Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Aláírta az államfő az új alaptörvényt

Aláírta Magyarország új, 2012. január 1-jén hatályba lépő alaptörvényét Schmitt Pál köztársasági elnök hétfőn a déli harangszót követően.

Aláírta Magyarország új, 2012. január 1-jén hatályba lépő alaptörvényét a köztársasági elnök hétfőn. Schmitt Pál szerint egy mindenki számára érthető, egyszerre magyar, nemzeti, korszerű és európai alaptörvény született, amelyre a magyarok nemzedékek múlva is büszkék lesznek. Az új alkotmány tiszteletére ünnepi bélyegblokkot bocsátott ki a posta. Az MSZP azt közölte: alapvető politikai célkitűzésüknek tekintik az új alaptörvény megváltoztatását, a Jobbik szerint pedig a "rákosista" alaptörvény helyére egy újabb egypárti, párturalmi alkotmány kerül.

Az államfő a Sándor-palotában látta el kézjegyével az új alkotmányt húsvéthétfőn, a déli harangszó után. Az aláírást a közszolgálati médiumok és több kereskedelmi tévécsatorna is élőben közvetítették. A Magyar Közlöny 43. száma, benne a Magyarország Alaptörvénye címet viselő dokumentummal, hétfő délután jelent meg.

A köztársasági elnök az aláírás után mondott beszédében úgy fogalmazott: az új alaptörvény "mostantól, mint a földbe vetett mag, várja, hogy rendelt idejében szárba szökkenhessen, egyben régi önmagát, a benne lakozó letűnt korok szellemével, átadhassa a múltnak". "A nagy ünnepek az élet körforgásaihoz kapcsolódnak, különösen igaz ez a tavaszi újjászületésben ünnepelt húsvétra, a feltámadásra. Akár Istenben hiszünk, akár a sorsban, ilyenkor körülöttünk minden az új életről, a megújulásról szól" - mondta, hangsúlyozva, hogy 2011 tavasza az egész nemzet számára fontos eseménnyel lett teljesebbé: idén nemcsak a természet újult meg, hanem legfontosabb törvényünk is.

Schmitt Pál aláírta az új alkotmányt. Fotó: MTI (galéria)

Kiemelte, fontos, értékteremtő munkán vagyunk túl, majd köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vállalt ebben. Úgy vélekedett, húsz évvel a rendszerváltás után végre nemcsak elértünk egy történelmi lehetőség kapujáig, ahogy az már számtalanszor megtörtént, most át is léptünk rajta, élni tudtunk a lehetőséggel. Schmitt Pál szerint az alaptörvény születése megmutatta, hogy egy ilyen nagy horderejű vállalkozás nem lehet néhány szakértő, jogalkotó magánügye, ahogy az a múltban történt, hiszen e törvényben "a társadalmi együttélés fő szabályai, jogaink és kötelességeink, nemzetünk hitvallása összegeződik, ezért ez mindannyiunk közös ügye, nemzetként való létezésünk alapja".

Kijelentette, egy mindenki számára érthető, egyszerre magyar, nemzeti, korszerű és európai alaptörvény született, amelyre a magyarok nemzedékek múlva is büszkék lesznek, amely megőrzi alkotmányos hagyományaink minden eddigi erényét, és hozzáteszi azt, amit "mi, XXI. századi magyarok fontosnak tartunk".

"Bizakodjunk kellő alázattal, hogy ez a lelket felemelő ünnep most az új kezdet esélyét hozza el kivétel nélkül minden magyar ember számára. Legyen béke, szabadság és egyetértés. Adja Isten, hogy így legyen" - zárta szavait Schmitt Pál, akinek ünnepi beszédét követően a Magyar Honvédség Központi Zenekarának hat fanfárosa köszöntette a Sándor-palota erkélyéről az ország következő alkotmányát, majd a díszzászlóalj katonái tartottak ünnepélyes őrségváltást a Szent György téren.

Az alaptörvény tiszteletére ünnepi bélyegblokkot bocsátott forgalomba az államfő és Horváth Gergely Domonkos, a Magyar Posta Zrt. igazgatóságának elnöke a Sándor-palotában. Schmitt Pál a bélyeg tervezőinek és alkotóinak is megköszönte a munkájukat, mint mondta, reményei szerint az sok gyűjtőnek féltett kincse lesz majd. Horváth Gergely Domonkos a kibocsátott bélyeget ismertetve kifejtette: a Magyar Posta sorszámozott blokkjának fő motívuma a Szent Korona. A keretrajzot az Országház kupolacsarnokának Szent István király-szobra és a boltívek díszítik. A filatéliai különlegességet UV-fénybe tartva pedig a "Legyen béke, szabadság és egyetértés" felirat olvasható.

. Schmitt Pál köztársasági elnök (j) és Horváth Gergely Domonkos, a Magyar Posta Zrt. igazgatóságának elnöke Magyarország új alaptörvényének tiszteletére ünnepi bélyegblokkot bocsátott forgalomba a Sá
Schmitt Pál köztársasági elnök és Horváth Gergely Domonkos, a Magyar Posta Zrt. igazgatóságának elnöke Magyarország új alaptörvényének tiszteletére ünnepi bélyegblokkot bocsátott forgalomba a Sándor-palotában.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Az új alaptörvény megváltoztatása alapvető politikai célkitűzésünk, amihez el kell érni a demokratikus ellenzéki erők összefogását - jelentette ki az MSZP elnök-frakcióvezetője az MTI-hez eljuttatott írásában. Mesterházy Attila úgy fogalmazott: sosem hitte volna, hogy politikusként egyszer az lesz a feladata, hogy az alkotmányosság, a demokrácia, az alapvető társadalmi szolidaritás helyreállításáért folytasson küzdelmet. "Márpedig ma ez a feladatom. Hisz egy demokrata nem tehet mást a mai helyzetben, minthogy minden erejével küzd egy modern, igazságos és demokratikus Magyar Köztársaság megteremtéséért" - hangsúlyozta.

A pártelnök-frakcióvezető közölte: hétfőn "sokak kérése ellenére" írta alá Schmitt Pál "a Fidesz pártalkotmányát". Pedig a Fidesz nem kérdezte meg a választókat - folytatta -, hogy szeretnének-e új alkotmányt, és ilyet akarnak-e.

A jobbikos Novák Előd szerint az új alaptörvénnyel csöbörből vödörbe esett az ország, hiszen a "rákosista" alaptörvény helyére egy újabb egypárti, párturalmi alkotmány kerül. A politikus a képviselői irodaházban tartott sajtótájékoztatóján ezt alátámasztva levette a falról a nemzeti együttműködés nyilatkozatát, és helyére egy képet akasztott fel. Ezen a fotón Rákosi Mátyás portréjába Orbán Viktor arcát montírozták.

Az alkotmány aláírása után közleményt adott ki Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa, aki szerint az új alaptörvény kiterjeszti és tovább erősíti a hazai környezetvédelmi jog alapjait, továbbá a legmagasabb szintre emeli a jövő nemzedékek iránti felelősséget.

A Nézőpont Intézet elemzése szerint a magyar demokrácia számos válságjelenségének vethet véget az új alaptörvény.

Az este folyamán Budapesten, valamint nyolc vidéki helyszínen és Kolozsváron egy időben kezdődő gálaestekkel köszöntik Magyarország következő alkotmányát. Schmitt Pál 19 órakor a fővárosi Művészetek Palotájában a közmédiumok által is közvetített ünnepi köszöntőt mond.

Olvasóink írták

181 hozzászólás
 • 181. rosenrot 2011. április 26. 21:35
  „Így egy évvel a választások után nagyon igaz: A politikus nem csak ígér, de BE is TART.
  Csócsálgattam egy darabig én is ezt az új alkotmánytémát mire rájöttem, nem ettől kell félni. Félni valóm és rettegni valóm majd a sarkalatos törvényektől és az újabb nem megszorító reformoktól lesz.
  Nem akarok igazságtalan lenni. Lenyelem a megszorítást ahogy eddig is, ha az társadalmilag igazságos. Viszont most azt kell látnom, a minimálbérhez közeli fizetésem meg 2 évre be lesz fagyasztva. Közben a melegétkezési jegyeket is megvonták. Gyakorlatilag több ezerrel kevesebbet keresek mint 2010-ben. Aki meg 300 eFt felett keres többet visz haza. Nem akarom bántani őket. Nekem is van több ilyen ismerősöm, de még ők sem értik a logikát a dologban. Örülnek neki, hogy többet költhetnek külföldön, vagy hamarabb megvehetik milliós túramotort, de ha 10 eFt-al csökkent volna a fizetésük, arról is lemondtak volna csak hogy jobb legyen az országnak.
  MIÉRT A KISEMBEREKKEL KELL MEGFIZETTETNI A KORMÁNY ÁLMAIT?
  Persze a válasz egyértelmű. Többen vannak, ez több adóbevételt/megtakarítást jelent. Nincs érdekképviseletük. Nem áll mögöttük pár milliárdos ember, aki betarthat a pártoknak.”
 • 180. queenmargareth 2011. április 26. 13:46
  „na, írhatja újra alá, és újabb ünnepség, fanfárok és zabálás.”
 • 179. harcsabajusz 2011. április 26. 13:39
  „Tölgyessy szerint 200 formai és tartalmi hiba van az új "alkotmányban". Vagyis fércmű. Semmi közöm hozz, de rá fog telepedni az életemre. de ezt már megszokhattuk 1948 és 1989 között.”
 • 178. Mathiasking 2011. április 26. 13:11
  „http://kozlony.magyarorszag.hu/”
 • 177. zoolii 2011. április 26. 11:44
  „Nyalipali bármit aláír, amit ez a banda az orra alá tol. Még ez a szemetet is... Igaz, így legalább bekerül a történelembe. Remélem ugyan ilyen gyorsan ki is kerül onnan!”
 • 176. varadipal 2011. április 26. 11:42
  „A cikk címén igen meglepődtem. Az ellenkezőjére számítottam.:-) A marionettfigura mozgató zsinórjait sem szokták elvágni, mert összerogy, és maga mellé esik.”
 • 175. macs 2011. április 26. 10:13
  „159. kissjohn 2011.04.25. 22:06
  Van feladat! Igen, de volna néhány kérdésem:

  - Devizahitelesek, a probléma megoldását sokan támogatják, sokan ellenzik. A kormány nem tudja és a kiszivárgott infok szerint nem is akarja az összes bajbajutottat megsegíteni.
  - Munkahelyteremtés, nem az állam feladata, a vállalkozásoké. Piacképes - exportra eladható - termékek kellenek, akkor lesznek megrendelések, munkahelyek és magasabb fizetések.
  - Csaló, rabló vállalkozások - jogi kiskapuinak becsukása!!! Pld. Szeviép - Tulajdonosok magánvagyonának elkobzása... az országban több száz ilyen ügy van..., igen ez tényleg kormányzati feladat, megfelelő jogi környezetet kell teremteni, de attól félek túl sok érdek sérülne :-(
  - külföldi szolgáltatóktól a tulajdon visszaszerzése - Gáz, Villany, OK! vissza kell vásárolni a cégeket, ami rengeteg pénz, de hol a garancia arra, hogy a magyar tulajdonos alacsonyabb áron fogja adni a szolgáltatást. Ez a várakozás azért is érdekes, mert az árakat ma is az állam határozza meg.
  - Csaló tolvaj politikusokkal visszafizettetni az ellopott pénzeket - Lázár - költségtérítés, Szíjártó 2Mio feletti havi kereset... Orbán - nem járt be a Parlamentbe, de a fizetést felvette, MSZP nem jár be a Parlamentbe, de a fizetést felvette..., na ez a csodavárás kategória.
  - Vállalkozók terheinek csökkentése - pld. egyéni vállalkozók minimum mínusz 50.000 Ft-tal kezdenek minden hónapot - miért nem csökkentik a terheket????, mert az SzJA-t csökkentették, ez már nem fér bele, de megigérték, hogy pl. nem kell könyvvizsgáló stb.
  - Mezőgazdaság megmentése - cukorgyártás, bioetanol, sertés, szarvasmarha, baromfi ágazat..., a problémák megoldását mástól várni, tipikus hozzáállás. A gazdáknak kellene a saját érdekükben valamit csinálni!
  - Parlament létszámának AZONNALI CSÖKKENTÉSE!!!!! - elvégre bajban az ország!!!, hát amit így megspórolunk, az nem lesz sok. Azonnal nem lehet csökkenteni, mert ahhoz új választás kell. Majd a következő választásnál!
  - Képviselői fizetések azonnali felezése - elvégre bajban az ország!!!, jó legyen fele a fizetésük. Olyan nagyon sokat nem takarítunk meg rajta, de ha azt várja valaki, ettől felébred az empátiájuk a szegények, öregek, elesettek, betegek iránt, nagyon nagyot fog csalódni.
  Erről ennyit! :-)”
 • 174. zoltanszabo 2011. április 26. 09:58
  „Máshol olvastam : az ország golyótolla napokig gyakorolta az aláírását ! Ezt a főrmedvényt is 4 x írta alá !
  Azt követő országos csinnadratta 135 millió Ft--unkba került.”
 • 173. bánki 2011. április 26. 08:22
  „Izraelben még alkotmány sincs ! Viszont vannak fajvédő törvények és rabbi bíróság !”
 • 172. la-za 2011. április 26. 08:18
  „171. egyszegedi 2011.04.26. 06:37

  Olvasd el az előző alaptörvényt. Abban sincs sokkal több konkrétum...

  Hogy a kérdésedre válaszoljak: igen, idén még nőhet az államadósság (bár nyilván nem ez a cél), mivel az új alaptörvény 2012 január 1-jén lép életbe.”
 • 171. Nostradamus 2011. április 26. 07:18
  „Mennyi idő alatt is hozták létre ezt az új Alkotmányt? Néhány hónap? Nem kellett volna erre több idő, szélesebb társadalmi egyetértés? Nem akármiről van szó, a jövőnkről! Vagy most már minden új kormány csinál magának egy Alkotmányt is? És ki fogja komolyan venni?
  Egyébként a fene megesz mindannyiunkat nemsokára, Fideszest és nem Fideszest - sajnos.”
 • 170. egyszegedi 2011. április 26. 06:56
  „Én eddig 26 "lyukat" számoltam, de szakemberek 54-et mondanak. Biztos, hogy igazuk van.”
 • 169. egyszegedi 2011. április 26. 06:37
  „Kedves La-za, pont ez a baj, hogy túl laza ez az alkotmány, csaknem 26 olyan rész van benne, amire nem az alaptörvény, hanem a 2/3-os sarkalatos törvények fognak választ adni. A többi pedig nesze semmi, fogd meg jól, pld. mikor azt mondja, hogy az "állam törekszik". Az állam ne törekedjen, hanem törvényben határozzon, feketén, fehéren. Az alapjogokat kötelességekhez köti, holott az alapjogok alanyi eredetűek.Mi lesz azokkal, akik önhibájukon kívül nem tudja teljesíteni kötelezettségeit. Az Alkotmánybíróság kezét időtlen időkig gúzsba kötötték. Beszélnek az államadósság csökkentéséről, de a költségvetési hiány maximalizásáról nem. Jelenleg a költségvetési hiány történelmi csúcson áll, csak nem jönnek még be az elsikolt magánnyugdíj megtakarítások forintjai. Mi lesz, ha még sem jön be a számításuk? Akkor az idén még nőhet az államadósság? Ma még az Alkotmánybíróság be is segíthetne ebben, de mersze sincs hozzá, nyugodtan dugja a fejét a bitóba. ég arra sincs ereje, hogy kimondja, hogy ez az alaptörvény alkotmányellenes.”
 • 168. Sajttolvaj 2011. április 26. 06:19
  „ma sem.”
 • 167. Mogyoró 2011. április 26. 00:39
  „Engem utoljára elsős koromban fényképeztek így, igaz én akkor még nem tudtam írni.”
 • 166. la-za 2011. április 25. 23:51
  „A hozzászólásokból látszik, hogy az emberek (legalábbis a fórumozók) nagy része nem olvasta az alkotmányt, így csak és kizárólag az éppen aktuális politikai beállítottságuk alapján nyilatkoznak...természetesen a "pártjuk" véleményét szajkózva.
  Úgy gondolom, hogy bár vannak benne megkérdőjelezhető dolgok, amit szinte bárhogy lehet értelmezni (ezek nyilván módosításra és/vagy pontosításra szorulnak), alapvetően nincsen probléma az alaptörvénnyel.

  Kissjohn!

  Igazad van, bár az 1. pontot (devizahitelesek) kihagynám.......”
 • 165. Besenyő_Pistabácsi 2011. április 25. 23:09
  „159. kissjohn 2011.04.25. 22:06
  Le a kalappal,nagyon jól összeszedted! Ilyen gondolkozású emberek hiányoznak a döntéshozó helyekről!”
 • 164. rtmiki 2011. április 25. 22:42
  „Master of Puppets”
 • 163. Ida 2011. április 25. 22:35
  „A 159.-es hozzászólóhoz nagyon várom a válaszokat. Ez egy szuper hozzászólás volt.
  Az, hogy Alkotmányt módositottak, ez biztos nagyon jó lesz valakiknek,de mi lesz a közemberrel, a néppel, mikor fogja ezt észrevenni, hogy neki jobb lett?Könnyebb lett az élete, hagyják élni, boldogulni, mert aki kara is valamit csinálni ebben az országban, az sem tud, mert állandóan falakba ütközik. Nem engedig boldogulni, saját lábára állni, élni, azt már nem! Elvenni, elsarcolni, nehogy tudjon már tisztességesen boldogulni. Itt még én azt vettem észre , hogy mindegy , hogy ki volt hatalmon,de nehogymár az aki még tisztességes akarna maradni, megtudjon élni, azt már nem! Elvenni tőle
  levonni, befizettetni, hogy nála és a családnál nemigen marad semmi, ebből éljen meg. Én még ilyen országot nem halllottam, hogy a saját nemzetét tegye tönkre, de még azt is aki becsületes. Csodálkozunk, hogy itt tartunk. Nincs itt
  becsülete a tisztességes munkának, a tisztességes embereknek, mert nemhagyják Őket élni, hanem rákényszerítik, hogy ne dolgozzon, mert ha nem dolgozik akkor is megkapja az államtól az a keveset, mint mikor dolgozik és mindenféle elvonásról gondoskodnak, csak, hogy ne maradjon nálla csak annyi, hogy legyen enni, inni, és a rezsit kifizetni. Hát milyen jövő elé nézünk, vagyis a fiatalok milyen jövő elé néznek! Nics semmi kilátás, semmi előrelépés. Döbbenet!”
 • 162. dowan 2011. április 25. 22:34
  „forteam:
  Akkor nem tartozom a magyar nemzethez. Bár szerintem eléggé sokat tettem már le az asztalra.
  Bár lehet hogy itt ez nem számít. Mert nincs 20´000CHF-es bankbetétem.
  Hidd el ha így alakul a helyzet, szívesen lemondok a Magyar állampolgárságról, de a kultúrális hovatartozásomról nem.”
181 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megjelent az alaptörvény a Magyar Közlönyben

Megjelent a Magyar Közlönyben hétfő délután az ország új alaptörvénye. Tovább olvasom