Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Aláírta az államfő a Btk.-módosítást

Aláírta Sólyom László köztársasági elnök a büntető törvénykönyv (Btk.) több pontján változtató módosítást, amelyet a Fidesz és a KDNP képviselőinek javaslatára június 8-án fogadott el az Országgyűlés.
A jogszabály, amely a kihirdetését követő 30. napon lép hatályba, a Magyar Közlöny szerdai számában jelent meg.

A Btk. - 253 kormánypárti igen, 61 szocialista és LMP-s nem szavazattal és 45 jobbikos képviselő tartózkodása mellett elfogadott - szigorításával az Országgyűlés elfogadta a "három csapást", "a bűnhalmazatban lévő legsúlyosabb bűncselekmény" büntetési tételének felső határát a kétszeresére emelte, ha azok közül legalább három, személy elleni erőszakos bűncselekmény. Visszaállította a "középmértékes büntetést", és szigorúbb szankciókat rendelt el azok tekintetében, akik tanárokkal szemben követnek el erőszakos bűncselekményeket. Az új szabályok a nemzetiszocialista mellett a kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadását is büntetik.

A változtatások miatt több parlamenti frakció és civil szervezet - köztük a Magyar Helsinki Bizottság, a Magyar Antifasiszta Liga, a Magyar Demokratikus Charta és a MEASZ - is tiltakozott.

A szocialista Bárándy Gergely szerint például indokolt lett volna a Btk. szövegében meghagyni a holokauszt kifejezés szerepeltetését. A jobbikos Gaudi-Nagy Tamás a szólásszabadság korlátozásaként értékelte, hogy a kormánytöbbség ahelyett, hogy hatályon kívül helyezte volna a holokauszttagadás büntethetőségét, mint a "diktatúra egyik önkényuralmi jogszabályát", egy további elemet, a kommunista rendszerek által elkövetett népirtások tagadásának tiltását is beépítette a Btk.-ba.

A Magyar Helsinki Bizottság nyílt levélben arra kérte Sólyom László államfőt, hogy előzetes normakontroll céljából forduljon az Alkotmánybírósághoz a "három csapás" néven ismertté vált törvényt ügyében.

Olvasóink írták

 • 7. abdul66 2010. június 24. 23:10
  „Léni, te szerencsétlen...”
 • 6. Léni 2010. június 24. 18:07
  „Ki látta a HVG címlapját? Találó! Sólyom László, aki bárhonnan is nézzük, bizony a Fidesz
  érdekeit mindég előtérbe helyezte, feltételezem nem erre számított.
  Még mindég nem érti meg a mai helyzetet? Bármit aláírhat , bármit azonnal engedélyezhet,
  a lényegen nem változtat! Úgy járt mint Torgyán Józsi bá.”
 • 5. igazságkereső 2010. június 24. 17:45
  „Csak üdvözölni tudom a döntést,pontosabban a köztársasági elnöki aláírást.Rendet kell teremteni ebben a bűnözőktől megcsömörlött országban.A tiltakozók is rá fognak döbbenni abban a pillanatban a törvény elfogadásának helyességére, mihelyst a családjukban is történik némi bűnözői atrocitás! Ideje lenne az ellenzék fejében is rendet tenni és végre a parlamentben levők pártállásuktól függetlenül végre 10 millió ember érdekében tevékenykedjenek és tudniuk kellene végre,hogy miért is veszik fel parlamenti képviselői fizetésüket! "Jó reggelt kívánok" Nekik!!”
 • 4. pandababa 2010. június 24. 17:12
  „Nem az büntetési határidőt kéne duplázgatni ,hanem be kellett volna vezetni a halálbüntetést!!!!!!!
  És akkor ez a sok börtöntöltelék nem az adófizetők pénzét élné fel....”
 • 3. szilléri 2010. június 24. 16:19
  „1 = Igen !”
 • 2. deszkás 2010. június 24. 15:55
  „Gratulálok,ezen nem tökölt. Lesz ebből még balhé.”
 • 1. magyarock1 2010. június 24. 15:37
  „A maszop és az új szadesz bőnözőpártiak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Azt ígérte, pénzt hoz, helyette egymilliót vitt el

"Pénzt hoztam magának" - ezzel a szöveggel kéretőzött be valaki egy pécsi nyugdíjashoz szerda… Tovább olvasom