet neki!Végre volt valaki aki mert a mocskos náci csürhékre ráveretni!Mindnek ki kéne nyomni a szemét! Hajrá Gergényi !!! Pusztuljon a sok náci köcsög!Tarsolylemezes parasztganék :D”
 • 6. DBLaci 2008. október 09. 17:04
  „demszky kitüntette ezt a férget... ávós mocsok. (na az utódai se különbek sokkal)”
 • 5. felháboritóság 2008. október 09. 13:47
  „Milyen ország ez ahol rendőrök,katonák más elbánásban részesülnek mint az átlag ember.40 éves rendőr,katona magas
  nyugdijjal nyugdijba vonul.Vétsége egy év múlva elévül.Hol itt a jog az egyenlőség.”
 • 4. szkeptikus 2008. október 09. 13:07
  „Jobbulást kívánok!
  Remélem nem szenved sokáig...”
 • 3. egy gumilövedék véleménye 2008. október 09. 13:01
  „Most ez is egy gyáva nyuszi lett. Nem mer szembenézni tetteivel. Ha nem érzi magát bűnösnek , akkor miért nem megy el a tárgyalásra, vagy küldi el a törvényes képviselőjét,- ha annyira beteg, - hogy tisztázza magát? Pedig de bátor volt sok éven át. Úgy látszik sok patkány vezető volt,-van ebben az országban. Szégyellje magát ez is meg a többi is!
  Milyen törvény az amely menekülni hagyja a bűnösöket egy évi időhúzással? És méghozzá katonai vétség ügyben???”
 • 2. Morgós 2008. október 09. 12:33
  „akkor bezzeg nem volt beteg amikor a népet "rendszabályozta" szemet lövetett családanyát papot veretett véresre
  akkor sem volt beteg amikor "díszpolgár" lett fővárosban”
 • 1. Alf 2008. október 09. 11:39
  „Tessék mondani?
  Neki is agysorvadása van.....?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázvezetéket szakított egy munkagép Érden

Gázvezetéket szakított el egy munkagép Érden csütörtökön délelőtt. A tűzoltók vízsugarakkal… Tovább olvasom