Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Aláírásgyűjtés a csornai kórház megmentéséért

Aláírásgyűjtés kezdődött a csornai Margit Kórház megmentése érdekében. A szakszervezet helyi vezetője szerint nem kizárt a demonstráció vagy az útelzárás sem.
„ A felújítás eredményeként a Margit Kórház épületállománya és műszerezettsége jó színvonalúvá vált. Ezt a körülményt nem lehet és nem is akarjuk figyelmen kívül hagyni, amikor a Kórház jövőjéről gondolkodunk. Ez azt is jelenti, hogy senki sem akarja megszüntetni, bezárni vagy felszámolni a csornai Kórházat” – mondta Kökény Mihály, az akkori Népjóléti Minisztérium államtitkára Csornán, 1995. június 9-én.

Egyszer már felvetődött

A szocialista politikus azon a rendezvényen beszélt, amit a rekonstrukció befejezése alkalmából rendeztek, s amely a Kórház bezárása elleni demonstráció is volt egyben. Akkoriban a rábaköziek húszezer aláírással fejezték ki ragaszkodásukat az intézményhez.
Manapság ismét arról szólnak a hírek, hogy a csornai Margit Kórház is azon egészségügyi intézmények egyike, amelyeknek bizonytalan a jövője. Ezért szakszervezeti kezdeményezésre újból aláírásgyűjtés kezdődött a Kórház megmentéséért.
– A Margit Kórház aktív ágyainak esetleges megszüntetése nyomán veszélybe kerül a városban és a környező településeken élők gyógyítása – jelentette ki Söröss Ilona, az Egészségügyben és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) helyi vezetője. – Éppen ezért arra törekszünk, hogy minden lehetséges eszközt felhasználva kiálljunk a Kórház, illetve az aktív ellátás fenntartása mellett.
„ Egy felhívást bocsátottunk ki, amelyben leírtuk, hogy ha megvalósulnának a kormányzati tervek, akkor a térség egészségügyi ellátása gyökeresen megváltozna. Az aktív osztályok megszűnése esetén a betegek távolabb és később jutnának szakszerű ellátáshoz.
– A Kórház illetékességi területéhez tartozó településeken aláírásgyűjtést kezdtünk az intézmény megmentése érdekében. Az aláírásgyűjtő íveket eljuttatjuk a háziorvosi rendelőkbe, nyugdíjas klubokhoz, és várjuk az önkormányzatok segítségét is. Ugyanakkor a drasztikusabb lépésektől sem riadunk vissza, így a demonstrációtól, sőt, az útlezárástól sem. Kérjük a lakosságot, hogy támogassanak bennünket, egyrészt az aláírásukkal, másrész azzal, hogy részt vesznek a demonstráción, ha ilyen akcióra kényszerülünk. Össze kell fognunk, hisz a Margit Kórház nemcsak a csornaiakat, hanem a térségben élőket szolgálja. Megmaradása is közös érdekünk – mondta a szakszervezeti vezető.

Nagy a főút forgalma

Söröss Ilona szerint sok más mellett az is a Kórház megszüntetése ellen szól, hogy a 85-ös főúton szinte képtelenség közlekedni a hatalmas forgalom miatt.
– Vajon ilyen útviszonyok mellett, hogyan jutnak el a győri Kórházba azok a betegek, akik sürgős ellátásra szorulnak, például infarktus, tüdőembólia, szívritmuszavar esetén, vagy ha éppen sürgős sebészeti beavatkozásra lenne szükség? S akkor még nem szóltam a mentőszolgálat helyzetéről, ahol fokozatos a leépítés – tette hozzá a szakszervezeti vezető, aki úgy vélte: mindemellett a beteglátogatás is nehezebb, s egyben költségesebb lenne, hisz a Csorna környéki falvakból először be kell utazni a városba, onnan Győrbe. Ez a falvakban élők további ellehetetlenítését jelenti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Globex-kár jogilag megtérült

A Globex által Sopronnak okozott kár jogilag, dokumentálhatóan megtérült – állítja dr. Szalma… Tovább olvasom