Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Alig találtak kifogásolható virslit

Több mint 400 laborvizsgálattal 62 féle virslit vizsgált a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal, ám mindössze két termékkel szemben élt érzékszervi kifogással, háromnál pedig a jelölés nem felelt meg az előírásoknak - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium az MTI-vel kedden.
A közlemény szerint a vizsgált termékek közül 40-nek a kedveltségét is felmérte a hatóság. A 40 virsli fele-fele arányban készült sertés, illetve baromfi húsból. A legjobb termékek 5 pontot, míg a legrosszabbak 0 pontot kaptak.

A sertés virslik közül a 2 pontos volt a legrosszabb, míg 7 kapott 5 pontot. A baromfi virslik közül viszont 2 kapott 0 pontot, és csak 3 érte el az 5 pontos minőséget.

A tárca közleménye - a Magyar Élelmiszerkönyv alapján - ismerteti a virsli előállítási szabályait. Így ez a termék legfeljebb 3 centiméter átmérőjű lehet, a húspép pedig akár természetes-, akár műbélbe is tölthető.

A füstölés történhet keményfával, vagy aromaanyag párologtatásával. Amennyiben a csomagoláson a "füstölt ízű" kifejezés szerepel, akkor a füstaromát bekeverik a húspépbe.

A virslinek legalább 40 százaléka hús. A fehérje 10, a zsír 25, míg a só legfeljebb 2,5 százalék lehet a termékben.

Olvasóink írták

  • 3. gabriellos 2011. december 27. 22:55
    „Azt a cikk diplomatikusan elhallgatja de a figyelmes érdeklődő megnézheti, hogy a pick sertés virsli 2 azaz kettő pontot kapott.
    Köszönjük a többéves aknamunkát és azt hogy az ország egyik legjobb termékéből bóvlikategóriát csináltak!
    Köszönjük!”
  • 2. újratöltve 2011. december 27. 14:18
    „"Ma sertésből, csirkéből és pulykából készítik, legtöbbször rossz minőségű húsból, nyesedékből, bőrből, szalonnából, de még számos más adalékanyagot is rejthet, például szőlőcukrot, szentjánoskenyeret, guárgumit, maltodextrint, inulint, difoszfátot, folsavat, mustármaglisztet, L-karnitint, ízfokozókat, különféle stabilizátorokat, burgonyakeményítőt, rizslisztet, xantángumit és jeget (!), nem beszélve a tetemes mennyiségű szójáról, sóról és vízről - derül ki a tesztből. A füstölés ma már többnyire elmarad - füstízű aroma helyettesíti ezt a műveletet." Forrás:http://www.stop.hu/eletmod/szeretne-tudni-hogy-mibol-keszul-a-virsli-biztos/431073/---- ki látott már baromfi feldolgozóból elszállítani csőrt és karmot? Kilója 299 ft., és kidagad a fazékból!”
  • 1. favágó 2011. december 27. 14:18
    „40+10+25+2,5=77,5! Na akkor mi kerül még bele 22,5%-ban?:-)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tombol a válság: idén már 20 ezer céget számoltak fel

Átlépte a húszezres határt az idén indított cégfelszámolások száma december 23-án. Tovább olvasom