Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Alattvalókká válhatnak a munkavállalók az LMP szerint

Az LMP szerint a munka törvénykönyve kormány által tervezett változtatásai új státuszt hozhatnak létre: a munkavállalók ugyanis a jövőben egyszerű alatvalókként tekinthetnének magukra.
Mile Lajos, a párt országgyűlési képviselője ezt azt követően nyilatkozta újságíróknak, hogy kedden délután találkozott Borsik Jánossal, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége elnökével.

Az ellenzéki politikus és a szakszervezeti vezető, megbeszélésüket követő sajtótájékoztatójukon egyetértettek abban, hogy a kilátásba helyezett változtatások hatásai túlmutathatnak a munka világán, és komoly szociális feszültségek alakulhatnak ki.

Az LMP-s képviselő úgy fogalmazott, elsőként a tervezet napvilágra kerülésének körülményei váltottak ki jogos felháborodást a munkavállalók, a szakszervezetek és az ellenzék körében. Mint mondta, a kormány a hatékony érdekegyeztetés megszűntetése után azt a veszélyes gyakorlatot folytatja, hogy az érintettek bevonása nélkül terjeszt elő törvényjavaslatokat, majd levelezésbe kezd, ami szerinte nem alkalmas a komoly egyeztetésre.

Mile Lajos szerint a munkavállalók kiszolgáltatottá tétele ellentétes a kormány valamennyi retorikai fordulatával, a kabinet ugyanis nem törekszik összefogásra és egység kialakítására munkaügyi kérdésekben.

A politikus arra is figyelmeztetett, hogy a munka törvénykönyvének meggondolatlan változtatásából eredő feszültségek a politikai radikalizmust is erősíthetik. Az LMP ezért ennek megakadályozására tovább kívánja vinni a szociális és a munka világára vonatkozó kérdésekben indított népszavazási kezdeményezését - húzta alá.

Borsik János hangsúlyozta: az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége megalakulása óta törekszik függetleníteni magát a politikai pártoktól, ám a munka törvénykönyvének tervezett módosításában olyan nagy veszélyeket látnak, hogy szükségesnek látták a kapcsolatfelvételt valamennyi ellenzéki párttal.

A szakszervezeti vezető emlékeztetett: az eddig nyilvánosságra került elképzelések alapján a kormány tovább kívánja folytatni a munkavállalók - szerinte a 16 százalékos szja-val már megkezdődött - fizetéscsökkentését. Borsik János elfogadhatatlannak nevezte egyebek mellett a műszakpótlék megszüntetését, amely egyes esetekben szerinte akár a kereset 50 százalékát is veszélyezteti, valamint a munkavállalói jogvédelem lehetőségének gyengítését, illetve a helyi szakszervezeti munka ellehetetlenítését. Hozzátette: a négy szakszervezeti tömörülés ezen okok miatt továbbra is demonstrációra hívja a munkavállalókat szeptember 12-re.

Olvasóink írták

 • 19. Együgyű 2011. augusztus 24. 16:03
  „15. vélemény 2011.08.24. 12:34
  Nem a párt szerint, hanem a munkáltatók jogászai által készített törvénytervezet elfogadása esetén
  Igazad van és jogos nekünk mindenre gondolni kell!
  Köszönöm a kiegészítést.”
 • 18. spiler 2011. augusztus 24. 15:12
  „eddig is azok voltunk...régen mi dolg. a legtöbbet+a háztáji........mincs új a.......”
 • 17. zoolii 2011. augusztus 24. 14:50
  „13. techMon 2011.08.24. 11:42
  zoolii :
  Mert most rend van .

  Te ezt most komolyan mondod??? Ez lenne a rend? Mertha igen, akkor nagyon nagy gáz van!”
 • 16. vélemény 2011. augusztus 24. 12:41
  „"12. zoolii 2011.08.24. 10:38
  Az előző kormány(ok) alatt, ha valaki eltüsszentette magát, akkor azonnal leáltak egy-két hétre a vonatok. Most mért nincs a szakszervezeteknek akkora pofája???"
  A Sztrájktörvény módosításával lehetetlenné tették a "jogszerű" munkabeszüntetést. :(”
 • 15. vélemény 2011. augusztus 24. 12:34
  „Nem a párt szerint, hanem a munkáltatók jogászai által készített törvénytervezet elfogadása esetén.”
 • 14. Együgyű 2011. augusztus 24. 12:04
  „Alattvalókká válhatnak a munkavállalók az LMP szerint
  Butaságom azt váltja ki belőlem, hogy az ellenzéki pártoknak és a Szakszervezeteknek nem a parlamentben kellene a jól beváltak szerint egy kidolgozott beadvánnyal kiállni és nem magyarázni, hogy így rossz a munka törvénykönyve. Konkrét helyzet elé kellene állítani a Fidesz-KDMP pártot. Mert ha képviselőik nem szavazzák meg akkor talán szint is vallanak választóik előtt. Az LMP is elsüllyed a történelem óceánjában a Szakszervezetek meg jelentéktelenné válnak vagy már váltak? Igaz a jól fizető vezetői beosztások most még megvannak. A pórnép egy része még tejel. De meddig? Most már nincsen egységes vasutassztrájk, taxisblokád stb..............
  A keleti demokráciában mindig voltak, vannak, lesznek, alattvalók.
  A jövedelmi olló nem összemegy?
  Nem vad kapitalizmus van?”
 • 13. techMon 2011. augusztus 24. 11:42
  „zoolii :
  Mert most rend van .”
 • 12. zoolii 2011. augusztus 24. 10:38
  „Az előző kormány(ok) alatt, ha valaki eltüsszentette magát, akkor azonnal leáltak egy-két hétre a vonatok. Most mért nincs a szakszervezeteknek akkora pofája???”
 • 11. igazságkereső 2011. augusztus 24. 10:20
  „Tisztelt LMP! Miért a feltételes mód, nem tetszettek eddig észrevenni,hogy már régóta azok a munkavállalók? Amióta kitalálták a minimálbér fogalmát,azt a gyakorlatban nagy előszeretettel alkalmazzák is! Magyarországon sportot űznek a munkavállalók kb. 350-400 eurós havi "fizetéséből",miközben a munkavállalók által megtermelt javak forintosított részét off-shore számlákra menekítik ki,utalják át! Nem újdonság ez kérem, a "rendszerváltás" és a 150 leggazdagabb magyar kreálmánya ez,csak még a magyar nemzet nem ébredt fel "csipkerózsika" álmából.De reménykedjünk, hátha egyszer eljön az az idő is,"de hát nehezen ébredő" a magyar!!”
 • 10. KamuNeni 2011. augusztus 24. 00:53
  „A magyar allam engem a tipikus eroszakos reszeg csaladapara emlekeztet. Aki elveszi mindenkinek a csaladban a penzet es azt csinal vele amit akar. Elissza, elgepezi stb.

  Egy csaladnak az a lenyege hogy segitsek egymast hogy mindegyiknek jobb legyen es haladjanak elore hogy tudjanak utazni, venni dolgokat, jobb eletuk legyen. Mint amerika csinalja peldaul. Ott mindig azt nezik hogy hogyan lehetne jobb az allampolgaroknak mert akkor az az egesz orszagnak jo.

  MO-n viszont az eroszakos reszeges apa uti veri a gyerekeit es az asszonyt, elveszi mindenuket, szolgasorba es kilatastalan helyzetbe teszi az egesz csaladot bele ertve sajat magat is.

  Gondolom mindannyian ertitek mirol beszelek hisz benne eltek mindennap. Egy eroszakos reszeges allam az apatok.”
 • 9. zoltanszabo 2011. augusztus 23. 22:22
  „T. 8.
  Remélem igazad lesz. Elég lesz a szűk 3 év, hogy az emberek felébredjenek, lépjenek .”
 • 8. szilencium 2011. augusztus 23. 19:47
  „Jó úton vezeti Orbán Viktor a Fideszt,egy az MSZP-nél is nagyobb bukás felé vezető úton!Valaha a lenini úton mentünk a hülyeség felé,most meg az orbáni úton kóválygunk céltalanul.Egyiken sincs kolbászból a kerítés,csak annyi előnyünk van,hogy a mostani úton,máris látjuk a bukás lehetőségét,nem kell 40 év az ébredéshez!”
 • 7. Egyolvasó 2011. augusztus 23. 19:33
  „Alattvalókká válhatnak a munkavállalók

  Szerintem a cikk címe nem jó, helyesen: ALATTVALÓK A MUNKAVÁLLALÓK.”
 • 6. naomi 2011. augusztus 23. 19:30
  „Azért kíváncsi lennék, hogy a kormány szemében miért különb a többszörösen visszaeső bűnöző, mint az egyszerű ember: amíg az utóbbiak részére munkatáborokat készülnek szervezni a nyugdíjból visszakényszerített BV-sek felügyelete (fegyveres?) mellett, akiknek csak az a bűne, hogy elvesztették az állásukat, és mégis élni szeretnének, addig az előbbiek jó kis wellness-börikben üdülhetnek, könyvtár, plazmatévé, továbbtanulási lehetőség stb., mindez ingyen, és még melóznia sem kell, ha nem akar. Hát erre csak azt tudom mondani: BRAVÓ! Szép új Magyarország!”
 • 5. csergemerge 2011. augusztus 23. 19:24
  „"a munkavállalók ugyanis a jövőben egyszerű alatvalókként tekinthetnének magukra."
  Itt kelet-közép Európában eddig MINDIG így volt.
  Politikai rendszerektől függetlenül.”
 • 4. kumisz 2011. augusztus 23. 19:21
  „3. zoltanszabo
  Nem lesznek , már azok vagyunk!”
 • 3. zoltanszabo 2011. augusztus 23. 18:24
  „Nem alatvalók : rabszolgák lesznek --akik még dolgoznak .
  akik 3 műszakban robotólnak , igen is fizessék meg őket. A túlórát is pénzben--ne szabadidőben adják.
  OV. és bandája--a kínai munkamorált akarja bevezetni itthon is !
  Ott pl. a minbér : 2500.-Ft, munkaidő 10-14 óra, amiből 8 a fizetett, a többi "önkéntes " túlóra, fizu nélkül ! Szabadnap --2 hetente -1 nap. szabadságot--felejtsék el !
  HOL a BEÍGÉRT 1 millió munkahely ?? az elmúlt 1 évben . 32 000 nőtt a munkanélküliek száma !!!”
 • 2. Larsson 2011. augusztus 23. 18:04
  „Ha nem is új, akkor is tisztán láccik, hogy nem egyeztetnek érdemben!”
 • 1. csillogás 2011. augusztus 23. 16:41
  „ez valakinek netán új információ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismerősét zsarolta - elfogták

A 27 éves gyanúsított azzal fenyegette meg ismerősét, hogy ha nem fizet neki százezer forintot, akkor egy korábbi konfliktus miatt bosszút állnak rajta és családján. Tovább olvasom