Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Alapkamatot csökkentett a jegybank

A Monetáris Tanács 50 bázisponttal 8,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A testület közleménye szerint a forint az elmúlt hetekben megerősödött, és ez szigorította a monetáris kondíciókat.
A közlemény utal arra, hogy az Európai Központi Bank december 5-én csökkentette az uniós kamatokat. Ennek következtében növekedett a forintbefektetések többlethozama. A múlt héten megszületett a megállapodás az uniós csatlakozás feltételeiről, ami mérséklőleg hat a forintbefektetések elvárt kockázati prémiumára.

Mindezek alapján úgy látta a Monetáris Tanács, hogy lehetővé vált a kamatcsökkentés, az alacsonyabb kamatok nem hátráltatják az inflációs célok elérését – áll a tanács közleményében.

A jegybanki alapkamattal párhuzamosan a kéthetes futamidejű jegybanki betét kamata december 17-ei hatállyal szintén 8,5 százalékra mérséklődik.

Az egynapos jegybanki betét kamata 7,5 százalékra csökken, míg az egynapos hitel esetében az új kamat 9,5 százalék (a betéti kamat 1 százalékponttal lefelé, az egynapos hitelkamat 1 százalékponttal felfelé tér el az alapkamattól).

Az MNB legutóbb november 15-én mérsékelte 50 bázisponttal a kamatot, akkor 9,5 százalékról 9 százalékra csökkent. Előtte viszont, májusban és júliusban kétszer is – 50-50 bázisponttal – emelték a kamatokat.

(MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Denzel Washington az Év humoristája

A 2002-es Év humoristája kitüntető címet ítélte oda az Oscar-díjas Denzel Washingtonnak az… Tovább olvasom