Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

Alaptörvénybe rögzítené a KISZ-vagyon elherdálását a Jobbik

A Jobbik azt kezdeményezi, hogy kerüljön be az alaptörvénybe: az MSZP és a DEMISZ felelősséget visel az MSZMP és a KISZ vagyonának 1989-es törvénytelen megszerzéséért. Erről Gaudi-Nagy Tamás beszélt szerdai sajtótájékoztatóján.
Elmondta: az alaptörvény negyedik módosításához - amelynek a parlamenti tárgyalása jelenleg is folyamatban van - nyújtottak be ebben a témában módosító javaslatokat. Ezekben annak a kimondását kezdeményezik, hogy az MSZP törvénytelenül szerezte meg az MSZMP (Magyar Szocialista Munkáspárt) akkori értéken 8,3 milliárd forintos vagyonát, a DEMISZ (Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség) pedig a KISZ (Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség) 3 milliárdos vagyonát.

Gaudi-Nagy Tamás szerint az összesen több mint 800 ingatlan az államot illeti meg, ezért külön törvényt kellene hozni a jogkövetkezményekről. Lehetséges következménynek nevezte az MSZP állami támogatásának megvonását, kártérítés fizetését, vagy akár az ellenzéki párt feloszlatását.

Gaudi-Nagy Tamás "kapitális csalásnak" nevezte, ahogy az MSZMP 1989 októberi kongresszusán a párt tagjai megalapították az MSZP-t és kimondták annak jogfolytonosságát az MSZMP-vel. Szerinte az egyesülési jog értelmében új pártnak minősült az MSZP és így nem "örökölhette" volna az MSZMP vagyonát. A KISZ esetében 1989 áprilisában mondták ki a szervezet megszűnését és a hatályos törvények szerint mivel nem rendelkezett a vagyonáról, ezért annak az államra kellett volna szállnia. Ehhez képest az 1989 májusában alakult DEMISZ szerezte meg a KISZ teljes vagyonát - ismertette a Jobbik országgyűlési képviselője.

Gaudi-Nagy Tamás szerint nem szabad következmények nélkül hagyni ezeket az eseteket, ezért a Jobbik azt szeretné, hogy az MSZP és a DEMISZ "nevesítetten kerüljenek megbélyegzésre" az alaptörvényben és gondoskodjon a jelenlegi kormányzat a szankcionálásukról.

Olvasóink írták

 • 4. anyahajókabinajtóhajtogató 2013. február 27. 13:36
  „Komcsik, a lopott vagyont vissza az államnak!”
 • 3. kristóf65 2013. február 27. 13:22
  „Az MSZMP-s vagyonért a Fidesznek kell felelnie.
  A Fideszben van még mindig a legtöbb volt MSZMP-s létszám:
  http://oi51.tinypic.com/5kohs8.jpg

  Erről éppen ma vitatkoztak egy másik blogon:
  http://orulunkvincent.blog.hu/2013/02/25/komcsizz_csak_toni”
 • 2. papika56 2013. február 27. 12:45
  „Ez óriási tévedés !!!!
  Ezeket a vagyonokat érő ingatlanokat ..a ma felsőtízezer tagjai osztották szét maguk között FILLÉREKÉRT !!!!Székházakat, üdülőket ...cégeket óriás vállalatokat pl. RÁBA ...1 dollárért vették meg !!!
  Megkeresni az 1989. leltárt --és megnézni kinek a tulajdonában van !!!
  Mindet államosítani ..a mostani tulaj ..teljes vagyonát is !”
 • 1. Mozimasiniszta 2013. február 27. 12:40
  „helyes ! a lopott vagyont vissza kell tenni a közösbe, tetves elvtársak...! kézzel-lábbal tiltakoznak, mondván: semmi közük a kádár rendszerbeli komcsi bagázshoz - akkor hogy lett közük az összezabrált vagyonához ??? Ja...persze, mindennek oka a szelektív memória, meg a skizofrénia...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rokkantak érdekében nyújtott be javaslatcsomagot az LMP

Hatpontos javaslatcsomagot nyújtott be szerdán a parlamentnek Szél Bernadett a rokkant emberek… Tovább olvasom