Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Alacsony a felvásárlási ár

Idén megint nehéz helyzetben vannak a ribizlitermelők. Termésüket negyven forintért veszik át kilónként, ami a szedés költségét sem hozza meg. Érdekvédelmet hiányolnak a gazdák.
„ 2004 és 2005 után azt hittük, rosszabb már nem lehet. Idén kiderült, van még hová visszaesni” – mondják a ribizlitermelők a szezon közepén. A felvásárlási ár a minimális alatt van, számításaik szerint egy kilogramm bogyóson körülbelül 20 forintjuk marad. Ez a pénz arra sem elég, hogy szinten tartsák az ültetvényeket. Az egyik csornai ribizlisben már „Szedd magad!” mozgalom van, ami eddig nem volt.

És nehezebb lett

A ribizli idei felvásárlási ára még a tavalyi holtponthoz képest is csökkent. A termelők negyven forint körüli összeget kapnak érte, a fekete valamivel drágább, a piros olcsóbb. Ez az ár egyértelműen veszteséget okoz az ültetvényeken: az ideális a 80–100 forint lenne. A gondokat tetézi, hogy a piros ribizli szinte eladhatatlan, a feldolgozók a nagy készletekre hivatkoznak. A gazdák tudni vélik, hogy az olcsó lengyel bogyós miatt sem keresik a jó minőségű magyar termést. Az évek óta tartó katasztrofális helyzet ribizlifronton oda vezethet, hogy a termelők nem tudják megtartani ültetvényeiket, így hazánk kiszorulhat a piacról. Családi János, a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv tanácsadója szerint azok még előnyösebb helyzetben vannak, akik annak idején csatlakoztak az agrár-környezetvédelmi programhoz.
– Azt hiszem, a kritikus helyzetet csak ezek a termelők tudják átvészelni – mondta a Kisalföldnek a szakember. – A programhoz csatlakozók ugyanis hektáronként támogatást kapnak, ami némileg kompenzálja a veszteséget. A program 2004-ben állt nyitva a termelők előtt, tavaly és idén viszont nem lehetett belépni. Információk szerint 2007-ben ismét nyitott lesz az öt évig tartó rendszer. Ez természetesen feltételekhez köti a termelést, de mindenképpen a benne lévő gazdák járnak jobban. A kifizetést 80 százalékban uniós, 20 százalékban hazai forrásokból fedezik. Egy hektárra az euró árfolyamától függően 90 ezer forint körüli összeg, támogatás jár.

A multik bekalkulálnak

Horváth Ottó jó néhány éve kíséri figyelemmel a ribizlihelyzet alakulását. Az 1990-es évek elején mint felvásárló tevékenykedett, de néhány éve a rossz körülmények miatt megszüntette működését. Azóta termelőként érzi a gondokat.
– Az uniós csatlakozást követően a termelő területalapú támogatást kap, ami a csatlakozási szabályok szerint évről évre nő. Csakhogy a multik erre figyelnek és párhuzamosan csökkentik a felvásárlási árakat. Azaz, belekalkulálják a támogatást – véli a csornai termelő. – Így az a helyzet áll elő, hogy az uniós és állami dotáció nem a termelőnél, hanem közvetve a multifelvásárlónál jelentkezik. A baj az, hogy ezt nyugodtan megtehetik, monopolhelyzetben vannak, ők diktálnak. Minden szezon előtt, például a ribizli esetén is eljátsszák, hogy nincs szükség a termésre. Végül aztán megjelölnek egy nevetségesen alacsony árat. Két választásunk van, vagy odaadjuk ennyiért, vagy nem szüretelünk. Idén 50 forint körül van ez az ár. A szállítás, a hűtőházi költség 15 forint, a szedés ugyanennyi. Marad tehát gyenge 20 forint kilónként. Ez éppen csak arra elég, hogy szinten tartsuk az ültetvényt, arra viszont, ami igazán szükséges lenne – például őszi műtrágyázás, metszések, tavaszi gondozás, speciális kezelések –, már nem futja.

Hiányzik az érdekvédelem

Horváth Ottó szerint a kialakult helyzet oda vezetett, hogy kénytelen volt megválni munkatársaitól. Ami nyilván nem jó nekik sem, és közvetve az államnak sem. Azt mondja, a szórvány, vagyis az otthoni, kerti ültetvények eltűnésének is ez az oka. P az érdekvédelmet hiányolja, mert előbb-utóbb a nagyobb ültetvényeket is kénytelenek lesznek megszüntetni.
– Meggyőződésem, ha ez a folyamat régebbi uniós országban, például Franciaországban lenne érzékelhető, biztos, hogy a francia állam közbelépne, de a francia paraszt is felemelné a szavát. Mindaddig ki leszünk szolgáltatva a multiknak, amíg magas szintű érdekvédelem nem segíti a termelőket – jegyezte meg Horváth Ottó. A Szedd magad! akcióról elmondta: jelentéktelen mennyiség fogy el így, ezért az igazi problémákat nem is ez oldja meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játszótérfejlesztés

Babót. A babóti önkormányzat idei tervei között szerepel a település játszótereinek fejlesztése. A… Tovább olvasom