Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Aláírásgyűjtésbe kezdtek a korengedményes nyugdíjért

Aláírásokat gyűjt a korengedményes nyugdíj megtartásáért, sőt egy kedvezőbb rendszer kidolgozásáért több szakszervezet közösen – jelentette be Székely Tamás, az akciót kezdeményező vegyipari érdekvédelem (VDSZ) elnöke kedden közleményben.
A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke szerint ugyanis a kedvezmény megtartása nem költségvetési kérdés, hiszen ebben a konstrukcióban a munkáltató előre kifizeti a nyugdíjbiztosítónak az érintettek későbbi járadékát. A lehetőséggel elsősorban a létszámcsökkentéskor élnek a cégek azért, hogy megmentsék a munkanélküliségtől a nyugdíj felé közeledő dolgozóikat.

Az év végén megszűnik az a többször módosított kormányrendelet, amelynek alapján korengedménnyel nyugdíjba mehetnek azok a dolgozók, akiknek az előrehozott nyugdíjig hátralévő időszak járulékát egyben befizeti a munkáltató. A szakszervezetek azonban a kedvezmény megtartását követelik. Székely Tamás kijelentette: a nyugdíjkorhatár emelése és az előrehozott nyugdíj életkortól függő csökkentése miatt különösen fontos a korengedmény megtartása, sőt annak fejlesztése. A szakszervezet kész javaslatot tenni a változtatásra, s a szakmai egyeztetést aláírásgyűjtéssel igyekszik kiharcolni - áll a közleményben.

Székely Tamás emlékeztet rá, hogy 2011-től a férfiak részére megszűnik a csökkentés nélküli előrehozott nyugdíj lehetősége, így ők még az e hónap végéig hatályos korengedményes jogszabály szerint is csak kisebb összegű nyugdíjra lennének jogosultak. Az 1952-es és 1953-as születésű nők viszont 2012. december 31-ig vehetik igénybe az előrehozott, teljes járadékot biztosító visszavonulást.

A VDSZ az aláírásgyűjtési akcióval azt akarja elérni, hogy a korengedményes nyugdíj ne csak megmaradjon, hanem nemtől függetlenül mindenkire érvényes legyen, a járadék csökkentése nélkül.

A vegyipari érdekvédelem a napokban bejelentett országos akciósorozata következő állomásaként megkezdte az aláírások gyűjtését, amelyhez azonnal több ágazat is csatlakozott. Székely szerint néhány nap múlva több tízezres támogatói listát juttatnak el a kormányhoz. Az elnök emlékeztet rá, hogy akciótervük első állomásaként a vegyipari ágazat is részt vett, sőt szervezte a december 4-i szakszervezeti demonstrációt, amelyen egyebek mellett a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíj megtartását, valamint a 40 éves szolgálati idő után járó, diszkrimináció nélküli nyugdíjlehetőség bevezetését követelte.

Olvasóink írták

 • 3. jozko 2010. december 07. 21:45
  „Még jó is lehetne...
  ha nem a szakszervezet csinálná!”
 • 2. történész 2010. december 07. 19:40
  „maci52

  Csak azt nem értem,ha ennyire bas..a bögyödet az a nyugdíj mit szarakszol, mért nem mész oda dolgozni és Qrva jó pénzt kapnál te is.
  Egyszerűen érthetetlen számomra amikor felelős munkát végző(nem politikus !!!) dolgozó pl mozdony vezető nem min 80-at kap mindenkin kijön az SI faktor de ahhoz béna,hogy ő is tanuljon,mozdonyvezető legyen.”
 • 1. maci52 2010. december 07. 17:22
  „Nyitott kapukat döngettek,a vasúton pl.Szegeden sorra küldik 6-7 évvel hamarabb nyugdíjba az embereket 180-200 ezres lóvékkal!!!!Miről beszélünk,persze tüntetni meg ráérnek mert a postás hozza a megérdemeltet,igaz hogy a vasút évtizedek óta deficites,de a legjobban fitő hely.Akkor mennyi a nyugdíja egy főmuftinak???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elindult az első magyar blogtallózó

Elindult az első magyar bloggyűjtőportál, a bloghir.hu, amelynek szerkesztői a magyar webnaplók… Tovább olvasom